Jajangmyeon
- Makaron ryżowy (400 g)
- Bataty (150 g)
- Cukinia (150 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Schab wieprzowy bez kości (300 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (20 g)
Przepis na jajangmyeon krok po kroku
Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
Mięso wieprzowe pokrój w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Obierz marchew, batata i cukinię.
Pokrój warzywa w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę i czosnek.
Schab dopraw solą i obtocz w mące ziemniaczanej.
Obsmaż schab i wlej na patelnię 250 ml wody.
Dodaj czarną pastę sojową.
Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Dodaj warzywa do reszty składników i gotuj 10 minut.
Dodaj płatki chilli, cukier i wymieszaj.
Na koniec dodaj do sosu makaron i połącz składniki.
Podawaj na dużym talerzu.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Sałatka z makaronem
-
Łazanki
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Makaron z cukinii
-
Makaron z kurczakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ryżowy
-
Makaron z tuńczykiem
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z pesto
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Makaron z krewetkami
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Dania z makaronem
Więcej informacji na temat jajangmyeon
Jajangmyeon to bardzo dobry pomysł na pyszny makaron z sosem, który podać można na obiad dla całej rodziny. Koreańskie danie z warzywami podać można z kawałkami wieprzowiny lub z mięsem mielonym. Czarna pasta sojowa chunjang dostępna jest do kupienia w sklepach internetowych lub z żywnością orientalną. Przepis na jajangmyeon jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będę następujące produkty spożywcze: makaron ryżowy, bataty, cukinia, marchewka, czosnek, cebula, schab wieprzowy, czarna pasta sojowa chunjang, olej rzepakowy, cukier, mąka ziemniaczana, płatki chilli, sól.
Jak zrobić jajangmyeon? Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Mięso wieprzowe pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Obierz marchew, batata i cukinię. Pokrój warzywa w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę i czosnek. Schab dopraw solą i obsyp w mące ziemniaczanej. Obsmaż schab i wlej na patelnię wodę. Dodaj czarną pastę sojową. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj warzywa do reszty składników i gotuj 10 minut. Dodaj płatki chilli, cukier i wymieszaj. Na koniec dodaj do sosu makaron i połącz składniki. Podawaj na dużym talerzu.
Bataty znane już od czasów wypraw Kolumbowskich, to pochodzące z Ameryki warzywo zwane inaczej słodkim ziemniakiem. Bataty zawierają podobnie jak ziemniaki dużo błonnika pokarmowego, odpowiadającego za prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiegającego zaparciom. Błonnik pomaga także usuwać nadmiar cholesterolu z naszej krwi. Bataty są bardzo dobrym źródłem witaminy A, która znajduje zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych. Wpływa korzystnie na narząd wzroku oraz ma silne działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów.
Podsumowując pyszny makaron z sosem jest doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny. Makaron z warzywami i mięsem wieprzowym zabrać można jako lunch do pracy lub szkoły. Bezglutenowe danie świetnie sprawdzi się dla osób chorujących na celiakię. Makaron zawiera niedużą ilość kalorii i można go podawać dla osób na diecie redukcyjnej. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Alergeny w jajangmyeon
Lista alergenów dla jajangmyeon przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na jajangmyeon nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki chilli, czarna pasta sojowa chunjang
Wartości odżywcze jajangmyeon
Jajangmyeon to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pyszny makaron bezglutenowy jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Danie zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.