Przepis na jajangmyeon krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, czosnek, cukier, płatki chilli, czarna pasta sojowa chunjang
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Mięso wieprzowe pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Obierz marchew, batata i cukinię.

Pokrój warzywa w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę i czosnek.

Schab dopraw solą i obtocz w mące ziemniaczanej.

Obsmaż schab i wlej na patelnię 250 ml wody.

Dodaj czarną pastę sojową.

Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Dodaj warzywa do reszty składników i gotuj 10 minut.

Dodaj płatki chilli, cukier i wymieszaj.

Na koniec dodaj do sosu makaron i połącz składniki.

Podawaj na dużym talerzu.

Jajangmyeon podany w białej miseczce.
Jajangmyeon
Koszt przygotowania dania
23.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
595 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
49

Jajangmyeon - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o jajangmyeon

Jajangmyeon to bardzo dobry pomysł na pyszny makaron z sosem, który podać można na obiad dla całej rodziny. Koreańskie danie z warzywami podać można z kawałkami wieprzowiny lub z mięsem mielonym. Czarna pasta sojowa chunjang dostępna jest do kupienia w sklepach internetowych lub z żywnością orientalną. Przepis na jajangmyeon jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będę następujące produkty spożywcze: makaron ryżowy, bataty, cukinia, marchewka, czosnek, cebula, schab wieprzowy, czarna pasta sojowa chunjang, olej rzepakowy, cukier, mąka ziemniaczana, płatki chilli, sól.

Jak zrobić jajangmyeon? Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Mięso wieprzowe pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Obierz marchew, batata i cukinię. Pokrój warzywa w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę i czosnek. Schab dopraw solą i obsyp w mące ziemniaczanej. Obsmaż schab i wlej na patelnię wodę. Dodaj czarną pastę sojową. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj warzywa do reszty składników i gotuj 10 minut. Dodaj płatki chilli, cukier i wymieszaj. Na koniec dodaj do sosu makaron i połącz składniki. Podawaj na dużym talerzu.

Bataty znane już od czasów wypraw Kolumbowskich, to pochodzące z Ameryki warzywo zwane inaczej słodkim ziemniakiem. Bataty zawierają podobnie jak ziemniaki dużo błonnika pokarmowego, odpowiadającego za prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiegającego zaparciom. Błonnik pomaga także usuwać nadmiar cholesterolu z naszej krwi. Bataty są bardzo dobrym źródłem witaminy A, która znajduje zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych. Wpływa korzystnie na narząd wzroku oraz ma silne działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów.

Podsumowując pyszny makaron z sosem jest doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny. Makaron z warzywami i mięsem wieprzowym zabrać można jako lunch do pracy lub szkoły. Bezglutenowe danie świetnie sprawdzi się dla osób chorujących na celiakię. Makaron zawiera niedużą ilość kalorii i można go podawać dla osób na diecie redukcyjnej. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Wartości odżywcze jajangmyeon

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
198.63 kcal
595.90 kcal
Białko
7.67 g
23.01 g
Fenyloalanina
0.34 mg
1.03 mg
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w jajangmyeon

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
31.01 g
93.02 g
Węglowodany przyswajalne
29.62 g
88.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.39 g
4.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
4.33 g
13.00 g
Tłuszcze nasycone
1.03 g
3.10 g
Tłuszcze nienasycone
3.30 g
9.90 g
Tłuszcze jednonasycone
2.36 g
7.08 g
Tłuszcze wielonasycone
0.94 g
2.82 g
Cholesterol
16.08 mg
48.24 mg

Witaminy w przepisie na jajangmyeon

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
162.68 µg (mcg)
488.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
0.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.38 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.81 mg
14.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)
Witamina E
0.10 mg
0.31 mg
Brak danych dla: bataty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.24 µg (mcg)
0.72 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.25 mg
6.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
8.00 µg (mcg)
24.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1810.56 µg (mcg)
5431.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jajangmyeon

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
109.00 mg
327.00 mg
Potas
211.32 mg
633.96 mg
Wapń
18.12 mg
54.36 mg
Fosfor
119.41 mg
358.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.20 mg
51.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.54 mg
1.61 mg
Cynk
0.71 mg
2.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jajangmyeon 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajangmyeon

Lista alergenów dla jajangmyeon przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na jajangmyeon nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli, czarna pasta sojowa chunjang
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania jajangmyeon

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
400 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Bataty
150 g
3.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Cukinia
150 g
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Schab wieprzowy bez kości
300 g
9.00
Za 360.0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
43.50
Jak oceniasz przepis na jajangmyeon
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96.1% osób