Indyk w maladze
- Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
- Bulion drobiowy (500 g)
- Malaga (wino) (250 ml)
- Żelatyna (20 g)
- Brzoskwinie w syropie (100 g)
- Ananas w puszce (100 g)
Przepis na indyka w maladze krok po kroku
Pierś ugotuj w wodzie (około 35 minut w zależności od wielkości piersi).
Zagotuj bulion.
Do gorącego bulionu (nie wrzącego) dodaj żelatynę, łyżkę octu balsamicznego, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli (zależy od tego jak słony jest bulion), malagę oraz sok z jednej cytryny.
Bulion ostudź.
Ugotowane mięso pokrój na plastry o grubości około 3 cm. Ułóż ładnie na ozdobnym (głębszym) półmisku.
Na mięsie ułóż plastry brzoskwiń oraz ćwierćplastry ananasa.
Zimny bulion wlej na mięso i owoce.
Odstaw na minimum 6 godzin do stężenia (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem udekoruj świeżą natką pietruszki.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat indyka w maladze
Ten indyk w maladze to sprawdzony przepis na genialną przystawkę na imprezę. Mięso z piersi indyka i owoce zanurzone są w galarecie z malagą. To naprawdę smaczny sposób na danie słodko-wytrawne. Najlepszy jest właśnie na imprezy oraz święta. Pierś z indyka w galarecie ładnie ułożona na półmisku i udekorowana brzoskwiniami oraz ananasem wygląda bardzo ładnie. Przepis na indyka w maladze robi się bardzo szybko i łatwo. Zobacz, jak zrobić indyka w maladze – pyszny pomysł na świetną przystawkę lub przekąskę.
Malaga jest to bardzo słodkie wino, które pochodzi z Hiszpanii. Wino to jest o wiele bardziej gęste niż klasyczne wina, które znamy. Ma pyszny smak. Malaga znajdzie dobre zastosowanie do potraw, między innymi do mięsa. Indyk w maladze jest sprawdzonym przepisem na zaskakującą przekąskę z użyciem tego smacznego wina. Przepis na indyka w maladze jest dobry, dlatego że przygotowanie jest banalne. Powstaje pyszna przystawka, którą trzeba zrobić minimum dzień przed podaniem.
Jak zrobisz indyka w maladze, ozdobi on każdy świąteczny czy imprezowy stół. Klasycznie, jako dobry dodatek do indyka w maladze sprawdzi się świeże pieczywo. Ten zestaw jest smaczny i najbardziej polecany.
Jak zrobić indyka w maladze? Ugotuj pierś z kurczaka i zrób galaretę. Bulion zagrzej i wymieszaj z pozostałymi składnikami: żelatyną, octem balsamicznym, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i malagą. Do galarety niekoniecznie będzie trzeba dodawać sól. Jeżeli bulion był słony, pomiń dodawanie soli. Ostudź, a w tym czasie przygotuj pierś z indyka i owoce. Pokrój mięso w plastry, a następnie estetycznie ułóż na półmisku. Jeżeli nie masz półmiska, do przepisu na indyka w maladze można użyć innej miski. Najlepiej, jeśli będzie ona miała ładny kształt, by później po wyjęciu z naczynia przystawka fajnie się prezentowała. Na mięsie wyłóż pokrojone owoce i wszystko zalej zimnym bulionem. Odstaw indyka do stężenia. Indyk w maladze najlepszy będzie, jak będzie się chłodził minimum 6 godzin. Sprawdzony przepis na coś niecodziennego jest gotowy. Tylko przed podaniem nie zapomnij udekorować potrawy świeżą natką pietruszki.
Ze względu na występujący alkohol w potrawie, indyk w maladze nie jest przeznaczony dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Nie poleca się go osobom, które chorują na trzustkę oraz wątrobę. Alkohol podnosi ciśnienie tętnicze krwi, więc też nie powinny przyjmować go osoby z nadciśnieniem tętniczym. Owoce w syropie mają sporą ilość cukru, także nie zaleca się ich na diecie osób z cukrzycą oraz insulinoopornością.
Alergeny w indyku w maladze
Lista alergenów dla indyka w maladze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- malaga (wino)
Wartości odżywcze indyka w maladze
Ta potrawa zawiera alkohol. Nie mogą jej spożywać dzieci, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Nie zaleca się jej dla osób, które chorują na wątrobę i trzustkę. Nie powinny jej spożywać osoby mające nadciśnienie tętnicze krwi.
Energia i białka
(245g)
Węglowodany
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Witaminy
(245g)
Składniki mineralne
(245g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.