Indyk duszony
- Mięso z piersi indyka bez skóry (600 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (120 g)
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na indyka duszonego krok po kroku
Mięso z indyka podziel na mniejsze porcje, rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa i dopraw solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Na patelni rozgrzej olej.
W garnku zagotuj bulion warzywny.
Na rozgrzanym oleju obsmaż z dwóch stron mięso i włóż je do gotującego się bulionu.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, marchew obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Na patelni podsmaż cebulę i dodaj do niej marchew. Składniki wymieszaj i smaż przez około 3 minuty.
Następnie cebulę i marchew przełóż do garnka z mięsem. Do dania dodaj również pół łyżeczki papryki w proszku oraz łyżeczkę oregano.
Całość wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez pół godziny.
Po tym czasie zmniejsz moc palnika do minimum, dodaj do dania śmietankę i wymieszaj.
Do garnka dodaj również mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszaj.
Indyka gotuj jeszcze przez 3 minuty.
Do gotowego dania dodaj posiekaną natkę pietruszki.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Kotlety z kalafiora
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Ryż z warzywami
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z soczewicy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kofta
-
Pałki z kurczaka
-
Polędwica z indyka
-
Zdrowy obiad
Więcej informacji na temat indyka duszonego
Indyk duszony w sosie własnym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepszy indyk w sosie doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie sezonowych produktów. Sprawdzony przepis na duszonego indyka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi indyka, czosnek, bulion warzywny, olej rzepakowy, cebula, marchewka, śmietanka 30%, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka oraz oregano.
A jak zrobić duszonego indyka? Mięso z indyka podziel na mniejsze porcje, rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa i dopraw solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na rozgrzanym oleju obsmaż z dwóch stron mięso i włóż je do gotującego się bulionu. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, marchew obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Na patelni podsmaż cebulę i dodaj do niej marchew. Składniki wymieszaj i smaż przez około 3 minuty. Następnie cebulę i marchew przełóż do garnka z mięsem. Do dania dodaj również pół łyżeczki papryki w proszku oraz łyżeczkę oregano. Całość wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zmniejsz moc palnika do minimum, dodaj do dania śmietankę i wymieszaj. Do garnka dodaj również mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszaj. Do gotowego dania dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Mięso z indyka jest bardzo wartościowe. Stanowi ono doskonałe źródło witaminy B3, B6, B12, selenu oraz cynku. Selen jest składnikiem mineralnym, który odpowiada za syntezę hormonów tarczycy. Cynk wpływa na utrzymanie jędrności skóry oraz poprawę kondycję włosów. Mięso z indyka stanowi również doskonałe źródło białka.
Podsumowując: indyk duszony stanowi doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczny indyk jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Przepis na indyka duszonego jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Alergeny w indyku duszonym
Lista alergenów dla indyka duszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze indyka duszonego
Indyk duszony to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Mięso z indyka doskonale sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.