Indyk w sosie śmietanowym

Opublikowano: 15.08.2022 r., 7:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Indyk w kremowym sosie
Indyk w sosie śmietanowym
Indyk w sosie śmietanowym to doskonała opcja na obiad dla całej rodziny. Jest smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu, wystarczy kilka chwil, by go stworzyć.
Przygotowanie 45 min
Czas duszenia 30 min
605 kcal
Kcal w porcji
335 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (600 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Bulion drobiowy (250 g)
  • Sok cytrynowy (15 ml)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na indyka w sosie śmietanowym krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany czosnek.

Mięso natrzyj solą i pieprzem i włóż na patelnię. Podsmaż z każdej strony.

Mięso zalej bulionem i duś przez 25 minut.

Do sosu dodaj śmietankę i zioła. Pokrój pęczek natki i wrzuć do sosu.

Całość gotuj przez kolejne 10 minut.

Jak oceniasz przepis na indyka w sosie śmietanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat indyka w sosie śmietanowym

Indyk w sosie śmietanowym to doskonała opcja na obiad dla całej rodziny. Jest smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu, wystarczy kilka chwil, by go stworzyć.

Przepis na indyka w sosie śmietanowym to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To dokonały pomysł na danie na obiad. Idealnie komponuje się z ziemniakami, makaronem czy ryżem. To doskonały wybór również dla najmłodszych, gdyż danie nie jest pikantne. Mięso podane z aromatycznym sosem na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych polskich dań. Pozwala przygotować smaczny posiłek w kilka chwil. To doskonały pomysł na danie łatwe, ale również ciekawe. Jego podstawą jest indyk, który jest mięsem niezwykle chudym i odżywczym. To świetny wybór na co dzień, nie tylko na diecie redukcyjnej. Sprawdzi się zwłaszcza dla osób, które potrzebują dania lekkostrawnego, niezbyt tłustego, ale bardzo smacznego. To danie wspaniale sprawdza się zwłaszcza na obiad. By stworzyć z niego w pełni zbilansowany posiłek wystarczy dodać odrobinę ryżu i warzywa. To doskonały pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Jest ciekawe, więc będzie świetną alternatywą dla nudnych tradycyjnych dań. To dobre rozwiązanie dla początkujących kucharzy, gdyż jest smaczne, a przy tym naprawdę sycące i szybkie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić indyka w sosie śmietanowym, by powstało danie smaczne i dobre dla początkujących to ten przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. W tym daniu pierś z indyka gra pierwsze skrzypce. Indyk jest świetny wyborem w codziennej diecie. To mięso niezwykle chude, a przy tym dostarczające sporo pełnowartościowego białka. To świetne źródło witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, a w szczególności układu nerwowego. To bardzo smaczny wybór na łatwy posiłek, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale dostarcza mnóstwa zdrowych składników. Indyk powinien gościć w menu zdecydowanie częściej, choć zwykle cieszy się mniejszą popularnością niż kurczak. Jednak warto, by znalazł miejsce w jadłospisie, a ten przepis jest świetnym na to sposobem.

Alergeny w indyku w sosie śmietanowym

Lista alergenów dla indyka w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze indyka w sosie śmietanowym

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, którą najlepiej podawać ze świeżymi warzywami i dodatkiem węglowodanów złożonych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kcal)
180.82
605.76
Białko (g)
11.28
37.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany (g)
1.51
5.07
Węglowodany przyswajalne (g)
1.49
4.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz (g)
14.52
48.65
Tłuszcze nasycone (g)
10.78
36.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.52
11.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
2.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.10
80.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A (µg (mcg))
2.24
7.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.38
1.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.61
2.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.78
2.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.69
2.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.24
7.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.66
15.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.39
11.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.25
0.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód (mg)
102.65
343.88
Potas (mg)
128.60
430.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
6.91
23.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
85.38
286.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.62
42.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.40
1.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.55
1.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny indyka w sosie śmietanowym 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania indyka w sosie śmietanowym

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
600 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Bulion drobiowy
250 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Sok cytrynowy
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
69.00