Jabłecznik z kruszonką
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło (350 g)
- Cukier (200 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Śmietana 18% (140 g)
- Jabłko - 5 dużych sztuk (1000 g)
Przepis na jabłecznik z kruszonką krok po kroku
Na stolnicę wysyp 400g mąki, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło(250g), żółtka, śmietanę kwaśną i cukier(150g). Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę, posyp je cynamonem i cukrem.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i na jej spód przełóż rozwałkowane ciasto, na ciasto wyłóż jabłka.
Ze 100g ciepłego masła, 100g mąki oraz 50 g cukru zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.
Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 50 minut.
Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Biszkopt z jabłkami
-
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
-
Szybki jabłecznik
-
Jabłecznik na biszkopcie
-
Jabłecznik sypany
-
Ucierane ciasto z jabłkami
-
Puszysty jabłecznik z kruszonką
-
Ciasto z budyniem i jabłkiem
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem
-
Ciasto z połówkami jabłek
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i galaretką
-
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
-
Jabłecznik królewski
-
Jabłecznik bez pieczenia
-
Jabłeczniki
Więcej informacji na temat jabłecznika z kruszonką
Jabłecznik z kruszonką to wspaniałe wilgotne ciasto, idealne do kawy i herbaty. Przepis na jabłecznik z kruszonką jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia z wypiekami aby go wykonać. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, cukier, śmietana kwaśna 18%, jabłka, żółtka jaj, masło.
Jak zrobić jabłecznik z kruszonką? Na początek przygotuj ciasto kruche służące jako spód ciasta. Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, żółtka, śmietanę kwaśną i cukier. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę, posyp je cynamonem i cukrem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i na jej spód przełóż rozwałkowane ciasto, na ciasto wyłóż jabłka, z ciepłego masła i mąki oraz cukru zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 50 minut. Gotowe ciasto podawaj na ciepło z lodami lub na zimno.
Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jabłka dzięki dużej zawartości błonnika świetnie nadają się dla osób chorych na cukrzycę.
Jajka użyte w przepisie są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, białko jaja zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Żółtko natomiast zawiera wiele cennych witamin oraz składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Witamina A jest niezbędna do prawidłowego widzenia, ma także właściwości chroniące nas przed występowaniem nowotworów.
Podsumowując jabłecznik z kruszonką to pyszny, domowy placek prosty do przygotowania. Dobry jabłecznik powinien mieć dużo jabłek. Prosty przepis przygotujesz w niespełna 30 minut.
Alergeny w jabłeczniku z kruszonką
Lista alergenów dla jabłecznika z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze jabłecznika z kruszonką
Ciasta są wyrobami kalorycznymi. Powinny ich unikać osoby chorujące na cukrzycę oraz mające za wysoki poziom cholesterolu we krwi. Domowe ciasta nie zawierają konserwantów i są przygotowywane ze składników lepszej jakości.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.