Przepis na jajecznicę z boczniakami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miska, patelnia

Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy je oraz kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę również kroimy na drobną kostkę.

Jajka rozbijamy do miseczki. Roztrzepujemy je oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozpuszczamy masło. Na początku podsmażamy cebulę na złoty kolor, a następnie dodajemy grzyby. Smażymy je do miękkości.

Na koniec wlewamy jajka. Trzymamy je tak długo na patelni, aż uzyskamy ich ulubioną gęstość.

Jajecznica z boczniakami na talerzu
Jajecznica z boczniakami
Koszt przygotowania dania
11.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
232 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Jajecznica z boczniakami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jajecznicy z boczniakami

Pyszna jajecznica z bocznikami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie lub kolację. Boczniaki smażone z jajkiem są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pyszną jajecznicę z bocznikami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku grzyby dokładnie myjemy, osuszamy je oraz kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę również kroimy na drobną kostkę. Jajka rozbijamy do miseczki. Roztrzepujemy je oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło. Na początku podsmażamy cebulę na złoty kolor, a następnie dodajemy grzyby. Smażymy je do miękkości. Na koniec wlewamy jajka. Trzymamy je tak długo na patelni, aż uzyskamy ich ulubioną gęstość.

Sprawdzony przepis na jajecznicę z boczniakami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Posiłek z boczniakami i cebulą odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze jajecznicy z boczniakami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
129.06 kcal
232.31 kcal
Białko
7.39 g
13.30 g

Węglowodany w jajecznicy z boczniakami

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
3.57 g
6.43 g
Węglowodany przyswajalne
2.63 g
4.73 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.94 g
1.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
9.66 g
17.39 g
Tłuszcze nasycone
5.29 g
9.53 g
Tłuszcze nienasycone
4.37 g
7.86 g
Tłuszcze jednonasycone
3.21 g
5.78 g
Tłuszcze wielonasycone
1.16 g
2.09 g
Cholesterol
196.06 mg
352.91 mg

Witaminy w przepisie na jajecznicę z boczniakami

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A
120.24 µg (mcg)
216.43 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.24 mg
Witamina B12
0.45 µg (mcg)
0.81 µg (mcg)
Witamina C
1.10 mg
1.99 mg
Witamina D
1.19 µg (mcg)
2.15 µg (mcg)
Witamina E
0.66 mg
1.19 mg
Retinol
118.87 µg (mcg)
213.96 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.34 mg
0.61 mg
Niacyna
1.54 mg
2.77 mg
Foliany
37.51 µg (mcg)
67.51 µg (mcg)
Beta karoten
18.24 µg (mcg)
32.83 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jajecznicę z boczniakami

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
76.57 mg
137.82 mg
Potas
216.57 mg
389.82 mg
Wapń
33.34 mg
60.02 mg
Fosfor
139.10 mg
250.39 mg
Magnez
12.90 mg
23.21 mg
Żelazo
1.29 mg
2.32 mg
Cynk
0.90 mg
1.61 mg
Miedź
0.11 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z boczniakami 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajecznicy z boczniakami

Lista alergenów dla jajecznicy z boczniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania jajecznicy z boczniakami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Boczniaki
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Masło
40 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
19.00
Jak oceniasz przepis na jajecznicę z boczniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób