Jajecznica z boczniakami
Opublikowano: 05.04.2022 r.
Jajecznica z bocznikami to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest aromatyczna oraz prosta w przygotowaniu. Spróbuj jej koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Składniki dla 4 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Boczniaki - 200 g
- Masło - 40 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy je oraz kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę również kroimy na drobną kostkę.
- Jajka rozbijamy do miseczki. Roztrzepujemy je oraz doprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelni rozpuszczamy masło. Na początku podsmażamy cebulę na złoty kolor, a następnie dodajemy grzyby. Smażymy je do miękkości.
- Na koniec wlewamy jajka. Trzymamy je tak długo na patelni, aż uzyskamy ich ulubioną gęstość.
Komentarz dietetyka
Jajecznica ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić ją do naszego menu.