Jaja faszerowane na Wielkanoc
- Jajko (8 szt.)
- Musztarda (50 g)
- Majonez (150 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Szczypiorek - 2 małe pęczki (40 g)
Przepis na jaja faszerowane na wielkanoc krok po kroku
Jajka umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 10 minut.
Wystudź i obierz ze skorupki.
Przekrój jajka na pół i wydrąż żółtka.
Posiekaj szczypior i koper.
Żółtka umieść w misce, dodaj musztardę i majonez, dopraw sola i pieprzem, wymieszaj.
Dodaj koper i szczypior, wymieszaj.
Przełóż farsz do rękawa cukierniczego i nafaszeruj jajka.
-
Jajka faszerowane
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jajko faszerowane awokado
-
Jaja faszerowane łososiem
-
Jaja faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane tuńczykiem
-
Jajka faszerowane w skorupkach
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Farsz do jajek
-
Jajka faszerowane awokado
-
Jajka nadziewane
-
Pieczarki faszerowane jajkiem
-
Jajka faszerowane z szynką
-
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
-
Kurczak z jajka
-
Jaja nadziewane
-
Jaja faszerowane
Więcej informacji na temat jaj faszerowanych na wielkanoc
Jaja faszerowane na Wielkanoc to dobry pomysł na szybką do zrobienia przekąskę idealną na śniadanie Wielkanocne. Nadziewane jajka to tradycyjne danie na święta. Przepis na jaja faszerowane na Wielkanoc jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia faszerowanych jajek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, musztarda, majonez, szczypiorek, koper, sól, pieprz.
Jak zrobić jaja faszerowane na Wielkanoc? Jajka umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 10 minut. Wystudź i obierz ze skorupki. Przekrój jajka na pół i wydrąż żółtka. Posiekaj szczypior i koper. Żółtka umieść w misce, dodaj musztardę i majonez, dopraw sola i pieprzem, wymieszaj. Dodaj koper i szczypior, wymieszaj. Przełóż farsz do rękawa cukierniczego i nafaszeruj jajka.
Jajka są produktem pochodzenia zwierzęcego. W Polsce najczęściej spożywanymi jajami są jaja kurze, dużo rzadziej kacze czy gęsie. Największym jajkiem jakie występuje jest jajko strusia, które odpowiada wielkością około 30 jajkom kurzym. Jajka są bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Białko zawarte w jajkach jest białkiem pełnowartościowym. Białko jest składnikiem niezbędnym do budowy naszego ciała. Bierze ono udział w procesach regeneracyjnych oraz w syntezie enzymów i hormonów. Jajka są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina A, D, E czy K. Zawierają także dużą ilość składników mineralnych. Witamina K w największych ilościach występuje w roślinach, może być także syntetyzowana przez bakterie żyjące w naszym jelicie. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.
Podsumowując pyszne jajka to doskonała przystawka na święta i w dni powszednie. Jajka faszerowane można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez około 2 dni. Jajka można faszerować różnymi dodatkami takimi jak pasty warzywne. Jajka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.
Alergeny w jajach faszerowanych na wielkanoc
Lista alergenów dla jaj faszerowanych na Wielkanoc przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze jaj faszerowanych na wielkanoc
Jaja faszerowane na Wielkanoc to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są także bardzo dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych. Jajka są niskokaloryczne i bardzo syte.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.