Przepis na indyka w maladze krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, ocet balsamiczny
To będzie niezbędne
garnek, miska, półmisek

Pierś ugotuj w wodzie (około 35 minut w zależności od wielkości piersi).

Zagotuj bulion.

Do gorącego bulionu (nie wrzącego) dodaj żelatynę, łyżkę octu balsamicznego, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli (zależy od tego jak słony jest bulion), malagę oraz sok z jednej cytryny.

Bulion ostudź.

Ugotowane mięso pokrój na plastry o grubości około 3 cm. Ułóż ładnie na ozdobnym (głębszym) półmisku.

Na mięsie ułóż plastry brzoskwiń oraz ćwierćplastry ananasa.

Zimny bulion wlej na mięso i owoce.

Odstaw na minimum 6 godzin do stężenia (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem udekoruj świeżą natką pietruszki.

Indyk w maladze
Indyk w maladze
Koszt przygotowania dania
28.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
130 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
44

Indyk w maladze - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o indyku w maladze

Ten indyk w maladze to sprawdzony przepis na genialną przystawkę na imprezę. Mięso z piersi indyka i owoce zanurzone są w galarecie z malagą. To naprawdę smaczny sposób na danie słodko-wytrawne. Najlepszy jest właśnie na imprezy oraz święta. Pierś z indyka w galarecie ładnie ułożona na półmisku i udekorowana brzoskwiniami oraz ananasem wygląda bardzo ładnie. Przepis na indyka w maladze robi się bardzo szybko i łatwo. Zobacz, jak zrobić indyka w maladze – pyszny pomysł na świetną przystawkę lub przekąskę.

Malaga jest to bardzo słodkie wino, które pochodzi z Hiszpanii. Wino to jest o wiele bardziej gęste niż klasyczne wina, które znamy. Ma pyszny smak. Malaga znajdzie dobre zastosowanie do potraw, między innymi do mięsa. Indyk w maladze jest sprawdzonym przepisem na zaskakującą przekąskę z użyciem tego smacznego wina. Przepis na indyka w maladze jest dobry, dlatego że przygotowanie jest banalne. Powstaje pyszna przystawka, którą trzeba zrobić minimum dzień przed podaniem.

Jak zrobisz indyka w maladze, ozdobi on każdy świąteczny czy imprezowy stół. Klasycznie, jako dobry dodatek do indyka w maladze sprawdzi się świeże pieczywo. Ten zestaw jest smaczny i najbardziej polecany.

Jak zrobić indyka w maladze? Ugotuj pierś z kurczaka i zrób galaretę. Bulion zagrzej i wymieszaj z pozostałymi składnikami: żelatyną, octem balsamicznym, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i malagą. Do galarety niekoniecznie będzie trzeba dodawać sól. Jeżeli bulion był słony, pomiń dodawanie soli. Ostudź, a w tym czasie przygotuj pierś z indyka i owoce. Pokrój mięso w plastry, a następnie estetycznie ułóż na półmisku. Jeżeli nie masz półmiska, do przepisu na indyka w maladze można użyć innej miski. Najlepiej, jeśli będzie ona miała ładny kształt, by później po wyjęciu z naczynia przystawka fajnie się prezentowała. Na mięsie wyłóż pokrojone owoce i wszystko zalej zimnym bulionem. Odstaw indyka do stężenia. Indyk w maladze najlepszy będzie, jak będzie się chłodził minimum 6 godzin. Sprawdzony przepis na coś niecodziennego jest gotowy. Tylko przed podaniem nie zapomnij udekorować potrawy świeżą natką pietruszki.

Ze względu na występujący alkohol w potrawie, indyk w maladze nie jest przeznaczony dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Nie poleca się go osobom, które chorują na trzustkę oraz wątrobę. Alkohol podnosi ciśnienie tętnicze krwi, więc też nie powinny przyjmować go osoby z nadciśnieniem tętniczym. Owoce w syropie mają sporą ilość cukru, także nie zaleca się ich na diecie osób z cukrzycą oraz insulinoopornością.

Wartości odżywcze indyka w maladze

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kalorie)
53.06 kcal
130.00 kcal
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Białko
9.36 g
22.94 g
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej

Węglowodany w indyku w maladze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany
2.14 g
5.25 g
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
2.01 g
4.91 g
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.14 g
0.33 g
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz
0.88 g
2.15 g
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.20 g
0.49 g
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.23 g
0.55 g
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Cholesterol
18.71 mg
45.83 mg
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na indyka w maladze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A
3.54 µg (mcg)
8.67 µg (mcg)
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Witamina B6
0.28 mg
0.69 mg
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Witamina B12
0.47 µg (mcg)
1.14 µg (mcg)
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Witamina C
0.83 mg
2.03 mg
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Witamina E
0.08 mg
0.18 mg
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Retinol
1.70 µg (mcg)
4.17 µg (mcg)
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.21 mg
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Niacyna
3.63 mg
8.90 mg
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Foliany
3.33 µg (mcg)
8.17 µg (mcg)
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Beta karoten
18.44 µg (mcg)
45.17 µg (mcg)
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na indyka w maladze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód
154.30 mg
378.03 mg
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Potas
111.65 mg
273.53 mg
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Wapń
6.26 mg
15.33 mg
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Fosfor
65.84 mg
161.30 mg
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Magnez
11.12 mg
27.23 mg
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Żelazo
0.34 mg
0.83 mg
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Cynk
0.43 mg
1.06 mg
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: malaga (wino).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny indyka w maladze 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w indyku w maladze

Lista alergenów dla indyka w maladze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

W przepisie na indyka w maladze nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • malaga (wino)
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania indyka w maladze

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Bulion drobiowy
500 g
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Malaga (wino)
250 ml
Żelatyna
20 g
2.50
Za 20.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Brzoskwinie w syropie
100 g
6.00
Za 460.0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 100 g
Ananas w puszce
100 g
6.00
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 100 g
Jak oceniasz przepis na indyka w maladze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób