Jajecznica na śmietanie
- Jajko (8 szt.)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - 4 łyżki (40 g)
Przepis na jajecznicę na śmietanie krok po kroku
W misce roztrzep jajka widelcem lub trzepaczką, aż uzyskasz jednolitą masę.
W rondlu lub dużej patelni rozgrzej masło, lub oliwę na średnim ogniu.
Smaż jajka przez około 1-2 minuty, delikatnie mieszając je łopatką.
Gdy jajka zaczną się ściągać, ale nadal będą miękkie, dodaj śmietanę do jajek. Delikatnie wymieszaj, aby śmietana równomiernie rozprowadziła się po jajkach.
Gotuj całość przez 5 minut, wciąż mieszając.
Posyp jajecznicę świeżo posiekaną natką pietruszki.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajecznicy na śmietanie
Jajecznica to chyba najpopularniejszy rodzaj śniadania na Świecie, nie ma osoby, która by nie wiedziała, czym jest jajecznica. Jej podstawowa wersja to po prostu same jajka bez większych dodatków. Ale z czasem doczekała się ona wielu różnych wersji. Każda z nich jest smaczna i dobra dla całej rodziny.
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na jajecznicę na śmietanie, która jest niezwykle szybka i łatwa w wykonaniu co tradycyjna wersja.
Zatem, jak zrobić jajecznicę na śniadanie?
Przygotuj takie składniki jak jajka, kwaśna śmietana lub słodka śmietanka, natka pietruszki oraz odrobiną tłuszczu.
W misce roztrzep jajka widelcem lub trzepaczką, aż uzyskasz jednolitą masę. W rondlu lub dużej patelni rozgrzej masło, lub oliwę na średnim ogniu. Smaż jajka przez około 1-2 minuty, delikatnie mieszając je łopatką. Gdy jajka zaczną się ściągać, ale nadal będą miękkie, dodaj śmietanę do jajek. Delikatnie wymieszaj, aby śmietana równomiernie rozprowadziła się po jajkach. Gotuj całość przez 5 minut, wciąż mieszając. Posyp jajecznicę świeżo posiekaną natką pietruszki.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis na mój dzisiejszy posiłek.
Dodatkowo jajecznica na śmietanie może powstać z cebulą, doda jej to dodatkowego smaku.
Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie
jesienno – zimowym. Dodatkowo jajecznica z cebulą nabierze charakterystycznego aromatu. Z całą pewnością jest to inna wersja jajecznicy, jaką zapewne znasz, lecz jest równie ciekawa i pyszna w smaku. Jest to niezwykle szybka propozycja na śniadanie.
Jajecznica idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na kolację, zbędne są większe dodatki do niej. Możesz postawić na świeże pieczywo. Zwróć uwagę aby było ono dobre jakościowo z pełnego przemiału, najlepiej na zakwasie.
Alergeny w jajecznicy na śmietanie
Lista alergenów dla jajecznicy na śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze jajecznicy na śmietanie
Do jajecznicy możesz dodać również świeże warzywa.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.