Jajecznica na maśle

Opublikowano: 20.08.2021 r., 15:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajecznica na maśle z surówką
Jajecznica na maśle
Jajecznica na maśle to doskonała propozycja na pożywne śniadanie i kolację. Jajecznica świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. W takim połączeniu tworzy pełnowartościowy sycący posiłek.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 5 min
231 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na jajecznica na maśle krok po kroku

Masło rozpuść na patelni. Jajka wbij do miski. Dodaj przyprawy. Wymieszaj widelcem.

Wlej masę jajeczną na patelnie. .

Smaż do ścięcia masy na średnim ogniu cały czas mieszając

Jak oceniasz przepis na jajecznica na maśle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat jajecznicy na maśle

Jajecznica na maśle to doskonała propozycja na śniadanie. Smażona na maśle jajecznica jest pyszna i sycąca. Podawaj ją ze świeżym pieczywem żytnim z mąki z pełnego przemiału lub chrupiącymi warzywami. Jajecznica na maśle ma cudowny aromat, masło świetnie komponuje się z jajkami dodając im wspaniałego aromatu. Przepis na jajecznicę na maśle jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc żadnego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Tradycyjna jajecznica na maśle może zostać urozmaicona poprzez podanie jej ze szczypiorkiem. Szczypior możesz dodać na początku i zrumienić lekko lub posypać jajecznicę po jej przygotowaniu. Jajecznicę z cebulą przygotujesz dodając cebulę do roztopionego masła, należy ją zeszklić i dopiero dodać masę jajeczną. Cebula dodaje jajecznicy odrobiny słodyczy.

Jak zrobić jajecznicę na maśle? To bardzo proste. Wystarczy rozpuścić kawałek masła na patelni. Jajka roztrzepać widelcem z solą i pieprzem w osobnej misce. Wlać na patelnie i smażyć na małym ogniu do ścięcia masy.

Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Witamina A jest wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem wpływają korzystnie na plamkę żółtą zapobiegając jej zwyrodnieniu. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka. Zwracaj uwagę na jakość jajek, wybieraj te od kur wolno żyjących. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, rzadziej gęsie czy kasze.

Jajecznica jest tradycyjną polską potrawą, znaną od stuleci. Jadaną ją na śniadania. Co ciekawe odbywają się rekordy w ilości jajek z których powstaje jajecznica. Największa dotychczas usmażona jajecznica składała się z 5000 jajek.

Podsumowując jajecznica na maśle to tradycyjna polska potrawa śniadaniowa. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. W połączeniu z rozmaitymi dodatkami tworzy pełnowartościowe, sycące śniadanie. Wybierając jajka dobrej jakości masz pewność, że podajesz swoim najbliższym zdrowy, pełen witamin posiłek.

Alergeny w jajecznicy na maśle

Lista alergenów dla jajecznicy na maśle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze jajecznicy na maśle

na 100g gotowej potrawy

Jajecznica na maśle to wspaniała propozycja na wartościowy posiłek. Dodaj do niej pieczywo żytnie razowe lub zjedz ze świeżymi warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
231.31
231.31
Białko (g)
10.76
10.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.62
0.62
Węglowodany przyswajalne (g)
0.62
0.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
20.52
20.52
Tłuszcze nasycone (g)
11.75
11.75
Tłuszcze nienasycone (g)
8.78
8.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.70
6.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.08
2.08
Cholesterol (mg)
347.85
347.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
240.62
240.62
Witamina B6 (mg)
0.14
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.78
0.78
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
1.69
1.69
Witamina E (mg)
1.25
1.25
Retinol (µg (mcg))
238.62
238.62
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.39
0.39
Niacyna (mg)
0.07
0.07
Foliany (µg (mcg))
40.23
40.23
Beta karoten (µg (mcg))
24.31
24.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
121.85
121.85
Potas (mg)
120.46
120.46
Wapń (mg)
51.08
51.08
Fosfor (mg)
171.23
171.23
Magnez (mg)
10.46
10.46
Żelazo (mg)
1.48
1.48
Cynk (mg)
1.11
1.11
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy na maśle 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajecznicy na maśle

Koszt składników
11.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
11.00