Jajecznica z bekonem

Opublikowano: 27.07.2022 r., 15:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajecznica z bekonem podana z dodatkiem pomidorów na białym talerzu.
Jajecznica z bekonem
Jajecznica z bekonem to doskonała propozycja na smaczne śniadanie dla całej rodziny. Dodatek smażonego boczku świetnie wzbogaca smak jajecznicy. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
1346 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Boczek wędzony bez kości w plastrach (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Mleko 3,2% ćwierć szklanki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na jajecznicę z bekonem krok po kroku

Jajka wymieszaj z mlekiem, szczyptą soli oraz pieprzu.

Na mocno rozgrzanej patelni usmaż plastry boczku po obu stronach do momentu, aż będą chrupkie i złociste.

Na tej samej patelni wylej jajka i smaż je na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Patelnię zdejmij z ognia, gdy jajka zetną się do pożądanej konsystencji.

Gotową jajecznicę przełóż na talerz i ułóż na niej plastry usmażonego bekonu.

Jajecznicę podawaj z dodatkiem pieczywa.

Jak oceniasz przepis na jajecznicę z bekonem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat jajecznicy z bekonem

Jajecznica z bekonem to doskonały pomysł na śniadanie, które możesz podać dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu jajecznica doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa posmarowanego masłem. Jajecznicę możesz podać również z dodatkiem świeżych warzyw. Sprawdzony przepis na jajecznicę z bekonem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: boczek wędzony bez kości w plastrach, jajka, mleko, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych. Jajecznicę możesz przygotować również z cebulą.

Jak zrobić jajecznicę z bekonem? Jajka wymieszaj z mlekiem, szczyptą soli oraz pieprzu. Na mocno rozgrzanej patelni usmaż plastry boczku po obu stronach do momentu, aż będą chrupkie i złociste. Na tej samej patelni wylej jajka i smaż je na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Patelnię zdejmij z ognia, gdy jajka zetną się do pożądanej konsystencji. Gotową jajecznicę przełóż na talerz i ułóż na niej plastry usmażonego bekonu. Jajecznicę podawaj z dodatkiem pieczywa.

Potrawy z jajek są doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych i pokarmowych. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Podsumowując najlepsza jajecznica z bekonem jest pyszna i świetnie sprawdzi się podana na śniadanie dla całej rodziny. Jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jajecznica z boczkiem jest szybka i bardzo prosta do przygotowania. Jako dodatek do jajecznicy można podać pieczywo. Aby wzbogacić danie w witaminy i składniki mineralne warto również sięgnąć po świeże, sezonowe warzywa.

Alergeny w jajecznicy z bekonem

Lista alergenów dla jajecznicy z bekonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze jajecznicy z bekonem

na 100g gotowej potrawy

Jajecznica z bekonem to doskonała propozycja na smaczne śniadanie. Danie to stanowi doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
244.73
1346.01
Białko (g)
18.86
103.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
1.45
8.00
Węglowodany przyswajalne (g)
1.45
8.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
17.54
96.47
Tłuszcze nasycone (g)
7.01
38.54
Tłuszcze nienasycone (g)
10.53
57.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.38
40.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.15
17.33
Cholesterol (mg)
242.85
1335.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
96.47
530.61
Witamina B6 (mg)
0.28
1.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.92
5.07
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
1.37
7.51
Witamina E (mg)
0.73
4.04
Retinol (µg (mcg))
96.37
530.05
Tiamina (mg)
0.22
1.20
Ryboflawina (mg)
0.35
1.92
Niacyna (mg)
3.60
19.81
Foliany (µg (mcg))
26.29
144.58
Beta karoten (µg (mcg))
0.71
3.92

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
654.14
3597.75
Potas (mg)
261.59
1438.76
Wapń (mg)
47.56
261.58
Fosfor (mg)
252.54
1388.98
Magnez (mg)
18.44
101.42
Żelazo (mg)
1.30
7.15
Cynk (mg)
1.80
9.90
Miedź (mg)
0.08
0.42
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z bekonem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajecznicy z bekonem

Koszt składników
17.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
200 g
w plastrach
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mleko 3,2%
60 ml
ćwierć szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 ml
Koszt składników
17.50