Przepis na jajecznicę z cukinią krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Cukinię obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

Jajka rozbij do miski, roztrzep i dopraw do smaku.

Masło rozpuść na patelni, wrzuć cukinię i wlej masę jajeczną.

Wymieszaj delikatnie, smaż do momentu ścięcia się jajek.

jajecznica z cukinią
Jajecznica z cukinią
Koszt przygotowania dania
3.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
270 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Jajecznica z cukinią - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jajecznicy z cukinią

Jajecznica to chyba najpopularniejszy rodzaj śniadania na Świecie, nie ma osoby, która by nie wiedziała, czym jest jajecznica. Jej podstawowa wersja to po prostu same jajka bez większych dodatków. Ale z czasem doczekała się ona wielu różnych wersji. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na jajecznicę z cukinią, która jest niezwykle szybka i łatwa w wykonaniu. Wystarczy, że na rozgrzanej patelni rozpuścisz odrobinę masła i zeszklisz drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo jajecznica z cebulą nabierze charakterystycznego aromatu. Na rozpuszczonym maśle krótko podsmaż pokrojoną cukinię. Na końcu dodaj rozbite jajka i dokładnie wymieszaj.

W międzyczasie nie zapomnij o przyprawach. Jajecznica z cukinią nie wymaga wielkiego doprawiania. Szczypta soli i pieprzu zdecydowanie wystarczą. Cebula nada charakterystycznego, wyrazistego smaku. Wtedy jest ona naprawdę pyszna.

Jajecznica idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na kolację, zbędne są większe dodatki do niej. Możesz postawić na świeże pieczywo. Zwróć uwagę aby było ono dobre jakościowo z pełnego przemiału, najlepiej na zakwasie.

Moim zdaniem bardzo dobra jajecznica jest na maśle, jednak może być smażona na oleju rzepakowym.

Jak widzisz to prosty przepis i już wiesz doskonale jak zrobić jajecznicę z cukinią.

Warto wspomnieć, że jajka kurze to źródło pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować sami i musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą one poczucie sytości, dostarczą wielu witamin i składników mineralnych. Śniadanie składające się tylko z naszej jajecznicy będzie miało charakter śniadania białkowo-tłuszczowego, wiele osób wybiera właśnie taki rodzaj posiłków, ponieważ mają po nim dużo energii, są najedzeni, a po czasie nie następuje uczucie znużenia i senności co mogą powodować węglowodany, czyli np. pieczywo.

Wartości odżywcze jajecznicy z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
135.26 kcal
270.51 kcal
Białko
9.16 g
18.33 g

Węglowodany w jajecznicy z cukinią

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
1.30 g
2.60 g
Węglowodany przyswajalne
1.05 g
2.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.26 g
0.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
10.21 g
20.42 g
Tłuszcze nasycone
5.15 g
10.30 g
Tłuszcze nienasycone
5.06 g
10.12 g
Tłuszcze jednonasycone
3.57 g
7.14 g
Tłuszcze wielonasycone
1.49 g
2.98 g
Cholesterol
270.34 mg
540.68 mg

Witaminy w przepisie na jajecznicę z cukinią

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
144.00 µg (mcg)
288.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.32 mg
Witamina B12
0.63 µg (mcg)
1.26 µg (mcg)
Witamina C
4.57 mg
9.14 mg
Witamina D
1.40 µg (mcg)
2.81 µg (mcg)
Witamina E
0.87 mg
1.73 mg
Retinol
140.89 µg (mcg)
281.79 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.35 mg
0.69 mg
Niacyna
0.17 mg
0.35 mg
Foliany
39.26 µg (mcg)
78.51 µg (mcg)
Beta karoten
37.36 µg (mcg)
74.72 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jajecznicę z cukinią

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
102.21 mg
204.43 mg
Potas
164.55 mg
329.11 mg
Wapń
44.43 mg
88.85 mg
Fosfor
149.74 mg
299.49 mg
Magnez
13.11 mg
26.21 mg
Żelazo
1.32 mg
2.65 mg
Cynk
0.99 mg
1.98 mg
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z cukinią 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajecznicy z cukinią

Lista alergenów dla jajecznicy z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania jajecznicy z cukinią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Cukinia
60 g
1/3 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 60 g
Koszt składników
13.00
Jak oceniasz przepis na jajecznicę z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób