Jajangmyeon

Opublikowano: 26.07.2022 r., 10:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajangmyeon podany w białej miseczce.
Jajangmyeon
Jajangmyeon to tradycyjne danie kuchni koreańskiej, które przygotowuje się na bazie makaronu ryżowego. Dodatek warzyw wzbogaca danie o różne konsystencje. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
595 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron ryżowy (400 g)
  • Bataty (150 g)
  • Cukinia (150 g)
  • Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Schab wieprzowy bez kości (300 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, czosnek, cukier, płatki chilli, czarna pasta sojowa chunjang
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na jajangmyeon krok po kroku

Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Mięso wieprzowe pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Obierz marchew, batata i cukinię.

Pokrój warzywa w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę i czosnek.

Schab dopraw solą i obtocz w mące ziemniaczanej.

Obsmaż schab i wlej na patelnię 250 ml wody.

Dodaj czarną pastę sojową.

Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Dodaj warzywa do reszty składników i gotuj 10 minut.

Dodaj płatki chilli, cukier i wymieszaj.

Na koniec dodaj do sosu makaron i połącz składniki.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na jajangmyeon
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat jajangmyeon

Jajangmyeon to bardzo dobry pomysł na pyszny makaron z sosem, który podać można na obiad dla całej rodziny. Koreańskie danie z warzywami podać można z kawałkami wieprzowiny lub z mięsem mielonym. Czarna pasta sojowa chunjang dostępna jest do kupienia w sklepach internetowych lub z żywnością orientalną. Przepis na jajangmyeon jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będę następujące produkty spożywcze: makaron ryżowy, bataty, cukinia, marchewka, czosnek, cebula, schab wieprzowy, czarna pasta sojowa chunjang, olej rzepakowy, cukier, mąka ziemniaczana, płatki chilli, sól.

Jak zrobić jajangmyeon? Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Mięso wieprzowe pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Obierz marchew, batata i cukinię. Pokrój warzywa w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę i czosnek. Schab dopraw solą i obsyp w mące ziemniaczanej. Obsmaż schab i wlej na patelnię wodę. Dodaj czarną pastę sojową. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj warzywa do reszty składników i gotuj 10 minut. Dodaj płatki chilli, cukier i wymieszaj. Na koniec dodaj do sosu makaron i połącz składniki. Podawaj na dużym talerzu.

Bataty znane już od czasów wypraw Kolumbowskich, to pochodzące z Ameryki warzywo zwane inaczej słodkim ziemniakiem. Bataty zawierają podobnie jak ziemniaki dużo błonnika pokarmowego, odpowiadającego za prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiegającego zaparciom. Błonnik pomaga także usuwać nadmiar cholesterolu z naszej krwi. Bataty są bardzo dobrym źródłem witaminy A, która znajduje zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych. Wpływa korzystnie na narząd wzroku oraz ma silne działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów.

Podsumowując pyszny makaron z sosem jest doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny. Makaron z warzywami i mięsem wieprzowym zabrać można jako lunch do pracy lub szkoły. Bezglutenowe danie świetnie sprawdzi się dla osób chorujących na celiakię. Makaron zawiera niedużą ilość kalorii i można go podawać dla osób na diecie redukcyjnej. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w jajangmyeon

Lista alergenów dla jajangmyeon przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na jajangmyeon nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli, czarna pasta sojowa chunjang
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze jajangmyeon

na 100g gotowej potrawy

Jajangmyeon to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pyszny makaron bezglutenowy jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Danie zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
198.63
595.90
Białko (g)
7.67
23.01
Fenyloalanina (mg)
0.34
1.03
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
31.01
93.02
Węglowodany przyswajalne (g)
29.62
88.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
4.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
4.33
13.00
Tłuszcze nasycone (g)
1.03
3.10
Tłuszcze nienasycone (g)
3.30
9.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.36
7.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
2.82
Cholesterol (mg)
16.08
48.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
162.68
488.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.81
14.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.29
Witamina E (mg)
0.10
0.31
Brak danych dla: bataty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.24
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.25
6.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.00
24.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1810.56
5431.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
109.00
327.00
Potas (mg)
211.32
633.96
Wapń (mg)
18.12
54.36
Fosfor (mg)
119.41
358.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.20
51.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.54
1.61
Cynk (mg)
0.71
2.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jajangmyeon 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajangmyeon

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
400 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Bataty
150 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Cukinia
150 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Schab wieprzowy bez kości
300 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
43.50