Jajecznica z grzybami

Opublikowano: 25.06.2021 r., 11:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajecznica z grzybami i rukolą
Jajecznica z grzybami
Jajecznica z grzybami to idealny przepis na sycące i pyszne śniadanie, które przypadnie do gustu miłośnikom dań z borowikami. W takim wydaniu jajka smakują wybornie.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
299 kcal
Kcal w porcji
305 g
Wielkość porcji
16
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Borowiki (200 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Masło - 2 łyzeczki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga

Przepis na jajecznicę z grzybami krok po kroku

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż, by się zarumieniła.

Grzyby opłucz i pokrój w dość dużą kostkę. Dodaj je do cebuli i podsmaż przez 2 minuty.

Jajka wbij do dużej i miski, przypraw je solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Przelej je na patelnie, cały czas mieszając.

Gdy jajka się zetną przełóż jajecznice na talerze.

Jak oceniasz przepis na jajecznicę z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat jajecznicy z grzybami

Jajecznica z grzybami to świetny i nieoczywisty pomysł na niedzielne śniadanie pełne smaku. Z tego przepisu powstaje wspaniałe danie, które zaskakuje kremową konsystencją i wspaniałą kompozycją smakową. To propozycja idealna dla miłośników leśnych grzybów. Z dodatkiem jajek i podsmażoną cebulą, tworzą naprawdę cudowne połączenie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. To danie choć niezwykle łatwe jest bardzo aromatyczne i smaczne.

Przepis na jajecznicę z grzybami jest niezwykle łatwy i pozwala przygotować tą pyszną potrawę w kilkanaście minut. Wystarczy tylko podsmażyć grzyby z cebulą i dodać do nich jajka. To pomysł na śniadanie ekspresowe, które sprawdzi się nie tylko w wolne dni.

Danie robi się tylko z kilku składników, dlatego zadbać o ich jakość. Najlepiej wybierać jajka ekologiczne lub z wolnego wybiegu, dzięki temu ma się pewność, że całość będzie smakować wybornie. Takie jajka są świetnym źródłem białka i kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które świetnie wspierają działanie całego organizmu, a także wzmacniają odporność i zmniejszają stan zapalny w organizmie. Leśne grzyby są zaś idealnym źródłem cynku i selenu, pierwiastków, których zwykle brakuje w tradycyjnej diecie, dlatego tak ważne jest by gościły w niej od czasu do czasu. To połączenie nie tylko pięknie wygląda i dobrze smakuje, ale również wspiera zdrowie całego organizmu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajecznicę z grzybami, która będzie nieskomplikowana, a całość wyjdzie naprawdę pysznie, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. To świetne danie, które zabiera bardzo mało czasu i nie potrzeba do niego żadnych specjalnych umiejętności.

Ta jajecznica najlepiej smakuje z grzybami leśnymi, choć można ją też przyrządzić z orientalnymi lub z pieczarkami. Jednak jeżeli ma się możliwość użycia grzybów leśnych warto to zrobić, gdyż wtedy całość nabiera fantastycznego smaku i jest dużo bardziej wartościowa. Idealnie smakuje z borowikami. Z tego przepisu dowiesz się również jak przygotować grzyby do jajecznicy, by były niesamowicie smaczne, jędrne i pożywne.

Alergeny w jajecznicy z grzybami

Lista alergenów dla jajecznicy z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze jajecznicy z grzybami

na 100g gotowej potrawy

To świetny pomysł na śniadanie zwłaszcza do osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Aby było w pełni zbilansowane warto podawać jajecznice ze świeżymi warzywami i pełnoziarnistym pieczywem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kcal)
98.06
299.09
Białko (g)
7.63
23.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany (g)
2.85
8.69
Węglowodany przyswajalne (g)
2.27
6.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
1.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz (g)
6.29
19.19
Tłuszcze nasycone (g)
2.95
9.01
Tłuszcze nienasycone (g)
3.34
10.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.25
6.88
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.08
3.31
Cholesterol (mg)
195.17
595.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina A (µg (mcg))
93.19
284.22
Witamina B6 (mg)
0.14
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
1.45
Witamina C (mg)
1.81
5.53
Witamina D (µg (mcg))
1.09
3.34
Witamina E (mg)
0.58
1.78
Retinol (µg (mcg))
92.98
283.60
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Ryboflawina (mg)
0.37
1.12
Niacyna (mg)
1.19
3.63
Foliany (µg (mcg))
32.56
99.32
Beta karoten (µg (mcg))
2.62
8.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód (mg)
75.58
230.51
Potas (mg)
193.72
590.84
Wapń (mg)
33.78
103.03
Fosfor (mg)
133.88
408.32
Magnez (mg)
10.59
32.31
Żelazo (mg)
1.09
3.33
Cynk (mg)
0.86
2.61
Miedź (mg)
0.14
0.44
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z grzybami 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajecznicy z grzybami

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Borowiki
200 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
10 g
2 łyzeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
39.00