Jagodzianki z kruszonką

Opublikowano: 10.04.2022 r., 16:26 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże jagodzianki z kruszonką
Jagodzianki z kruszonką
Jagodzianki z kruszonką to doskonały pomysł na słodki dodatek w ciągu dnia. Są pyszne w smaku oraz łatwe w przygotowaniu. Spróbuj ich koniecznie!
Przygotowanie 150 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
258 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (300 g)
  • Mleko 3,2% (130 ml)
  • Cukier (100 g)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło (100 g)
  • Jagody (150 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (10 g)
  • Cukier puder (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, robot kuchenny, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na jagodzianki z kruszonką krok po kroku

Na początku należy przygotować rozczyn z drożdży. Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki oraz ciepłe mleko. Składniki dokładnie mieszamy i pozostawiamy je na 15 minut, aż rozczyn wyrośnie.

Następnie do miski z gotowym rozczynem dodajemy mąkę (250 g) oraz cukier (80 g). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Pod koniec dodajemy jajko i dalej je wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

W między czasie w rondelku rozpuszczamy masło (80g) i dodajemy je do ciasta. Ponownie całość wyrabiamy do połączenia się.

Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 120 minut.

Z pozostałej mąki, cukru pudru oraz zimnego masło robimy kruszonkę. Łączymy je w jednolitą masę i pozostawiamy.

Do miski wsypujemy jagody. Mieszamy je z mąką ziemniaczaną. Również pozostawiamy je na później.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 10 części. Z każdego kawałka robimy placek, który nadziewamy jagodami, a następnie szczelnie go zamykamy. Jagodzianki układamy na blaszce. Gotowe pozostawiamy ponownie pod przykryciem do wyrośnięcia na około 25 minut.

Na koniec każdą drożdżówkę zdobimy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy je w piekarniku około 25 minut w temperaturze 170 st. c.

Jak oceniasz przepis na jagodzianki z kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat jagodzianek z kruszonką

Pyszne jagodzianki z kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Pyszny deser zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Możemy również wprowadzić je do menu dla dzieci.

Jak zrobić jagodzianki z kruszonką? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku należy przygotować rozczyn z drożdży. Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki oraz ciepłe mleko. Składniki dokładnie mieszamy i pozostawiamy je na 15 minut, aż rozczyn wyrośnie. Następnie do miski z gotowym rozczynem dodajemy mąkę (250 g) oraz cukier (80 g). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Pod koniec dodajemy jajko i dalej je wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. W między czasie w rondelku rozpuszczamy masło (80g) i dodajemy je do ciasta. Ponownie całość wyrabiamy do połączenia się. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 120 minut. Z pozostałej mąki, cukru pudru oraz zimnego masło robimy kruszonkę. Składniki łączymy w jednolitą masę i pozostawiamy. Do miski wsypujemy jagody. Mieszamy je z mąką ziemniaczaną. Również pozostawiamy je na później. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 10 części. Z każdego kawałka robimy placek, który nadziewamy jagodami, a następnie szczelnie go zamykamy. Jagodzianki układamy na blaszce. Gotowe pozostawiamy ponownie pod przykryciem do wyrośnięcia na około 25 minut. Na koniec każdą drożdżówkę zdobimy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy je w piekarniku około 25 minut w temperaturze 170 st. c.

Sprawdzony przepis na jagodzianki z kruszonką nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Jagody leśne w połączeniu z ciastem drożdżowym odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru!

Alergeny w jagodziankach z kruszonką

Lista alergenów dla jagodzianek z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze jagodzianek z kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Jagodzianki mają niski IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
287.73
258.95
Białko (g)
4.57
4.12
Fenyloalanina (mg)
0.16
0.14
Brak danych dla: mleko 3,2%, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
44.21
39.79
Węglowodany przyswajalne (g)
42.90
38.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.31
1.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
10.56
9.50
Tłuszcze nasycone (g)
6.93
6.23
Tłuszcze nienasycone (g)
3.63
3.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.01
2.71
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.62
0.56
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.63
43.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
91.41
82.27
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.14
Witamina C (mg)
1.67
1.50
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.25
Witamina E (mg)
0.44
0.39
Retinol (µg (mcg))
89.31
80.38
Tiamina (mg)
0.38
0.34
Ryboflawina (mg)
0.24
0.22
Niacyna (mg)
2.82
2.54
Foliany (µg (mcg))
93.17
83.85
Beta karoten (µg (mcg))
24.03
21.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
18.09
16.28
Potas (mg)
112.64
101.37
Wapń (mg)
31.18
28.07
Fosfor (mg)
73.16
65.85
Magnez (mg)
11.14
10.03
Żelazo (mg)
2.74
2.47
Cynk (mg)
0.73
0.65
Miedź (mg)
0.07
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny jagodzianek z kruszonką 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jagodzianek z kruszonką

Koszt składników
46.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
300 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 300 g
Mleko 3,2%
130 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jagody
150 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
46.30