Przepis na jajecznicę po turecku krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Paprykę i pomidory umyj i pokrój w kostkę.

Na patelni podgrzej masło z olejem.

Zeszklij na tłuszczu cebulę.

Dodaj paprykę i rozgnieciony czosnek.

Smaż warzywa przez 4-5 minut.

Następnie dodaj pomidory i smaż, aż odparują. Dopraw solą i pieprzem.

Wbij jajka i smaż do uzyskania ulubionej konsystencji.

Podawaj posypaną świeżą natką pietruszki.

Jajecznica po turecku na patelni
Jajecznica po turecku
Koszt przygotowania dania
9.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
219 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Jajecznica po turecku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jajecznicy po turecku

Przepis na jajecznicę po turecku, choć brzmi egzotycznie, nie wymaga dalekowschodnich składników. Wystarczą jajka, papryka, pomidory, cebula i czosnek. Są to składniki, które w połączeniu dają jajecznicę, która jest szybka w przygotowaniu i pyszna.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Daje ono energię naszemu organizmowi na rozruch i trudy dnia codziennego. Ważne jest by śniadania, dostarczały źródeł białka, tłuszczów i węglowodanów. Wynika to z tego, że w nocy nasz metabolizm zwalnia. Dlatego istotne jest, by dać mu energię i składniki odżywcze, które go przyspieszą i odpowiednio odżywią. Liczne badania dowodzą, że spożywanie śniadań zwiększa koncentrację w ciągu dnia. Dodatkowo zwiększa zdolność uczenia się oraz wpływa pozytywnie na rozwój intelektualny. Spożywanie śniadań jest szczególnie istotne dla dzieci i młodzieży, gdyż ich organizm cały czas się rozwija i potrzebuje dużo energii w postaci pełnowartościowych posiłków. Statystycznie uczniowie niejedzący śniadań mają gorsze wyniki w nauce i są bardziej konfliktowi.

Jajecznica po turecku to dobry pomysł na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest tylko sposób spożywania jaj. Niestety w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku skutek negatywny przewyższa ten pozytywny. Dlatego polecamy nasz przepis na jajecznicę po turecku bogatą w warzywa, dzięki czemu ta potrawa będzie dobra w smaku i wegetariańska.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić jajecznicę po turecku to uspokajam, że to naprawdę prosty przepis. Wystarczy wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na początku zeszklij cebulę, następnie podsmaż chwilę razem z papryką i czosnkiem. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonych i obranych pomidorów i smażenie dotąd, aż sok z pomidorów odparuje. Po wbiciu jajek smaż, aż uzyskasz swoją ulubioną konsystencję jajecznicy. Jeśli chcesz, możesz ją delikatnie doprawić suszonym chilli.

Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu.

Wartości odżywcze jajecznicy po turecku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
73.33 kcal
219.98 kcal
Białko
4.64 g
13.93 g

Węglowodany w jajecznicy po turecku

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
4.01 g
12.04 g
Węglowodany przyswajalne
3.27 g
9.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.75 g
2.24 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
4.43 g
13.30 g
Tłuszcze nasycone
1.73 g
5.18 g
Cholesterol
118.79 mg
356.37 mg

Witaminy w przepisie na jajecznicę po turecku

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
73.67 µg (mcg)
221.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.85 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
65.80 mg
197.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.63 µg (mcg)
1.89 µg (mcg)
Retinol
55.24 µg (mcg)
165.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.51 mg
1.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
29.62 µg (mcg)
88.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
205.57 µg (mcg)
616.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jajecznicę po turecku

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
47.57 mg
142.72 mg
Potas
193.40 mg
580.20 mg
Wapń
27.07 mg
81.20 mg
Fosfor
79.68 mg
239.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.80 mg
35.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.84 mg
2.52 mg
Cynk
0.53 mg
1.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy po turecku 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajecznicy po turecku

Lista alergenów dla jajecznicy po turecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania jajecznicy po turecku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Papryka żółta
230 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.30
Za 230 g
Cebula
30 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Czosnek
3 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 3 g
Pomidor
200 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Masło
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Olej rzepakowy
5 ml
1 łyżeczka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Natka pietruszki
5 g
do posypania
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na jajecznicę po turecku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób