Jaja faszerowane szynką
- Jajko (10 szt.)
- Musztarda - 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
- Majonez (150 g)
- Ketchup (100 g)
- Szynka wiejska (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 2 małe pęczki (40 g)
- Szczypiorek - 2 małe pęczki (50 g)
Przepis na jaja faszerowane szynką krok po kroku
Jajka umieść w garnku, wlej wodę, gotuj jajka przez 10 minut.
Jajka wystudź i obierz ze skorupki.
Jajka przekrój na połówki i wydrąż z nich żółtka.
Posiekaj koper i szczypior.
Szynkę pokrój w kostkę.
Umieść w misce żółtka jaj, majonez, musztardę, ketchup, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.
Dodaj koper i szczypior oraz szynkę, wymieszaj.
Białka jaj faszeruj przygotowanym farszem i wierzch posyp szczypiorem.
-
Jajka faszerowane
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jajko faszerowane awokado
-
Jaja faszerowane łososiem
-
Jajka faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane tuńczykiem
-
Jajka faszerowane w skorupkach
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Farsz do jajek
-
Jajka faszerowane awokado
-
Jajka nadziewane
-
Pieczarki faszerowane jajkiem
-
Jajka faszerowane z szynką
-
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
-
Kurczak z jajka
-
Jaja nadziewane
-
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
-
Jaja faszerowane
Więcej informacji na temat jaj faszerowanych szynką
Jaja faszerowane szynką to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę lub śniadanie. Jajka można faszerować różnymi ciekawymi farszami. Jajka faszerowane to tradycyjne danie wielkanocne, proponujemy je wykorzystać również w dni powszednie. Jajka bardzo ładnie prezentują się na talerzu. Przepis na jaja faszerowane szynką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia jajek faszerowanych potrzebne są następujące produkty spożywcze: jajka, majonez, ketchup, musztarda, szynka wieprzowa wędzone, koper, szczypior, natka pietruszki, sól, pieprz.
Jak zrobić jaja faszerowane szynką? Jajka umieść w garnku, wlej wodę, gotuj jajka przez 10 minut. Jajka wystudź i obierz ze skorupki. Jajka przekrój na połówki i wydrąż z nich żółtka. Posiekaj koper i szczypior. Szynkę pokrój w kostkę. Umieść w misce żółtka jaj, majonez, musztardę, ketchup, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie. Dodaj koper i szczypior oraz szynkę, wymieszaj. Białka jaj faszeruj przygotowanym farszem i wierzch posyp szczypiorem.
Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów, bogate są w witaminę A i witaminę D oraz żelazo czy witaminę B12. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka, które jest podstawowym budulcem naszego ciała. Wybieraj jajka od kur wolno żyjących, karmionych paszami naturalnymi. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując pyszne jajka faszerowane świetnie sprawdzą się na imprezę jako przekąska do alkoholu. Jajka można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez około 2 dni. Jajka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Pyszne jajka można przygotować także z innymi dodatkami. Jajka faszerowane świetnie sprawdzą się na śniadanie w gronie przyjaciół lub rodziny. Nadziewane jajka są szybkie i łatwe do zrobienia i przygotujesz je bez większego problemu.
Alergeny w jajach faszerowanych szynką
Lista alergenów dla jaj faszerowanych szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze jaj faszerowanych szynką
Jaja faszerowane szynką to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka faszerowane zawierają sporą ilość kalorii, dlatego nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej oraz mające podwyższony poziom cholesterolu.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.