Jajecznica na śmietanie

Opublikowano: 12.10.2024 r., 9:02 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa jajecznica z ziołami
Jajecznica na śmietanie
Jajecznica to idealny pomysł na śniadanie, jeśli jeszcze nie znasz wariantu jajecznicy na śmietanie, koniecznie przeczytaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
276 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (8 szt.)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% - 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na jajecznicę na śmietanie krok po kroku

W misce roztrzep jajka widelcem lub trzepaczką, aż uzyskasz jednolitą masę.

W rondlu lub dużej patelni rozgrzej masło, lub oliwę na średnim ogniu.

Smaż jajka przez około 1-2 minuty, delikatnie mieszając je łopatką.

Gdy jajka zaczną się ściągać, ale nadal będą miękkie, dodaj śmietanę do jajek. Delikatnie wymieszaj, aby śmietana równomiernie rozprowadziła się po jajkach.

Gotuj całość przez 5 minut, wciąż mieszając.

Posyp jajecznicę świeżo posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na jajecznicę na śmietanie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat jajecznicy na śmietanie

Jajecznica to chyba najpopularniejszy rodzaj śniadania na Świecie, nie ma osoby, która by nie wiedziała, czym jest jajecznica. Jej podstawowa wersja to po prostu same jajka bez większych dodatków. Ale z czasem doczekała się ona wielu różnych wersji. Każda z nich jest smaczna i dobra dla całej rodziny.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na jajecznicę na śmietanie, która jest niezwykle szybka i łatwa w wykonaniu co tradycyjna wersja.

Zatem, jak zrobić jajecznicę na śniadanie?

Przygotuj takie składniki jak jajka, kwaśna śmietana lub słodka śmietanka, natka pietruszki oraz odrobiną tłuszczu.

W misce roztrzep jajka widelcem lub trzepaczką, aż uzyskasz jednolitą masę. W rondlu lub dużej patelni rozgrzej masło, lub oliwę na średnim ogniu. Smaż jajka przez około 1-2 minuty, delikatnie mieszając je łopatką. Gdy jajka zaczną się ściągać, ale nadal będą miękkie, dodaj śmietanę do jajek. Delikatnie wymieszaj, aby śmietana równomiernie rozprowadziła się po jajkach. Gotuj całość przez 5 minut, wciąż mieszając. Posyp jajecznicę świeżo posiekaną natką pietruszki.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na mój dzisiejszy posiłek.

Dodatkowo jajecznica na śmietanie może powstać z cebulą, doda jej to dodatkowego smaku.

Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie

jesienno – zimowym. Dodatkowo jajecznica z cebulą nabierze charakterystycznego aromatu. Z całą pewnością jest to inna wersja jajecznicy, jaką zapewne znasz, lecz jest równie ciekawa i pyszna w smaku. Jest to niezwykle szybka propozycja na śniadanie.

Jajecznica idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na kolację, zbędne są większe dodatki do niej. Możesz postawić na świeże pieczywo. Zwróć uwagę aby było ono dobre jakościowo z pełnego przemiału, najlepiej na zakwasie.

Alergeny w jajecznicy na śmietanie

Lista alergenów dla jajecznicy na śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze jajecznicy na śmietanie

na 100g gotowej potrawy

Do jajecznicy możesz dodać również świeże warzywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
184.56
276.84
Białko (g)
11.23
16.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
0.90
1.35
Węglowodany przyswajalne (g)
0.90
1.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
14.77
22.15
Tłuszcze nasycone (g)
6.53
9.79
Tłuszcze nienasycone (g)
8.24
12.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
125.04
187.56
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy na śmietanie 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajecznicy na śmietanie

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Śmietanka kremowa 30%
40 g
4 łyżki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 40 g
Koszt składników
35.00