Jabłecznik z kisielem

Opublikowano: 11.03.2022 r., 9:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jabłecznik z kisielem na talerzu
Jabłecznik z kisielem
Jabłecznik z kisielem to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Jabłecznik to tanie do zrobienia ciasto, które można podać na wiele różnych okazji. Koniecznie wypróbuj przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 60 min
607 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Cukier (350 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Masło (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Jabłko - 6 dużych sztuk (1200 g)
  • Mąka ziemniaczana - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Kisiel (proszek) (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na jabłecznik z kisielem krok po kroku

Ciepłe masło umieść w misie miksera, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.

Ciepłe masło umieść w misie miksera, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.

Do masy dodaj jajka i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Obierz jabłka i zetrzyj na tarce.

Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i cynamon.

Wyłóż jabłka na ciasto.

Ubij białka jaj na sztywną pianę, dodaj cukier, kisiel i zmiksuj.

Wyłóż pianę z jajek na jabłka.

Piecz w nagrzany do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Ciasto wystudź i pokrój na kawałki.

Jak oceniasz przepis na jabłecznik z kisielem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat jabłecznika z kisielem

Jabłecznik z kisielem to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które doskonale komponuje się podane z kawą i herbatą podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Przepis na jabłecznik z kisielem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, jabłka, cynamon, mąka ziemniaczana, kisiel, jajka, białka jaj, proszek do pieczenia.

Jak zrobić jabłecznik z kisielem? Ciepłe masło umieść w misie miksera, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Do masy dodaj jajka i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i cynamon. Wyłóż jabłka na ciasto. Ubij białka jaj na sztywną pianę, dodaj cukier, kisiel i zmiksuj. Wyłóż pianę z jajek na jabłka. Piecz w nagrzany do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Ciasto wystudź i pokrój na kawałki.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Jabłka są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując pyszny jabłecznik pieczony w piekarniku jest łatwy i szybki do wykonania. Domowe wypieki nie zawierają konserwantów i są tańsze niż ciasta kupione w cukierni. Jabłecznik sprawdzi się jako deser dla dzieci i dorosłych. Jabłecznik jest dobry do spożycia prawie od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Alergeny w jabłeczniku z kisielem

Lista alergenów dla jabłecznika z kisielem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze jabłecznika z kisielem

na 100g gotowej potrawy

Jabłecznik z kisielem to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Jabłecznik nie jest dobrym pomysłem dla diabetyków. W diecie osób zdrowych powinien stanowić jedynie dodatek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
217.00
607.61
Białko (g)
4.57
12.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
31.37
87.83
Węglowodany przyswajalne (g)
30.23
84.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
3.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
8.54
23.92
Tłuszcze nasycone (g)
5.59
15.65
Tłuszcze nienasycone (g)
2.96
8.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
79.51
222.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
1.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
77.12
215.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.42
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.46
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.04
2.90
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.14
81.59
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
24.30
68.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
35.28
98.79
Potas (mg)
213.38
597.47
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń (mg)
60.95
170.65
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Fosfor (mg)
122.57
343.21
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.93
30.59
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.16
3.24
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.34
0.96
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłecznika z kisielem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jabłecznika z kisielem

Koszt składników
38.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Jabłko
1200 g
6 dużych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 7
3.33
Za 1200 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Kisiel (proszek)
40 g
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 40 g
Koszt składników
38.10