Przepis na indyka na parze krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
kuchenka, naczynie do gotowania na parze, duży garnek

Pierś z indyka oczyść, osusz i rozbij lekko tłuczkiem.

Dopraw solą, pieprzem i ziołami.

W dużym garnku zagotuj wodę i wstaw naczynie do parowania.

Włóż do środka indyka i gotuj 30 minut.

Indyk na parze na talerzyku z warzywami.
indyk na parze
Koszt przygotowania dania
4.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
114 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
67

Indyk na parze - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o indyku na parze

Indyk na parze to opcja idealna dla wszystkich, którzy kochają mięsne dania, ale wciąż chcą odżywiać się zdrowo i odżywczo. Całość ma wspaniały smak, a przygotowanie jest banalnie proste. Dodatkowo, do stworzenia tego dania wystarczy tylko jeden składnik, co czyni je tanim i łatwym. Warto skorzystać z tego przepisu, bo choć parowane mięso wydaje się smutną koniecznością diety lekkostrawnej, potrafi być naprawdę wspaniałe.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić indyka na parze, tak by nie był zbyt suchy, ale by porywał wspaniałym smakiem i łatwością przygotowania, ten przepis będzie idealnym wyborem. Jest niezwykle prosty, dzięki czemu spokojnie mogą się za niego zabrać nawet początkujący kucharze. Dodatkowo całość zabiera tylko kilka chwil, więc sprawdzi się nawet dla osób, które nie mają zbyt dużo wolnego czasu, który chciałyby przeznaczyć na gotowanie. Dzięki tej recepturze stanie kilka godzin w kuchni nie wchodzi już w grę. Do przygotowania indyka z tego przepisu wystarczy duży garnek i naczynie do gotowania na parze. Specjalne nakładki są często dodawane do kompletów garnków, ale można też użyć sitko lub durszlak, które zawieszone na garnku sprawdzą się idealnie. Tak prosta konstrukcja będzie dobrą opcją dla wszystkich, którzy nie mają zbyt dobrze wyposażonej kuchni.

Przepis na indyka na parze jest nie tylko łatwy, ale również bardzo zdrowy. To klasyczna pozycja w lekkostrawnym menu. Mięso tak przygotowane jest smaczne, proste i niezwykle delikatne dla układu pokarmowego, nawet najdelikatniejszego. Dlatego będzie świetną bazą dla wielu posiłków. Głównie dla osób z kłopotami trawiennymi, ale nie tylko. To również dobra opcja dla osób na diecie redukcyjnej, czy po prostu miłośników prostych, ale zdrowych opcji. Ze względu na swój łagodny charakter to danie idealne dla dzieci.

Ten dietetyczny indyk jest bardzo fit, zawiera dużo białka, a mało kwasów tłuszczowych nasyconych, jest więc niskokaloryczny. To zdrowy sposób obróbki, gdyż jest zupełnie bez tłuszczu. Ten wspaniały pomysł na lekkostrawne mięso będzie dobrym wyborem na obiad. Dodatek tego mięsa sprawi, że każda dieta stanie się bardziej odżywcza. Choć indyk jest gotowany na parze, wcale nie smakuje nudno, czy bez wyrazu.

Wartości odżywcze indyka na parze

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
Białko
23.30 g
23.30 g
Fenyloalanina
0.85 mg
0.85 mg

Węglowodany w indyku na parze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
0.00 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
0.00 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Glukoza
0.00 g
0.00 g
Fruktoza
0.00 g
0.00 g
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
2.33 g
2.33 g
Tłuszcze jednonasycone
0.56 g
0.56 g
Tłuszcze wielonasycone
0.64 g
0.64 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.01 g
Cholesterol
53.00 mg
53.00 mg

Witaminy w przepisie na indyka na parze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
5.00 µg (mcg)
5.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.81 mg
0.81 mg
Witamina B12
1.35 µg (mcg)
1.35 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.20 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Witamina E
0.09 mg
0.09 mg
Retinol
5.00 µg (mcg)
5.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.17 mg
Niacyna
10.30 mg
10.30 mg
Foliany
7.00 µg (mcg)
7.00 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na indyka na parze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
74.00 mg
74.00 mg
Potas
267.00 mg
267.00 mg
Wapń
9.00 mg
9.00 mg
Fosfor
185.00 mg
185.00 mg
Magnez
27.00 mg
27.00 mg
Żelazo
0.76 mg
0.76 mg
Cynk
1.16 mg
1.16 mg
Miedź
0.05 mg
0.05 mg
Mangan
0.01 mg
0.01 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny indyka na parze 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w indyku na parze

Lista alergenów dla indyka na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na indyka na parze

Cena przygotowania indyka na parze

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
200 g
2 szt
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Koszt składników
12.00
Jak oceniasz przepis na indyka na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób