Przepis na jaglankę z jabłkiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miseczka

Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą.

Napój roślinny wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj.

Kaszę ugotuj na napoju, pod koniec gotowania dodaj drobno pokrojone jabłko i cynamon.

Przełóż jaglankę do miseczki, posyp nasionami chia i polej miodem.

jaglanka z jabłkiem
Jaglanka z jabłkiem
Koszt przygotowania dania
4.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
255 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
80

Jaglanka z jabłkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jaglance z jabłkiem

Jaglanka z jabłkiem i z cynamonem to idealny pomysł na śniadanie, które może być tak samo pełnowartościowe i zbilansowane jak to w wersji wytrawnej.

Dzisiaj pokażę Ci, jak kasza jaglana może być wykorzystana na śniadanie.

Pyszne i zdrowe śniadanie na słodko przygotujesz w kilka chwil, będzie Ci tylko potrzebna kasza jaglana, jabłko, nasiona chia, miód i napój roślinny. Ja postawiłam na takie dodatki, Ty jednak możesz zdecydować się na swoje ulubione. Ugotowana kasza jaglana pysznie smakuje z malinami lub innymi świeżymi, słodkimi owocami, warto dodać nasiona lub posiekane orzechy. Całość możesz polać miodem lub dodać odrobinę masła orzechowego. Słodkie śniadanie może powstać na mleku, wodzie lub napoju roślinnym.

Jeśli wybierzesz mleko krowie lub napój roślinny, Twój posiłek będzie bardziej treściwy i da poczucie sytości na długie godziny. Wybierając napój roślinny, zwróć szczególną uwagę na skład. Napój nie powinien zawierać dodatku cukru. Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju użyjesz. Osobiście polecam napój migdałowy lub owsiany.

Zatem, jak zrobić jaglankę z jabłkiem? Poznaj mój prosty przepis.

W pierwszej kolejności przepłucz kaszę pod bieżącą wodą. Napój wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, po chwili wsyp kaszę i ugotuj do miękkości.

Po około 10 minutach nasza pyszna jaglanka gotowa. Możesz przełożyć ją do miseczki lub zmiksować i dopiero wtedy podawać.

W międzyczasie dodaj drobno pokrojone jabłko i cynamon, całość dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczki. Kasza będzie dobra z dodatkiem miodu, który nada słodkiego posmaku.

Kasza jaglana jest źródłem wielu witamin z grupy B oraz składników mineralnych fosfor, magnez, wapń, potas, żelazo, a także witamina E i lecytyna, które korzystnie wpływają na naszą pamięć i zapamiętywanie. Dlatego warto włączyć ją do naszej codziennej diety, oczywiście, jeśli nie występują żadne przeciwskazania zdrowotne. Ma ona wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie będzie wskazana w takich ilościach dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Sam widzisz, jaki prosty jest przepis na jaglankę z jabłkiem, będzie to dobry pomysł na śniadanie na słodko, nie tylko dla dzieci, ale też dla wszystkich dorosłych.

Wartości odżywcze jaglanki z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
102.24 kcal
255.61 kcal
Białko
2.40 g
6.00 g

Węglowodany w jaglance z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
22.02 g
55.05 g
Węglowodany przyswajalne
19.43 g
48.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.59 g
6.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
1.16 g
2.91 g
Tłuszcze nasycone
0.12 g
0.30 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.43 g
1.07 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na jaglankę z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
46.96 µg (mcg)
117.40 µg (mcg)
Witamina B6
0.02 mg
0.04 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina E
1.53 mg
3.81 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Retinol
45.92 µg (mcg)
114.80 µg (mcg)
Tiamina
0.01 mg
0.01 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.01 mg
0.04 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Niacyna
0.09 mg
0.22 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Foliany
1.41 µg (mcg)
3.52 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Beta karoten
8.41 µg (mcg)
21.02 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jaglankę z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
37.51 mg
93.78 mg
Potas
68.53 mg
171.33 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń
115.88 mg
289.69 mg
Fosfor
8.43 mg
21.07 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Magnez
5.55 mg
13.88 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Żelazo
1.46 mg
3.64 mg
Cynk
0.08 mg
0.21 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jaglanki z jabłkiem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jaglance z jabłkiem

Lista alergenów dla jaglanki z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone

Cena przygotowania jaglanki z jabłkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
250 ml
1 szklanka
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.25
Za 250 ml
Jabłko
120 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 120 g
Cynamon
10 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Miód
10 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Kasza jaglana
100 g
1 woreczek
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 100 g
Koszt składników
28.80
Jak oceniasz przepis na jaglankę z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób