Jajecznica po turecku
- Jajko (4 szt.)
- Papryka żółta - 1 sztuka (230 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (30 g)
- Czosnek - 1 ząbek (3 g)
- Pomidor (200 g)
- Masło - 1 łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżeczka (5 ml)
- Natka pietruszki - do posypania (5 g)
Przepis na jajecznicę po turecku krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Paprykę i pomidory umyj i pokrój w kostkę.
Na patelni podgrzej masło z olejem.
Zeszklij na tłuszczu cebulę.
Dodaj paprykę i rozgnieciony czosnek.
Smaż warzywa przez 4-5 minut.
Następnie dodaj pomidory i smaż, aż odparują. Dopraw solą i pieprzem.
Wbij jajka i smaż do uzyskania ulubionej konsystencji.
Podawaj posypaną świeżą natką pietruszki.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajecznicy po turecku
Przepis na jajecznicę po turecku, choć brzmi egzotycznie, nie wymaga dalekowschodnich składników. Wystarczą jajka, papryka, pomidory, cebula i czosnek. Są to składniki, które w połączeniu dają jajecznicę, która jest szybka w przygotowaniu i pyszna.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Daje ono energię naszemu organizmowi na rozruch i trudy dnia codziennego. Ważne jest by śniadania, dostarczały źródeł białka, tłuszczów i węglowodanów. Wynika to z tego, że w nocy nasz metabolizm zwalnia. Dlatego istotne jest, by dać mu energię i składniki odżywcze, które go przyspieszą i odpowiednio odżywią. Liczne badania dowodzą, że spożywanie śniadań zwiększa koncentrację w ciągu dnia. Dodatkowo zwiększa zdolność uczenia się oraz wpływa pozytywnie na rozwój intelektualny. Spożywanie śniadań jest szczególnie istotne dla dzieci i młodzieży, gdyż ich organizm cały czas się rozwija i potrzebuje dużo energii w postaci pełnowartościowych posiłków. Statystycznie uczniowie niejedzący śniadań mają gorsze wyniki w nauce i są bardziej konfliktowi.
Jajecznica po turecku to dobry pomysł na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest tylko sposób spożywania jaj. Niestety w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku skutek negatywny przewyższa ten pozytywny. Dlatego polecamy nasz przepis na jajecznicę po turecku bogatą w warzywa, dzięki czemu ta potrawa będzie dobra w smaku i wegetariańska.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić jajecznicę po turecku to uspokajam, że to naprawdę prosty przepis. Wystarczy wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na początku zeszklij cebulę, następnie podsmaż chwilę razem z papryką i czosnkiem. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonych i obranych pomidorów i smażenie dotąd, aż sok z pomidorów odparuje. Po wbiciu jajek smaż, aż uzyskasz swoją ulubioną konsystencję jajecznicy. Jeśli chcesz, możesz ją delikatnie doprawić suszonym chilli.
Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu.
Alergeny w jajecznicy po turecku
Lista alergenów dla jajecznicy po turecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze jajecznicy po turecku
Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.