Indyk po angielsku
- Indyk (cały) - 1 mała sztuka (6000 g)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
- Masło (80 g)
- Chleb tostowy (100 g)
- Cytryna - 3 sztuki (240 g)
- Migdały (100 g)
- Rodzynki (50 g)
- Suszona żurawina (50 g)
- Jabłko - 2 sztuki (250 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
Przepis na indyka po angielsku krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Umytego i osuszonego indyka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posyp go dobrze solą i pieprzem z wierzchu i w środku. Odstaw.
Na patelni usmaż na chrupiąco pokrojony w niedużą kostkę boczek.
Do boczku dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smaż ze szczyptą soli kilka chwil, aż cebula się zarumieni.
Obierz i pokrój w niedużą kostkę jabłka.
Chleb tostowy pokrój w kostkę.
Wymieszaj jabłka, boczek, cebulkę, chleb, pokrojone drobniej migdały, rodzynki, żurawinę, łyżeczkę kminku i tyle samo natki pietruszki, łyżeczkę soli oraz jedną cytrynę pokrojoną w kostkę (bez skóry).
Roztop masło na patelni wraz z łyżką słodkiej papryki. Odstaw.
Indyka nafaszeruj farszem.
Zabezpiecz indyka wykałaczkami, by farsz się nie wydostał na zewnątrz. Nogi zwiąż ze sobą.
Kurczaka skrop sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn i posmaruj dokładnie masłem z papryką.
Mięso włóż do rękawa do pieczenia i zamknij (opcjonalnie w folię aluminiową lub naczynie żaroodporne z przykrywką, jeśli się zmieści).
Piecz przez 3-4 godziny (do miękkości). Czas pieczenia jest zależny od wielkości i rodzaju mięsa. Na ostatnie 30 minut odkryj indyka, zwiększ temperaturę na 200 st C i włącz termoobieg. Jeśli mięso będzie twarde, czas pieczenia należy wydłużyć.
Upieczonego indyka wyłóż na ładny półmisek i poczekaj 10 minut, by lekko ostygł.
Podawaj w całości lub podziel na porcje.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat indyka po angielsku
Oto indyk po angielsku, czyli wyśmienity, faszerowany indyk pieczony w całości. Poznaj ten prosty przepis i przygotuj go na obiad. To dobry pomysł na coś wyjątkowego. Potrawa ma słodko-słony smak. To za sprawą dodanych suszonych owoców do wytrawnego farszu. Przepis na indyka po angielsku szybko się przygotowuje, ale należy poczekać dłużej na upieczenie mięsa. Indyk po angielsku robi wrażenie na stole. Nie wiesz, jak zrobić indyka po angielsku? To nic trudnego – sprawdź. Jest super pomysłem na uroczysty obiad, ale nie tylko.
Indyk po angielsku to potrawa, która tradycyjnie jest przygotowywana na święta Bożego Narodzenia w Anglii. Ma dobry, słodko-słony smak. Przepis na indyka po angielsku nie jest specjalnie wymagający, ale potrzeba czasu, by mięso było dobrze upieczone. Indyk jest smaczny i soczysty z chrupiącą skórką. Jest bardzo prostym przepisem.
Pyszny indyk po angielsku zależy przede wszystkim od dobrej jakości mięsa. Jeśli mięso jest świeże i młode, będzie to najlepszy sposób na smaczne danie. Mięso wtedy jest miękkie i soczyste.
Do obiadu złożonego z pysznego indyka po angielsku pasują takie dodatki jak surówki i warzywa. Ziemniaki, ryż lub kasza nie są konieczne, gdyż środek zawiera chleb. Można jednak je z nim serwować.
Jak zrobić indyka po angielsku na obiad? Jest to prosty przepis. Całego indyka (pozbawionego wnętrzności) umyj i osusz. Do przepisu na indyka po angielsku najlepsze będzie użycie indyka o wadze około 6 kg. Posyp solą i pieprzem wszędzie, a następnie przygotuj farsz. Podsmaż boczek z cebulką. Wymieszaj go z pokrojonym jabłkiem i chlebem, rodzynkami, żurawiną, pokrojonymi migdałami oraz cytryną, kminkiem i solą. Farsz wymieszaj i włóż w środek indyka. Zamknij indyka (najlepszy pomysł na jego zabezpieczenie to użycie wykałaczek). Nogi zwiąż sznurkiem. Roztopionym masłem z papryką słodką posmaruj mięso wszędzie i następnie schowaj je do rękawa do pieczenia. Jeżeli mięso się nie mieści, użyj folii aluminiowej. Gdyby indyk był nie za duży, można go też umieścić dodatkowo w naczyniu żaroodpornym. Indyka należy piec do miękkości przez około 3-4 godziny. By indyk był mega pyszny, pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę, otwórz rękaw do pieczenia i piecz z termoobiegiem. Wtedy skórka się przypiecze – indyk będzie naprawdę smaczny.
Jak zrobisz indyka po angielsku, podawaj go w całości na stół. Za pomocą nożyczek i specjalnego widelca podziel mięso na porcje.
Czas pieczenia indyka jest silnie uzależniony od wielu czynników. Przede wszystkim ma na to wpływ jakość mięsa i to, jak stare jest (czy młody indyk, czy starszy okaz).
Alergeny w indyku po angielsku
Lista alergenów dla indyka po angielsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze indyka po angielsku
Przepis jest pełnowartościowy. Zawiera wszystkie makroskładniki. Indyk jest dobrym źródłem białka. Przy tym ma niewiele kilokalorii. Orzechy dostarczają tłuszcze nienasycone (korzystne dla zdrowia). Boczek natomiast to źródło niekorzystnych tłuszczów nasyconych.
Energia i białka
(589g)
Węglowodany
(589g)
Tłuszcze
(589g)
Witaminy
(589g)
Składniki mineralne
(589g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.