Jajecznica z bekonem
- Boczek wędzony bez kości - w plastrach (200 g)
- Jajko (6 szt.)
- Mleko 3,2% - ćwierć szklanki (60 ml)
Przepis na jajecznicę z bekonem krok po kroku
Jajka wymieszaj z mlekiem, szczyptą soli oraz pieprzu.
Na mocno rozgrzanej patelni usmaż plastry boczku po obu stronach do momentu, aż będą chrupkie i złociste.
Na tej samej patelni wylej jajka i smaż je na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Patelnię zdejmij z ognia, gdy jajka zetną się do pożądanej konsystencji.
Gotową jajecznicę przełóż na talerz i ułóż na niej plastry usmażonego bekonu.
Jajecznicę podawaj z dodatkiem pieczywa.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajecznicy z bekonem
Jajecznica z bekonem to doskonały pomysł na śniadanie, które możesz podać dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu jajecznica doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa posmarowanego masłem. Jajecznicę możesz podać również z dodatkiem świeżych warzyw. Sprawdzony przepis na jajecznicę z bekonem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: boczek wędzony bez kości w plastrach, jajka, mleko, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych. Jajecznicę możesz przygotować również z cebulą.
Jak zrobić jajecznicę z bekonem? Jajka wymieszaj z mlekiem, szczyptą soli oraz pieprzu. Na mocno rozgrzanej patelni usmaż plastry boczku po obu stronach do momentu, aż będą chrupkie i złociste. Na tej samej patelni wylej jajka i smaż je na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Patelnię zdejmij z ognia, gdy jajka zetną się do pożądanej konsystencji. Gotową jajecznicę przełóż na talerz i ułóż na niej plastry usmażonego bekonu. Jajecznicę podawaj z dodatkiem pieczywa.
Potrawy z jajek są doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych i pokarmowych. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.
Podsumowując najlepsza jajecznica z bekonem jest pyszna i świetnie sprawdzi się podana na śniadanie dla całej rodziny. Jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jajecznica z boczkiem jest szybka i bardzo prosta do przygotowania. Jako dodatek do jajecznicy można podać pieczywo. Aby wzbogacić danie w witaminy i składniki mineralne warto również sięgnąć po świeże, sezonowe warzywa.
Alergeny w jajecznicy z bekonem
Lista alergenów dla jajecznicy z bekonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze jajecznicy z bekonem
Jajecznica z bekonem to doskonała propozycja na smaczne śniadanie. Danie to stanowi doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.