Jaja faszerowane łososiem wędzonym

Opublikowano: 03.03.2022 r., 11:02 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wędzone jajka łososiowe na talerzu
Jaja faszerowane łososiem wędzonym
Jaja faszerowane łososiem wędzonym to świetna opcja na ciekawy dodatek, który sprawdza się na imprezy, czy święta. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
219 kcal
Kcal w porcji
118 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Jajko (8 szt.)
  • Serek śmietankowy (100 g)
  • Majonez (50 g)
  • Sok cytrynowy (15 ml)
  • Szczypiorek (45 g)
  • Łosoś wędzony (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na jaja faszerowane łososiem wędzonym krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo.

Jajka obierz, a następnie przekrój wzdłuż na pół. Ostrożnie usuń żółtka łyżeczką.

Do miseczki z żółtkami dodaj serek, majonez, sok z cytryny, szczypiorek, płaty łososia, sól i pieprz. Zblenduj na gładką masę.

Za pomocą małej łyżki napełnij białka jaj masą z żółtek.

Jak oceniasz przepis na jaja faszerowane łososiem wędzonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat jaj faszerowanych łososiem wędzonym

Jaja faszerowane łososiem wędzonym to świetna opcja na ciekawy dodatek, który sprawdza się na imprezy, czy święta. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Ich farsz jest niebanalny i będzie idealną opcją dla tych, którym znudziła się tradycyjna kuchnia.

Przepis na jaja faszerowane łososiem wędzonym to fantastyczna przystawka, która sprawdzi się na każde imprezy. To świetny pomysł na jajka pyszne, szybkie, a do tego dobre dla zdrowia. Gdy pojawiają się na talerzu choć raz, ciężko jest z nich zrezygnować. To doskonała opcja dla wszystkich, którzy szukają naprawdę ciekawego urozmaicenia swojego zwyczajowego menu. W ekspresowym tempie można przygotować tę pyszną przekąskę, która posmakuje wszystkim miłośnikom potraw z jaj. To dobry przepis, dla tych, którzy szukają odrobiny nowoczesności w kuchni, a także świetnych połączeń smakowych. Całość wieńczy dodatek łososia, czyli ryby o najwyższej ilości kwasów Omega 3 w 1 porcji. Dobre tłuszcze, które się w nim znajdują, wzmacniają cały układ krwionośny, ale również nerwowy i immunologiczny. Warto włączyć go do codziennej diety, a ten przepis jest do tego wspaniałą okazją

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jaja faszerowane łososiem wędzonym, które zaskoczą cię wspaniałym smakiem, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Są fantastyczne! Sprawdzą się idealnie zwłaszcza na święta. Do ich dekoracji wystarczy tylko szczypiorek. To jednak naprawdę świetna opcja także na co dzień, a nie tylko od święta. Choć może wydawać się skomplikowany, wcale taki nie jest. To danie robi się w ekspresowym tempie, zwłaszcza gdy ma się już ugotowane jajka. Wystarczy tylko połączyć składniki i cała przekąska gotowa. Jajka można wypełniać farszem za pomocą łyżeczki, a można też użyć szprycy, jeżeli zależy nam na pięknym i dekoracyjnym efekcie. Te jajka mają piękny, barwny farsz, który przyciąga wzrok. Można je dodatkowo udekorować szczypiorkiem, czy natką pietruszki, by sprawić, że będą się prezentowały jeszcze lepiej. Pięknie udekorują stół na świąteczne śniadanie w gronie rodziny, nadają się również na wszelkie uroczystości, gdyż nie tylko pięknie wyglądają, ale równie dobrze smakują. Te jajka są tak dobre, że w kilka chwil znikają ze stołu, dlatego warto przygotować większą porcję tego smakołyku.

Alergeny w jajach faszerowanych łososiem wędzonym

Lista alergenów dla jaj faszerowanych łososiem wędzonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze jaj faszerowanych łososiem wędzonym

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(118g)
Energia (kcal)
186.40
219.95
Białko (g)
11.02
13.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(118g)
Węglowodany (g)
1.33
1.56
Węglowodany przyswajalne (g)
1.17
1.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(118g)
Tłuszcz (g)
15.01
17.71
Tłuszcze nasycone (g)
6.00
7.08
Tłuszcze nienasycone (g)
9.01
10.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.62
5.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.39
5.18
Cholesterol (mg)
236.11
278.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(118g)
Witamina A (µg (mcg))
151.75
179.06
Witamina B6 (mg)
0.15
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
1.02
1.20
Witamina C (mg)
4.26
5.03
Witamina D (µg (mcg))
3.53
4.17
Witamina E (mg)
0.83
0.98
Retinol (µg (mcg))
138.33
163.23
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Ryboflawina (mg)
0.32
0.38
Niacyna (mg)
0.84
1.00
Foliany (µg (mcg))
36.47
43.04
Beta karoten (µg (mcg))
159.55
188.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(118g)
Sód (mg)
273.57
322.82
Potas (mg)
140.38
165.65
Wapń (mg)
49.96
58.95
Fosfor (mg)
155.20
183.14
Magnez (mg)
12.95
15.28
Żelazo (mg)
1.40
1.65
Cynk (mg)
0.91
1.07
Miedź (mg)
0.09
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny jaj faszerowanych łososiem wędzonym 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jaj faszerowanych łososiem wędzonym

Koszt składników
35.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Serek śmietankowy
100 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 100 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Sok cytrynowy
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Szczypiorek
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Łosoś wędzony
100 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Koszt składników
35.40