Jaja faszerowane szynką

Opublikowano: 17.02.2022 r., 18:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka faszerowane z szynką
Jaja faszerowane szynką
Jaja faszerowane szynką to wspaniała propozycja na przekąskę. Jaja można podać podczas wielu okazji. Jaja są szybkie do przygotowania. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną przekąskę.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
215 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (10 szt.)
  • Musztarda - 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
  • Majonez (150 g)
  • Ketchup (100 g)
  • Szynka wiejska (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 2 małe pęczki (40 g)
  • Szczypiorek - 2 małe pęczki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na jaja faszerowane szynką krok po kroku

Jajka umieść w garnku, wlej wodę, gotuj jajka przez 10 minut.

Jajka wystudź i obierz ze skorupki.

Jajka przekrój na połówki i wydrąż z nich żółtka.

Posiekaj koper i szczypior.

Szynkę pokrój w kostkę.

Umieść w misce żółtka jaj, majonez, musztardę, ketchup, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.

Dodaj koper i szczypior oraz szynkę, wymieszaj.

Białka jaj faszeruj przygotowanym farszem i wierzch posyp szczypiorem.

Jak oceniasz przepis na jaja faszerowane szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat jaj faszerowanych szynką

Jaja faszerowane szynką to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę lub śniadanie. Jajka można faszerować różnymi ciekawymi farszami. Jajka faszerowane to tradycyjne danie wielkanocne, proponujemy je wykorzystać również w dni powszednie. Jajka bardzo ładnie prezentują się na talerzu. Przepis na jaja faszerowane szynką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia jajek faszerowanych potrzebne są następujące produkty spożywcze: jajka, majonez, ketchup, musztarda, szynka wieprzowa wędzone, koper, szczypior, natka pietruszki, sól, pieprz.

Jak zrobić jaja faszerowane szynką? Jajka umieść w garnku, wlej wodę, gotuj jajka przez 10 minut. Jajka wystudź i obierz ze skorupki. Jajka przekrój na połówki i wydrąż z nich żółtka. Posiekaj koper i szczypior. Szynkę pokrój w kostkę. Umieść w misce żółtka jaj, majonez, musztardę, ketchup, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie. Dodaj koper i szczypior oraz szynkę, wymieszaj. Białka jaj faszeruj przygotowanym farszem i wierzch posyp szczypiorem.

Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów, bogate są w witaminę A i witaminę D oraz żelazo czy witaminę B12. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka, które jest podstawowym budulcem naszego ciała. Wybieraj jajka od kur wolno żyjących, karmionych paszami naturalnymi. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując pyszne jajka faszerowane świetnie sprawdzą się na imprezę jako przekąska do alkoholu. Jajka można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez około 2 dni. Jajka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Pyszne jajka można przygotować także z innymi dodatkami. Jajka faszerowane świetnie sprawdzą się na śniadanie w gronie przyjaciół lub rodziny. Nadziewane jajka są szybkie i łatwe do zrobienia i przygotujesz je bez większego problemu.

Alergeny w jajach faszerowanych szynką

Lista alergenów dla jaj faszerowanych szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze jaj faszerowanych szynką

na 100g gotowej potrawy

Jaja faszerowane szynką to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka faszerowane zawierają sporą ilość kalorii, dlatego nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej oraz mające podwyższony poziom cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
195.69
215.26
Białko (g)
9.41
10.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
4.18
4.60
Węglowodany przyswajalne (g)
3.40
3.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
0.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
15.67
17.24
Tłuszcze nasycone (g)
4.43
4.87
Tłuszcze nienasycone (g)
11.24
12.37
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.58
5.04
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.67
7.33
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
186.81
205.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
100.62
110.68
Witamina B6 (mg)
0.17
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
0.55
Witamina C (mg)
6.35
6.98
Witamina D (µg (mcg))
1.07
1.17
Witamina E (mg)
0.94
1.04
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
75.84
83.42
Tiamina (mg)
0.15
0.16
Ryboflawina (mg)
0.28
0.31
Niacyna (mg)
0.77
0.85
Foliany (µg (mcg))
34.33
37.76
Beta karoten (µg (mcg))
139.58
153.54
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
453.31
498.64
Potas (mg)
188.00
206.80
Wapń (mg)
48.34
53.17
Fosfor (mg)
135.79
149.37
Magnez (mg)
18.11
19.92
Żelazo (mg)
1.46
1.60
Cynk (mg)
0.96
1.06
Miedź (mg)
0.08
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny jaj faszerowanych szynką 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jaj faszerowanych szynką

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Musztarda
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Majonez
150 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 150 g
Ketchup
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Szynka wiejska
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2 małe pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Szczypiorek
50 g
2 małe pęczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 50 g
Koszt składników
42.00