Jaglanka
Przepis na jaglankę krok po kroku
Kaszę dokładnie przepłucz na sitku pod bieżącą, zimną wodą.
Kaszę przełóż do garnka i wlej mleko. Całość zagotuj.
Zmniejsz moc palnika na minimum i gotuj pod przykryciem przez około 13-15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
Gotową jaglankę przełóż do miseczki i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat jaglanki
Ta pyszna i prosta jaglanka to świetne rozwiązanie na śniadanie, które będzie zdrowe i sycące. Możesz przygotować ją na mleku krowim lub roślinnym z ulubionymi dodatkami.
Przepis na jaglankę jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebna jest tylko kasza jaglana i mleko lub napój roślinny. Na początku przepłucz dobrze kaszę, dzięki czemu straci ona gorycz. Wypłukaną kaszę ugotuj w mleku do momentu, aż wchłonie cały płyn. Tak przygotowana smaczna jaglanka będzie jeszcze lepsza gdy podasz ją z owocami, orzechami lub rodzynkami. W takim słodkim wydaniu na pewno stanie się ulubionym śniadaniem dla dzieci i dorosłych. W razie potrzeby możesz ją dosłodzić miodem lub syropem klonowym.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić jaglankę w bardziej płynnej konsystencji to po ugotowaniu dodaj do niej jeszcze trochę mleka.
Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najstarszych kasz. Uzyskuje się ją z prosa, które określane jest ziarnem starożytnym. Na samym początku rosło dziko w Afryce. Z czasem zaczęto ją hodować i stosować w kuchniach Azji, Afryki i Europy. Głównie dlatego, że można ją zebrać już 70 dni po posadzeniu. Kasza jaglana wygląda jak małe, żółte kuleczki. Ma łagodny smak przypominający kukurydzę i jest niezwykle wartościowa pod względem odżywczym. Nic więc dziwnego, że określa się ją mianem „bomby odżywczej”. Te niepozorne ziarenka to skarbnica witamin, błonnika, białka, fosforu czy manganu. 100 g kaszy jaglanej zawiera 378 kcal. W takiej porcji znajdziemy ponad 8 g błonnika, 73 g węglowodanów i aż 11 g białka. Z witamin kasza jaglana zasobna jest w witaminy z gr. B, szczególnie w niacynę i kwas foliowy. Ta pierwsza syntetyzowana jest w organizmie, niestety wiele czynników wpływa na jej niewystarczającą syntezę. Dlatego też istotne jest by dostarczać ją wraz z dietą.
Kasza jaglana będzie dobra dla osób z nadciśnieniem tętniczym, podwyższonym poziomem cholesterolu czy chorobami serca. Błonnik w niej zawarty pomaga obniżyć poziom LDL, jednocześnie zwiększając ilość HDL („dobrego” cholesterolu). Obecność magnezu w kaszy pozytywnie wpływa na pracę serca. Dodatkowo nie posiada glutenu, dlatego to świetny dodatek do dań dla osób chorujących na celiakię.
Alergeny w jaglance
Lista alergenów dla jaglanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze jaglanki
100 g kaszy jaglanej zawiera 378 kcal. W takiej porcji znajdziemy ponad 8 g błonnika, 73 g węglowodanów i aż 11 g białka. Z witamin kasza jaglana zasobna jest w witaminy z gr. B, szczególnie w niacynę i kwas foliowy. Ta pierwsza syntetyzowana jest w organizmie, niestety wiele czynników wpływa na jej niewystarczającą syntezę.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.