Jaglanka na mleku kokosowym
- Kasza jaglana - 1 woreczek (100 g)
- Mleczko kokosowe - 1/2 puszki (200 ml)
- Wiśnie - 2 garści (120 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (10 g)
- Wiórki kokosowe - 1 łyżka (10 g)
Przepis na jaglankę na mleku kokosowym krok po kroku
Kaszę jaglanką wypłucz pod wodą.
Mleko kokosowe wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, ugotuj w nim kaszę jaglaną.
Wiśnie bez pestek przełóż do osobnego rondelka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj.
Gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj skrobię ziemniaczaną, aby powstał mus.
Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki, dodaj owocowy mus i posyp wiórkami kokosowymi.
Więcej informacji na temat jaglanki na mleku kokosowym
Jaglanka na mleku kokosowym to idealny pomysł na słodkie śniadanie, które może być tak samo pełnowartościowe i zbilansowane jak to w wersji wytrawnej.
Dzisiaj pokażę Ci jak kasza jaglana, może być wykorzystana na śniadanie.
Pyszne i zdrowe śniadanie na słodko przygotujesz w kilka chwil, będzie Ci tylko potrzebna kasza jaglana, mleko kokosowe, wiśnie i odrobina skrobi ziemniaczanej oraz wiórków kokosowych. Ja postawiłam na takie dodatki, Ty jednak możesz zdecydować się na swoje ulubione. Ugotowana kasza jaglana jest bardzo smaczna z owocami, warto dodać nasiona lub posiekane orzechy.
Całość możesz polać miodem lub dodać odrobinę masła orzechowego. Słodkie śniadanie może powstać na mleku, wodzie lub napoju roślinnym.
Jeśli wybierzesz mleko krowie lub napój roślinny, Twój posiłek będzie bardziej treściwy i da poczucie sytości na długie godziny. Wybierając napój roślinny, zwróć szczególną uwagę na skład. Napój nie powinien zawierać dodatku cukru. Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju użyjesz. Osobiście polecam napój migdałowy lub owsiany.
Zatem, jak zrobić jaglankę na mleku kokosowym? Poznaj mój fit sposób.
W pierwszej kolejności przepłucz kaszę pod bieżącą wodą. Mleko kokosowe wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, po chwili wsyp kaszę i ugotuj do miękkości.
Po około 10 minutach nasza pyszna jaglanka gotowa. Możesz przełożyć ją do miseczki lub zmiksować i dopiero wtedy podawać.
W tym czasie wiśnie lub inne owoce przełóż do rondelka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj do momentu, aż owoce się nie rozpadną. Dodaj odrobinę skrobi ziemniaczanej i mieszaj. Po chwili powstanie pyszny słodki mus. Kasza jaglana jest źródłem wielu witamin z grupy B oraz składników mineralnych fosfor, magnez, wapń, potas, żelazo, a także witamina E i lecytyna, które korzystnie wpływają na naszą pamięć i zapamiętywanie. Dlatego warto włączyć ją do naszej codziennej diety, oczywiście, jeśli nie występują żadne przeciwskazania zdrowotne. Ma ona wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie będzie wskazana w takich ilościach dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Sam widzisz, jaki prosty jest przepis na jaglankę na mleku kokosowym, będzie to dobra dietetyczna propozycja śniadaniowa dla całej Twojej rodziny.
Alergeny w jaglance na mleku kokosowym
Lista alergenów dla jaglanki na mleku kokosowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na jaglankę na mleku kokosowym
Wartości odżywcze jaglanki na mleku kokosowym
Jaglankę możesz też przygotować na wodzie lub mleku krowim.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.