Jabłecznik z kruszonką

Opublikowano: 01.10.2021 r., 8:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jabłecznik z kruszonką i cynamonem.
Jabłecznik z kruszonką
Jabłecznik z kruszonką to cudowne słodko-kwaśne ciasto, w którym pierwsze skrzypce grają jabłka. Ciasto możesz podać na ciepło z lodami waniliowymi.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
544 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 11 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Masło (350 g)
  • Cukier (200 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Śmietana 18% (140 g)
  • Jabłko - 5 dużych sztuk (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Przepis na jabłecznik z kruszonką krok po kroku

Na stolnicę wysyp 400g mąki, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło(250g), żółtka, śmietanę kwaśną i cukier(150g). Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę, posyp je cynamonem i cukrem.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i na jej spód przełóż rozwałkowane ciasto, na ciasto wyłóż jabłka.

Ze 100g ciepłego masła, 100g mąki oraz 50 g cukru zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 50 minut.

Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na jabłecznik z kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,9% osób

Więcej informacji na temat jabłecznika z kruszonką

Jabłecznik z kruszonką to wspaniałe wilgotne ciasto, idealne do kawy i herbaty. Przepis na jabłecznik z kruszonką jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia z wypiekami aby go wykonać. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, cukier, śmietana kwaśna 18%, jabłka, żółtka jaj, masło.

Jak zrobić jabłecznik z kruszonką? Na początek przygotuj ciasto kruche służące jako spód ciasta. Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, żółtka, śmietanę kwaśną i cukier. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę, posyp je cynamonem i cukrem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i na jej spód przełóż rozwałkowane ciasto, na ciasto wyłóż jabłka, z ciepłego masła i mąki oraz cukru zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 50 minut. Gotowe ciasto podawaj na ciepło z lodami lub na zimno.

Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jabłka dzięki dużej zawartości błonnika świetnie nadają się dla osób chorych na cukrzycę.

Jajka użyte w przepisie są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, białko jaja zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Żółtko natomiast zawiera wiele cennych witamin oraz składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Witamina A jest niezbędna do prawidłowego widzenia, ma także właściwości chroniące nas przed występowaniem nowotworów.

Podsumowując jabłecznik z kruszonką to pyszny, domowy placek prosty do przygotowania. Dobry jabłecznik powinien mieć dużo jabłek. Prosty przepis przygotujesz w niespełna 30 minut.

Alergeny w jabłeczniku z kruszonką

Lista alergenów dla jabłecznika z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze jabłecznika z kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Ciasta są wyrobami kalorycznymi. Powinny ich unikać osoby chorujące na cukrzycę oraz mające za wysoki poziom cholesterolu we krwi. Domowe ciasta nie zawierają konserwantów i są przygotowywane ze składników lepszej jakości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
272.22
544.44
Białko (g)
3.90
7.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
31.72
63.44
Węglowodany przyswajalne (g)
30.64
61.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
2.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
14.89
29.77
Tłuszcze nasycone (g)
10.12
20.23
Tłuszcze nienasycone (g)
4.77
9.54
Cholesterol (mg)
56.91
113.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
123.32
246.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
1.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
119.57
239.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.46
Ryboflawina (mg)
0.14
0.28
Niacyna (mg)
1.52
3.05
Foliany (µg (mcg))
37.32
74.65
Beta karoten (µg (mcg))
39.16
78.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
6.19
12.39
Potas (mg)
87.07
174.13
Wapń (mg)
19.46
38.92
Fosfor (mg)
47.82
95.64
Magnez (mg)
11.32
22.65
Żelazo (mg)
1.36
2.73
Cynk (mg)
0.33
0.67
Miedź (mg)
0.06
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłecznika z kruszonką 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jabłecznika z kruszonką

Koszt składników
26.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
350 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.75
Za 350 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 18%
140 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 140 g
Jabłko
1000 g
5 dużych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Koszt składników
26.70