Indyk pieczony
Opublikowano: 07.06.2021 r.
Mięso z piersi indyka, oliwa z oliwek i cebula to trzy główne składniki, które w połączeniu tworzą absolutnie genialne danie. Pieczony indyk z delikatnym aromatem oliwy z oliwek i słodkiej cebuli to prosty, a jednak wyjątkowo smaczny przepis. Idealny zarówno na codzienny obiad, jak i na rodzinne uroczystości.
Składniki dla 1 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 220 g (jedna porcja)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Cebula - 20 g (1/2 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do mięs
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa
Przepis krok po kroku
- Mięso obtocz w oliwie i przyprawach.
- Ułóż w naczyniu żaroopornym i przykryj plastrami cebuli.
- Podlej niewielką ilością wody (2-3 łyżki).
- Przykryj folią aluminiową i piecz w 180 stopniach ok. godziny.
Komentarz dietetyka
Nie ma większych ograniczeń w stosunku do tego posiłku. Danie jest odpowiednie dla dzieci, osób z cukrzycą, czy chorobami sercowo-naczyniowymi.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk