Indyk po angielsku

Opublikowano: 13.01.2023 r., 10:39 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony indyk z dodatkami.
Indyk po angielsku
Oto indyk po angielsku, czyli wyśmienity, faszerowany indyk pieczony w całości. Poznaj ten prosty przepis i przygotuj go na obiad. To dobry pomysł na coś wyjątkowego.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Pieczenie 240 min
1211 kcal
Kcal w porcji
589 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Indyk (cały) - 1 mała sztuka (6000 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Masło (80 g)
  • Chleb tostowy (100 g)
  • Cytryna - 3 sztuki (240 g)
  • Migdały (100 g)
  • Rodzynki (50 g)
  • Suszona żurawina (50 g)
  • Jabłko - 2 sztuki (250 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, rękaw do pieczenia, patelnia, wykałaczki, sznurek

Przepis na indyka po angielsku krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

Umytego i osuszonego indyka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Posyp go dobrze solą i pieprzem z wierzchu i w środku. Odstaw.

Na patelni usmaż na chrupiąco pokrojony w niedużą kostkę boczek.

Do boczku dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smaż ze szczyptą soli kilka chwil, aż cebula się zarumieni.

Obierz i pokrój w niedużą kostkę jabłka.

Chleb tostowy pokrój w kostkę.

Wymieszaj jabłka, boczek, cebulkę, chleb, pokrojone drobniej migdały, rodzynki, żurawinę, łyżeczkę kminku i tyle samo natki pietruszki, łyżeczkę soli oraz jedną cytrynę pokrojoną w kostkę (bez skóry).

Roztop masło na patelni wraz z łyżką słodkiej papryki. Odstaw.

Indyka nafaszeruj farszem.

Zabezpiecz indyka wykałaczkami, by farsz się nie wydostał na zewnątrz. Nogi zwiąż ze sobą.

Kurczaka skrop sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn i posmaruj dokładnie masłem z papryką.

Mięso włóż do rękawa do pieczenia i zamknij (opcjonalnie w folię aluminiową lub naczynie żaroodporne z przykrywką, jeśli się zmieści).

Piecz przez 3-4 godziny (do miękkości). Czas pieczenia jest zależny od wielkości i rodzaju mięsa. Na ostatnie 30 minut odkryj indyka, zwiększ temperaturę na 200 st C i włącz termoobieg. Jeśli mięso będzie twarde, czas pieczenia należy wydłużyć.

Upieczonego indyka wyłóż na ładny półmisek i poczekaj 10 minut, by lekko ostygł.

Podawaj w całości lub podziel na porcje.

Jak oceniasz przepis na indyka po angielsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat indyka po angielsku

Oto indyk po angielsku, czyli wyśmienity, faszerowany indyk pieczony w całości. Poznaj ten prosty przepis i przygotuj go na obiad. To dobry pomysł na coś wyjątkowego. Potrawa ma słodko-słony smak. To za sprawą dodanych suszonych owoców do wytrawnego farszu. Przepis na indyka po angielsku szybko się przygotowuje, ale należy poczekać dłużej na upieczenie mięsa. Indyk po angielsku robi wrażenie na stole. Nie wiesz, jak zrobić indyka po angielsku? To nic trudnego – sprawdź. Jest super pomysłem na uroczysty obiad, ale nie tylko.

Indyk po angielsku to potrawa, która tradycyjnie jest przygotowywana na święta Bożego Narodzenia w Anglii. Ma dobry, słodko-słony smak. Przepis na indyka po angielsku nie jest specjalnie wymagający, ale potrzeba czasu, by mięso było dobrze upieczone. Indyk jest smaczny i soczysty z chrupiącą skórką. Jest bardzo prostym przepisem.

Pyszny indyk po angielsku zależy przede wszystkim od dobrej jakości mięsa. Jeśli mięso jest świeże i młode, będzie to najlepszy sposób na smaczne danie. Mięso wtedy jest miękkie i soczyste.

