Jabłka w cieście
- Mąka pszenna typ 550 (150 g)
- Mleko 3,2% (200 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Jabłko (700 g)
- Cukier puder (30 g)
Przepis na jabłka w cieście krok po kroku
Przygotuj cisto naleśnikowe: do miski wsyp mąkę, wybij jajka, dodaj mleko, szczyptę soli, sodę oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj (możesz w tym celu użyć miksera).
Jabłka umyj, obierz i pokrój w plastry o grubości około pół centymetra. Z każdego plastra wykrój gniazdo nasienne.
Na paletki rozgrzej olej. Plastry jabłka zanurz w cieście naleśnikowym i usmaż z dwóch stron.
Gotowe jabłka w cieście naleśnikowym podawaj posypane cukrem pudrem.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Szarlotka
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Pieczone jabłko
-
Biszkopt z jabłkami
-
Placuszki z kaszy manny
-
Pieczone jabłka
-
Drożdżówki z jabłkami
-
Strudel
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Naleśniki z jabłkami
-
Muffiny z jabłkami
-
Ryż z jabłkiem z cynamonem
-
Wilgotne ciasto z jabłkami
-
Szybki jabłecznik
-
Tort marchewkowy
-
Prażone jabłka
-
Desery z jabłek
Więcej informacji na temat jabłek w cieście
Jabłka w cieście naleśnikowym z cynamonem to idealny wybór, aby zaspokoić Twoje kubki smakowe. Jabłka pieczone w piekarniku lub smażone na patelni to dobry wybór na śniadanie czy kolację. Jest dobrym pomysłem na szybki posiłek. Przepis na jabłka w cieście jest bardzo prosty. Nie potrzebujesz dużo doświadczenia kulinarnego, a ich przyrządzenie zajmie Tobie około 40 minut. Aby zrobić jabłka pieczone przygotuj mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia, jabłka, cynamon oraz olej rzepakowy.
Jabłka tarte w cieście naleśnikowym są doskonałym pomysłem na przekąskę osób na diecie laktoowowegetariańskiej. Jabłka są bogatym źródłem błonnika, poprawiają przez to pracę jelit i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego. Dodatkowo obecność tego składnika pokarmowego zmniejsza wchłanianie cholesterolu oraz chroni przed miażdżycą i zawałem serca. Jabłka zawierają również kwercetynę, która ma zbawienne działanie na prawidłową pracę wzroku. Pektyny, które występują w tym owocu, pomagają oczyszczać organizm z toksyn, wiążą metale ciężkie i ułatwiają ich wydalenie z organizmu. Jabłka są źródłem witaminy C, dlatego warto po nie sięgać w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić naturalną odporność organizmu.
Użycie mleka podnosi zawartość białka w tej potrawie. Dodatkowo sprawia, że jest dobrym źródłem wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, selenu, witaminy A, D oraz niektórych witamin z grupy B. Nie powinno być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy oraz przez osoby, które mają na nie alergię pokarmową. Mleko stanowi bowiem jeden z najczęściej występujących alergenów wśród dzieci.
Podsumowując jabłka w cieście naleśnikowym będą dobrym wyborem na szybką przekąskę dla dzieci i dorosłych, świetne sprawdzą się również na diecie laktoowowegetariańskiej. Produkty do ich przygotowania nie są drogie, dlatego warto włączyć ten przepis do swojego jadłospisu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy narażeni na infekcje oraz obniżenie odporności.
Alergeny w jabłkach w cieście
Lista alergenów dla Jabłek w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze jabłek w cieście
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.