Przepis na indyka po wietnamsku krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, kurkuma, papryczka chilli świeża, sok z cytryny
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Mięso pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w paski.

W misce wymieszaj sos sojowy, przyprawy, cebulę pokrojoną w pióra i czosnek.

Do miski wrzuć mięso i dokładnie wymieszaj całość.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj cukier.

Po chwili cukier się skarmelizuje w tym momencie dodawaj mięso.

Wkładaj na patelnię po 2-3 kawałki.

Smaż na złocisty kolor z każdej strony.

indyk po wietnamsku
Indyk po wietnamsku
Koszt przygotowania dania
12.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
244 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Indyk po wietnamsku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o indyku po wietnamsku

Indyk po wietnamsku to pomysł na pyszny obiad dla Ciebie i całej rodziny, który dostarczy Ci energii na resztę dnia. Przepis na indyk po wietnamsku jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Najlepiej smakuje podany z ziemniaczanymi łódeczkami lub ryżem. Może to być zwykły ryż biały lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.

Skoro ryż już mamy wybrany należy go ugotować w lekko osolonej wodzie. Pamiętaj aby go nie rozgotować lepiej niech będzie ugotowany al dente.

Teraz pora na główny składnik, czyli naszego indyka, polecam kupić filet z indyka, który będzie zdecydowanie łatwiejszy w przygotowaniu.

Jak zrobić indyka po wietnamsku?

Mięso dokładnie umyj i osusz, następnie przełóż do miski z przyprawami, które podałam w szczegółowym przepisie. Dodaj olej, cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Marynata już gotowa, każdy kawałek mięsa dokładnie w niej zamocz.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj cukier, który po chwili skarmelizuje się. Mięso wkładaj kawałek po kawałku na patelnię i podsmażaj. Nie wrzucaj od razu całego mięsa bo automatycznie się zlepi. Musisz przyznać, że to wyjątkowo prosty przepis.

Indyk idealnie nada się na obiad dla całej rodziny lub jako przekąska na domowej imprezie ze znajomymi.

Skoro już znasz dobry przepis na indyka po wietnamsku, nie pozostaje nic innego jak go wypróbować.

Wartości odżywcze indyka po wietnamsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
122.02 kcal
244.03 kcal
Białko
16.90 g
33.81 g

Węglowodany w indyku po wietnamsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
6.39 g
12.78 g
Węglowodany przyswajalne
5.98 g
11.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.41 g
0.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
3.39 g
6.79 g
Tłuszcze jednonasycone
1.53 g
3.06 g
Tłuszcze wielonasycone
0.93 g
1.86 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.01 g
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol
36.55 mg
73.10 mg

Witaminy w przepisie na indyka po wietnamsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
3.45 µg (mcg)
6.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.63 mg
1.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.93 µg (mcg)
1.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.35 mg
4.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Witamina E
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
3.45 µg (mcg)
6.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
7.27 mg
14.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
8.97 µg (mcg)
17.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.34 µg (mcg)
0.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na indyka po wietnamsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
337.40 mg
674.79 mg
Potas
250.22 mg
500.45 mg
Wapń
20.98 mg
41.97 mg
Fosfor
146.59 mg
293.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
25.34 mg
50.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.72 mg
1.44 mg
Cynk
0.92 mg
1.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny indyka po wietnamsku 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w indyku po wietnamsku

Lista alergenów dla indyka po wietnamsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

Cena przygotowania indyka po wietnamsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
400 g
1 pierś
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Sos sojowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cukier trzcinowy
20 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
37.00
Jak oceniasz przepis na indyka po wietnamsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób