Jaja faszerowane łososiem
- Jajko (6 szt.)
- Łosoś wędzony (100 g)
- Serek kanapkowy z czosnkiem (200 g)
Przepis na jaja faszerowane łososiem krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo, następnie wyciągnij je z wody, zalej zimną wodą i obierz ze skorupki.
Jajka przerój na pół i wyciągnij z nich żółtka.
Żółtka posiekaj na drobne kawałki i włóż je do miseczki.
Łososia drobno posiekaj i dodaj do żółtek.
Następnie do żółtek dodaj serek kremowy i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Masę z żółtkami nałóż łyżką we wgłębienia w białkach jaj.
Gotowe jajka ułóż na ozdobnym talerzu i udekoruj świeżą natką pietruszki.
-
Jajka faszerowane
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jajko faszerowane awokado
-
Jaja faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane tuńczykiem
-
Jajka faszerowane w skorupkach
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Farsz do jajek
-
Jajka faszerowane awokado
-
Jajka nadziewane
-
Pieczarki faszerowane jajkiem
-
Jajka faszerowane z szynką
-
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
-
Kurczak z jajka
-
Jaja nadziewane
-
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
-
Jaja faszerowane
Więcej informacji na temat jaj faszerowanych łososiem
Jaja faszerowane łososiem wędzonym to doskonała propozycja na przystawkę lub danie wielkanocne. Przepis na farsz do jajek z łososiem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do przygotowania tej smacznej potrawy potrzebujesz następujących produktów spożywczych: jajek, łososia wędzonego, kremowego serka o smaku chrzanowym, świeża natka pietruszki, sól oraz pieprz. Danie możesz dodatkowo udekorować majonezem.
A więc jak przygotować jajka nadziewane łososiem i serkiem? Na początek ugotuj jajka na twardo, następnie wyciągnij je z wody i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Jajka obierz ze skorupek, przekrój je na pół i wyciągnij z nich żółtka. Teraz czas na farsz - żółtka jajka i łososia posiekaj na małe kawałki, dodaj do nich serek kremowy, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Masę kremową nałóż we wgłębiania białek. Jajka udekoruj świeżą natką pietruszki. Dodatkowo wierzch farszu możesz udekorować kleksem z majonezu. Potrawę do momentu podania przechowuj w lodówce.
Potrawy z jajkiem gotowanym są doskonałym źródłem wielu cennych składników pokarmowych i odżywczych. Jajka są bowiem źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jaja zawiera w swoim składzie wszystkie niezbędne aminokwasy. Jajka zawierają również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K), fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez czy cynk. Żółtka jaj są doskonałym źródłem beta-karotenu oraz luteiny, które korzystanie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
Podsumowując jajka z farszem z łososia to idealny wybór na przystawkę. Są one źródłem wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Świetnie sprawdzą się na diecie bezglutenowej, w ich skład nie wchodzi żaden produkt, który zawiera ten składnik pokarmowy. Dodatkowo będzie dobrym źródłem białka w diecie laktoowowegetariańskiej. Dostarczy również istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Alergeny w jajach faszerowanych łososiem
Lista alergenów dla jaj faszerowanych łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Łosoś wędzony
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek kanapkowy z czosnkiem
Wartości odżywcze jaj faszerowanych łososiem
Jajka faszerowane łososiem to doskonały pomysł na smaczną przystawkę. Jest to dobre źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.