Jabłka w cieście francuskim
- Ciasto francuskie - 3 placki (240 g)
- Jabłko - 3 sztuki (600 g)
Przepis na jabłka w cieście francuskim krok po kroku
Ciasto rozwiń z rulonu i pokrój na 10-12 kwadratów.
Jabłka obierz i pokrój w mniejsze cząstki.
Na każdy kwadrat nakładaj po kawałku jabłka, posyp cynamonem i zawiń jak kopertę.
Piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Ciasto francuskie na słono
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Rogaliki z dżemem
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
-
Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą
-
Croissanty z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasto francuskie z warzywami
-
Ciasteczka francuskie z dżemem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
-
Drożdżówki z ciasta francuskiego
-
Rogaliki półkruche
-
Rogaliki z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat jabłek w cieście francuskim
Jabłka w cieście francuskim z cynamonem to świetny pomysł na pyszny deser, podwieczorek dla całej rodziny. Idealnie sprawdzą się jako coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty, a także jako przekąska podczas na imprezę i spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół. Odpowiednio zawinięte i udekorowane będą bardzo ładnie i ciekawie wyglądać na stole, przyciągając wzrok. Mimo że desery przygotowywane z wykorzystaniem ciasta francuskiego początkowo mogą wydawać się trudne i pracochłonne, tak naprawdę może to być bardzo proste i zająć Ci zaledwie kilkanaście minut. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jabłka w cieście francuskim pieczone w piekarniku z cynamonem, aby były pyszne, smaczne i dobre na każdą okazję koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis. Na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego możesz zaoszczędzić mnóstwo czasu i przygotować te ciasteczka nawet na ostatnią chwilę. Mimo wykorzystania gotowych składników jabłka w cieście francuskim równie smaczne co te wykonane samodzielnie od początku. Oczywiście, jeśli lubisz i masz więcej czasu, który możesz poświęcić na ich przygotowanie, możesz samodzielnie zrobić ciasto francuskie, warto wziąć jednak pod uwagę, że wtedy przygotowanie tego deseru może zająć Ci nawet kilka godzin. Zgodnie z naszym przepisem, ciasto francuskie wystarczy podzielić na kwadraty o równych wymiarach, na każdą porcję ciasta nakładać kawałki obranych jabłek i zawijać na kształt koperty. To wszystko, co musisz zrobić, aby ciastka były gotowe do pieczenia, a po wyjęciu z piekarnika były naprawdę najlepsze. Przed wstawieniem do piekarnika jabłka w cieście warto jednak posmarować rozkłóconym jajkiem, aby były chrupiące i zarumienione. Ciasto francuskie co prawda jest zaliczane do tych tłustych i wysokokalorycznych, jednak jeśli na co dzień Twoja dieta jest zdrowa, dobrze zbilansowana, jego okazjonalna obecność w diecie nie będzie niczym złym dla zdrowia. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz najlepszy przepis na jabłka w cieście francuskim, na pewno zostanie z Tobą na długo.
Alergeny w jabłkach w cieście francuskim
Lista alergenów dla jabłek w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
Wartości odżywcze jabłek w cieście francuskim
Ciasto francuskie charakteryzuje wysoka zawartość tłuszczu i kaloryczność, jednak jeśli na co dzień Twoja dieta jest zdrowa, dobrze zbilansowana, jego okazjonalna obecność w diecie nie będzie problemem.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.