Indyk duszony

Opublikowano: 22.03.2023 r., 10:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Indyk duszony w naczyniu.
Indyk duszony
Indyk duszony stanowi doskonałą propozycją na pyszny obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaków i surówek. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Czas duszenia 30 min
231 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (600 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Marchewka - 1 średnia sztuka (120 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, praska do czosnku, tłuczek do mięsa

Przepis na indyka duszonego krok po kroku

Mięso z indyka podziel na mniejsze porcje, rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa i dopraw solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na patelni rozgrzej olej.

W garnku zagotuj bulion warzywny.

Na rozgrzanym oleju obsmaż z dwóch stron mięso i włóż je do gotującego się bulionu.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, marchew obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Na patelni podsmaż cebulę i dodaj do niej marchew. Składniki wymieszaj i smaż przez około 3 minuty.

Następnie cebulę i marchew przełóż do garnka z mięsem. Do dania dodaj również pół łyżeczki papryki w proszku oraz łyżeczkę oregano.

Całość wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez pół godziny.

Po tym czasie zmniejsz moc palnika do minimum, dodaj do dania śmietankę i wymieszaj.

Do garnka dodaj również mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszaj.

Indyka gotuj jeszcze przez 3 minuty.

Do gotowego dania dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Jak oceniasz przepis na indyka duszonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat indyka duszonego

Indyk duszony w sosie własnym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepszy indyk w sosie doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie sezonowych produktów. Sprawdzony przepis na duszonego indyka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi indyka, czosnek, bulion warzywny, olej rzepakowy, cebula, marchewka, śmietanka 30%, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka oraz oregano.

A jak zrobić duszonego indyka? Mięso z indyka podziel na mniejsze porcje, rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa i dopraw solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na rozgrzanym oleju obsmaż z dwóch stron mięso i włóż je do gotującego się bulionu. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, marchew obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Na patelni podsmaż cebulę i dodaj do niej marchew. Składniki wymieszaj i smaż przez około 3 minuty. Następnie cebulę i marchew przełóż do garnka z mięsem. Do dania dodaj również pół łyżeczki papryki w proszku oraz łyżeczkę oregano. Całość wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zmniejsz moc palnika do minimum, dodaj do dania śmietankę i wymieszaj. Do garnka dodaj również mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszaj. Do gotowego dania dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Mięso z indyka jest bardzo wartościowe. Stanowi ono doskonałe źródło witaminy B3, B6, B12, selenu oraz cynku. Selen jest składnikiem mineralnym, który odpowiada za syntezę hormonów tarczycy. Cynk wpływa na utrzymanie jędrności skóry oraz poprawę kondycję włosów. Mięso z indyka stanowi również doskonałe źródło białka.

Podsumowując: indyk duszony stanowi doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczny indyk jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Przepis na indyka duszonego jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Alergeny w indyku duszonym

Lista alergenów dla indyka duszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze indyka duszonego

na 100g gotowej potrawy

Indyk duszony to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Mięso z indyka doskonale sprawdzi się na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
82.60
231.28
Białko (g)
8.59
24.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
2.86
8.01
Węglowodany przyswajalne (g)
2.50
6.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
1.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
4.17
11.69
Tłuszcze nasycone (g)
3.09
8.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.96
2.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
1.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.22
51.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina B6 (mg)
0.31
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.75
10.49
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.08
22.62
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
158.96
445.10
Potas (mg)
146.11
409.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.47
32.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
72.02
201.65
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.52
35.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
1.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.47
1.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny indyka duszonego 48
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania indyka duszonego

Koszt składników
82.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
600 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Marchewka
120 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 płaska łyżka stołowa
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Mąka ziemniaczana
10 g
1 płaska łyżka stołowa
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
82.50