Indyk w maladze

Opublikowano: 13.12.2022 r., 14:17 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Indyk w maladze
Indyk w maladze
Ten indyk w maladze to sprawdzony przepis na genialną przystawkę na imprezę. Mięso z piersi indyka i owoce zanurzone są w galarecie z malagą.
Przygotowanie 15 min
196 kcal
Kcal w porcji
245 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
  • Bulion drobiowy (500 g)
  • Malaga (wino) (250 ml)
  • Żelatyna (20 g)
  • Brzoskwinie w syropie (100 g)
  • Ananas w puszce (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, ocet balsamiczny
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, półmisek

Przepis na indyka w maladze krok po kroku

Pierś ugotuj w wodzie (około 35 minut w zależności od wielkości piersi).

Zagotuj bulion.

Do gorącego bulionu (nie wrzącego) dodaj żelatynę, łyżkę octu balsamicznego, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli (zależy od tego jak słony jest bulion), malagę oraz sok z jednej cytryny.

Bulion ostudź.

Ugotowane mięso pokrój na plastry o grubości około 3 cm. Ułóż ładnie na ozdobnym (głębszym) półmisku.

Na mięsie ułóż plastry brzoskwiń oraz ćwierćplastry ananasa.

Zimny bulion wlej na mięso i owoce.

Odstaw na minimum 6 godzin do stężenia (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem udekoruj świeżą natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na indyka w maladze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat indyka w maladze

Ten indyk w maladze to sprawdzony przepis na genialną przystawkę na imprezę. Mięso z piersi indyka i owoce zanurzone są w galarecie z malagą. To naprawdę smaczny sposób na danie słodko-wytrawne. Najlepszy jest właśnie na imprezy oraz święta. Pierś z indyka w galarecie ładnie ułożona na półmisku i udekorowana brzoskwiniami oraz ananasem wygląda bardzo ładnie. Przepis na indyka w maladze robi się bardzo szybko i łatwo. Zobacz, jak zrobić indyka w maladze – pyszny pomysł na świetną przystawkę lub przekąskę.

Malaga jest to bardzo słodkie wino, które pochodzi z Hiszpanii. Wino to jest o wiele bardziej gęste niż klasyczne wina, które znamy. Ma pyszny smak. Malaga znajdzie dobre zastosowanie do potraw, między innymi do mięsa. Indyk w maladze jest sprawdzonym przepisem na zaskakującą przekąskę z użyciem tego smacznego wina. Przepis na indyka w maladze jest dobry, dlatego że przygotowanie jest banalne. Powstaje pyszna przystawka, którą trzeba zrobić minimum dzień przed podaniem.

Jak zrobisz indyka w maladze, ozdobi on każdy świąteczny czy imprezowy stół. Klasycznie, jako dobry dodatek do indyka w maladze sprawdzi się świeże pieczywo. Ten zestaw jest smaczny i najbardziej polecany.

Jak zrobić indyka w maladze? Ugotuj pierś z kurczaka i zrób galaretę. Bulion zagrzej i wymieszaj z pozostałymi składnikami: żelatyną, octem balsamicznym, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i malagą. Do galarety niekoniecznie będzie trzeba dodawać sól. Jeżeli bulion był słony, pomiń dodawanie soli. Ostudź, a w tym czasie przygotuj pierś z indyka i owoce. Pokrój mięso w plastry, a następnie estetycznie ułóż na półmisku. Jeżeli nie masz półmiska, do przepisu na indyka w maladze można użyć innej miski. Najlepiej, jeśli będzie ona miała ładny kształt, by później po wyjęciu z naczynia przystawka fajnie się prezentowała. Na mięsie wyłóż pokrojone owoce i wszystko zalej zimnym bulionem. Odstaw indyka do stężenia. Indyk w maladze najlepszy będzie, jak będzie się chłodził minimum 6 godzin. Sprawdzony przepis na coś niecodziennego jest gotowy. Tylko przed podaniem nie zapomnij udekorować potrawy świeżą natką pietruszki.

Ze względu na występujący alkohol w potrawie, indyk w maladze nie jest przeznaczony dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Nie poleca się go osobom, które chorują na trzustkę oraz wątrobę. Alkohol podnosi ciśnienie tętnicze krwi, więc też nie powinny przyjmować go osoby z nadciśnieniem tętniczym. Owoce w syropie mają sporą ilość cukru, także nie zaleca się ich na diecie osób z cukrzycą oraz insulinoopornością.

Alergeny w indyku w maladze

Lista alergenów dla indyka w maladze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • malaga (wino)

Wartości odżywcze indyka w maladze

na 100g gotowej potrawy

Ta potrawa zawiera alkohol. Nie mogą jej spożywać dzieci, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Nie zaleca się jej dla osób, które chorują na wątrobę i trzustkę. Nie powinny jej spożywać osoby mające nadciśnienie tętnicze krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kcal)
80.27
196.67
Białko (g)
9.40
23.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany (g)
4.47
10.96
Węglowodany przyswajalne (g)
4.34
10.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.14
0.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz (g)
0.88
2.15
Tłuszcze nasycone (g)
0.86
2.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.20
0.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
0.55
Cholesterol (mg)
18.71
45.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A (µg (mcg))
3.54
8.67
Witamina B6 (mg)
0.28
0.69
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
1.14
Witamina C (mg)
0.83
2.03
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.17
Witamina E (mg)
0.08
0.18
Retinol (µg (mcg))
1.70
4.17
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.09
0.21
Niacyna (mg)
3.67
8.98
Foliany (µg (mcg))
3.33
8.17
Beta karoten (µg (mcg))
18.44
45.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód (mg)
155.83
381.78
Potas (mg)
127.29
311.87
Wapń (mg)
7.62
18.67
Fosfor (mg)
67.37
165.05
Magnez (mg)
12.65
30.98
Żelazo (mg)
0.38
0.93
Cynk (mg)
0.44
1.09
Miedź (mg)
0.07
0.17
Mangan (mg)
0.11
0.27
Brak danych dla: brzoskwinie w syropie.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny indyka w maladze 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania indyka w maladze

Koszt składników
111.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Bulion drobiowy
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Malaga (wino)
250 ml
70.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
25.00
Za 250 ml
Żelatyna
20 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Brzoskwinie w syropie
100 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 100 g
Ananas w puszce
100 g
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 100 g
Koszt składników
111.50