Jajecznica z boczniakami
- Jajko (6 szt.)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Boczniaki (200 g)
- Masło - 2 łyżki (40 g)
Przepis na jajecznicę z boczniakami krok po kroku
Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy je oraz kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę również kroimy na drobną kostkę.
Jajka rozbijamy do miseczki. Roztrzepujemy je oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozpuszczamy masło. Na początku podsmażamy cebulę na złoty kolor, a następnie dodajemy grzyby. Smażymy je do miękkości.
Na koniec wlewamy jajka. Trzymamy je tak długo na patelni, aż uzyskamy ich ulubioną gęstość.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajecznicy z boczniakami
Pyszna jajecznica z bocznikami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie lub kolację. Boczniaki smażone z jajkiem są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić pyszną jajecznicę z bocznikami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku grzyby dokładnie myjemy, osuszamy je oraz kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę również kroimy na drobną kostkę. Jajka rozbijamy do miseczki. Roztrzepujemy je oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło. Na początku podsmażamy cebulę na złoty kolor, a następnie dodajemy grzyby. Smażymy je do miękkości. Na koniec wlewamy jajka. Trzymamy je tak długo na patelni, aż uzyskamy ich ulubioną gęstość.
Sprawdzony przepis na jajecznicę z boczniakami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.
Posiłek z boczniakami i cebulą odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w jajecznicy z boczniakami
Lista alergenów dla jajecznicy z boczniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze jajecznicy z boczniakami
Jajecznica ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić ją do naszego menu.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.