Do obiadu złożonego z pysznego indyka po angielsku pasują takie dodatki jak surówki i warzywa. Ziemniaki, ryż lub kasza nie są konieczne, gdyż środek zawiera chleb. Można jednak je z nim serwować.

Jak zrobić indyka po angielsku na obiad? Jest to prosty przepis. Całego indyka (pozbawionego wnętrzności) umyj i osusz. Do przepisu na indyka po angielsku najlepsze będzie użycie indyka o wadze około 6 kg. Posyp solą i pieprzem wszędzie, a następnie przygotuj farsz. Podsmaż boczek z cebulką. Wymieszaj go z pokrojonym jabłkiem i chlebem, rodzynkami, żurawiną, pokrojonymi migdałami oraz cytryną, kminkiem i solą. Farsz wymieszaj i włóż w środek indyka. Zamknij indyka (najlepszy pomysł na jego zabezpieczenie to użycie wykałaczek). Nogi zwiąż sznurkiem. Roztopionym masłem z papryką słodką posmaruj mięso wszędzie i następnie schowaj je do rękawa do pieczenia. Jeżeli mięso się nie mieści, użyj folii aluminiowej. Gdyby indyk był nie za duży, można go też umieścić dodatkowo w naczyniu żaroodpornym. Indyka należy piec do miękkości przez około 3-4 godziny. By indyk był mega pyszny, pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę, otwórz rękaw do pieczenia i piecz z termoobiegiem. Wtedy skórka się przypiecze – indyk będzie naprawdę smaczny.

Jak zrobisz indyka po angielsku, podawaj go w całości na stół. Za pomocą nożyczek i specjalnego widelca podziel mięso na porcje.

Czas pieczenia indyka jest silnie uzależniony od wielu czynników. Przede wszystkim ma na to wpływ jakość mięsa i to, jak stare jest (czy młody indyk, czy starszy okaz).

Alergeny w indyku po angielsku

Lista alergenów dla indyka po angielsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze indyka po angielsku

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest pełnowartościowy. Zawiera wszystkie makroskładniki. Indyk jest dobrym źródłem białka. Przy tym ma niewiele kilokalorii. Orzechy dostarczają tłuszcze nienasycone (korzystne dla zdrowia). Boczek natomiast to źródło niekorzystnych tłuszczów nasyconych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(589g)
Energia (kcal)
205.77
1211.97
Białko (g)
12.34
72.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(589g)
Węglowodany (g)
3.19
18.79
Węglowodany przyswajalne (g)
2.66
15.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
3.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(589g)
Tłuszcz (g)
15.79
92.99
Tłuszcze nasycone (g)
6.43
37.85
Tłuszcze nienasycone (g)
9.36
55.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.21
30.68
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.15
24.46
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
84.46
497.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(589g)
Witamina A (µg (mcg))
8.05
47.41
Witamina B6 (mg)
0.20
1.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
1.40
Witamina C (mg)
1.95
11.46
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.75
45.64
Tiamina (mg)
0.06
0.37
Ryboflawina (mg)
0.14
0.82
Niacyna (mg)
1.98
11.66
Foliany (µg (mcg))
8.58
50.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(589g)
Sód (mg)
73.62
433.64
Potas (mg)
184.14
1084.56
Wapń (mg)
131.30
773.37
Fosfor (mg)
114.71
675.65
Magnez (mg)
16.98
100.00
Żelazo (mg)
1.52
8.96
Cynk (mg)
2.58
15.19
Miedź (mg)
0.10
0.60
Szacunkowy indeks glikemiczny indyka po angielsku 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania indyka po angielsku

Koszt składników
325.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Indyk (cały)
6000 g
1 mała sztuka
280.00
Za 7000,0 g
Liczba opakowań 1
240.00
Za 6000 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Chleb tostowy
100 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Cytryna
240 g
3 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.73
Za 240 g
Migdały
100 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 100 g
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Suszona żurawina
50 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Jabłko
250 g
2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.69
Za 250 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
325.10