Jabłecznik bez pieczenia

Opublikowano: 27.10.2021 r., 11:43 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser jabłkowy bez pieczenia
Jabłecznik bez pieczenia
Prosty i pyszny jabłecznik bez pieczenia z krojonymi jabłkami i bitą śmietaną. To jest deser godny najwyższej rangi. Całość jest cudownie kremowa i delikatna.
Przygotowanie 30 min
413 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki (250 g)
  • Jabłko (1600 g)
  • Cukier (24 g)
  • Galaretka - 3 opakowania (231 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Czekolada mleczna (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, aromat cytrynowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Przepis na jabłecznik bez pieczenia krok po kroku

Jedną galaretkę rozpuść w gorącej (ale nie wrzącej wodzie) - użyj 200 ml. Ostudź, ma być całkowicie zimna.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Herbatniki wyłóż na dno.

Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Wyłóż je na patelnię, dodaj sok z wyciśniętej jednej cytryny, cukier. Duś je aż zmiękną. Gdy będą miękkie dodaj dwie galaretki. Wymieszaj dokładnie i ostudź.

Jabłka wyłóż na herbatniki i przykryj kolejną warstwą herbatników.

Gdy galaretka będzie zimna zacznij ubijać śmietanę. Gdy będzie ubita dodaj do niej zimną i praktycznie tężejącą już galaretkę. Zmiksuj do połączenia i wyłóż na herbatniki.

Wstaw ciasto do schłodzenia.

Po około 2 godzinach posyp ciasto czekoladą startą na tarce.

Jak oceniasz przepis na jabłecznik bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat jabłecznika bez pieczenia

Prosty i pyszny jabłecznik bez pieczenia z krojonymi jabłkami i bitą śmietaną. To jest deser godny najwyższej rangi. Całość jest cudownie kremowa i delikatna. Szarlotka bez pieczenia jak sama nazwa wskazuje nie wymaga pieczenia. To idealna opcja dla osób, które nie posiadają piekarnika bądź uwielbiają desery na zimno. Jest łatwa i placek ten nadaje się na co dzień. To także genialny pomysł na ciasto na każdą okazję. Szarlotkę bez pieczenia posyp z wierzchu kakao lub startą czekoladą. Wygląda efektownie i jest prze-smaczna.

Pyszny jabłecznik bez pieczenia to ładnie wyglądające ciasto. Przepis na jabłecznik bez pieczenia składa się z kilku warstw i jest bardzo prosty. Jak zrobić jabłecznik bez pieczenia? Na pierwszy ogień idzie warstwa herbatników. Następnie wykonuje się masę z krojonymi jabłkami zagęszczone galaretką. Kolejną warstwą są ponownie herbatniki oraz na górę dodaje się warstwę z bitej śmietany. Z wierzchu dodaj startą lub posiekaną czekoladę albo kakao.

Szarlotka bez pieczenia, pomimo tego, że nie trzeba piec ciasta, wymaga czasu na jej zrobienie. Wynika to z tego, że w przepisie na jabłecznik bez pieczenia używa się galaretki. Potrzebuje ona czasu zanim będzie można jej użyć (chłodzenie i tężenie). Cały placek także musi się schłodzić. Jak zrobić jabłecznik bez pieczenia? Jest to łatwy placek. Potrzeba do niego herbatników, galaretki w ulubionym smaku (na przykład cytrynowa lub pomarańczowa – 3 opakowania), jabłka, śmietankę oraz cukier. Przepis na jabłecznik bez pieczenia warto zacząć od przygotowania jednej galaretki. Należy ją rozpuścić w wodzie, która nie jest wrzątkiem (jest gorąca). Do jej rozrobienia użyj 200 ml wody. Ostudź ją całkowicie aż zacznie gęstnieć. Niech jednak nie stężeje do końca. W międzyczasie wykonaj resztę kroków. Jabłka należy pokroić, a następnie je dusić do miękkości. Po tym dodaje się proszek z dwóch galaretek, miesza i studzi. Masa z krojonych jabłek powinna być zimna zanim ją wyłożysz na herbatniki. By zrobić bitą śmietanę wystarczy ubić śmietankę, a następnie dodać do niej zimna i gęstą galaretkę. Na końcu trzeba zmiksować tylko do połączenia składników. Ubijania śmietany nie należy przedłużać, ponieważ mogłoby powstać masło.

Jak zrobisz ten łatwy jabłecznik bez pieczenia nie pożałujesz. Jest to proste i pyszne rozwiązanie na deser. Jabłecznik bez pieczenia będzie dobrym pomysłem gdy masz ochotę na coś innego niż tradycyjna szarlotka. Ciasto zrobić należy najlepiej jeden dzień wcześniej. Musi się ono ściąć, by było zwarte i nie rozpływało się.

Alergeny w jabłeczniku bez pieczenia

Lista alergenów dla jabłecznika bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada mleczna

Wartości odżywcze jabłecznika bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Zjedzenie kawałka ciasta jest dobrym sposobem na osłodzenie dnia. Jeżeli chcesz bardziej dietetyczne ciasto możesz użyć produktów bez dodatku cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
183.66
413.23
Białko (g)
3.47
7.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
24.66
55.49
Węglowodany przyswajalne (g)
22.89
51.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.77
3.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
8.16
18.36
Tłuszcze nasycone (g)
6.86
15.44
Tłuszcze nienasycone (g)
1.29
2.91
Cholesterol (mg)
1.04
2.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
124.48
280.07
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłecznika bez pieczenia 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jabłecznika bez pieczenia

Koszt składników
31.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Jabłko
1600 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.44
Za 1600 g
Cukier
24 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Galaretka
231 g
3 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 4
5.54
Za 231 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Koszt składników
31.20