Idli

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Idli podane na talerzyku z sosami.
Idli
Idli to puszyste placki ryżowo fasolowe, które popularne są w kuchni indyjskiej. Są niezwykle delikatne i stanowią doskonały dodatek do aromatycznych sosów.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
169 kcal
Kcal w porcji
48 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż biały (140 g)
  • Soczewica żółta (50 g)
  • Sól (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na idli krok po kroku

Soczewicę i ryż przełóż do misek i zalej wodą, odstaw na 12 godzin.

Soczewicę i ryż dodaj do blendera, wlej 1/3 szklanki wody i dodaj szczyptę soli. Całość zblenduj na gładką masę.

Jeśli masa jest zbyt gęsta i klejąca, dodaj nieco więcej wody. Powinna być tylko nieco gęstsza niż ciasto na tradycyjne naleśniki.

Ciasto przelej do słoika i odstaw na 10 godzin.

Po tym czasie całość zagnieć na jednolite ciasto. Odrywaj małe partie ciasta.

Kokilki wyłóż papierem do pieczenia. Układaj w nich okrągłe kawałki ciasta.

W dużym garnku zagotuj 10 cm wody i wstaw kokili. Gotuj 15 minut.

Jak oceniasz przepis na idli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat idli

Idli to puszyste placki ryżowo fasolowe, które popularne są w kuchni indyjskiej. Są niezwykle delikatne i stanowią doskonały dodatek do aromatycznych sosów. Tradycyjnie robi się je ze sfermentowanej soczewicy urad i mąki ryżowej. Placuszki stanowią śniadanie popularne w południowych Indiach i na Sri Lance.

Przepis na idli to doskonały pomysł na domowe placuszki, które stanowią urozmaicenie dla tradycyjnych placków, popularnych w kuchni polskiej. Obok naleśników dosa, puszyste placuszki nazywane idli są podstawowym daniem serwowanym na śniadanie w południowoindyjskich domach. Idli jedzone w zestawie z kokosowym bądź pomidorowym chutneyem i warzywnym sambarem stanowią kompletny pożywny wegetariański posiłek. Idli można również wymieszać z twarogiem, doprawić liśćmi curry, gorczycą i papryczkami chilli i podawać na zimno.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić idli, by były pyszne, a przy okazji dobre dla początkujących osób, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Te smaczne placki są również niezwykle delikatne. To dlatego, że zwykle są gotowane na parze. Nie musisz mieć specjalnego drewnianego koszyczka, by je zrobić, sprawdzi się zwykła metalowa nastawka, której używa się również do gotowania warzyw na parze.

Choć zwykle do przygotowania tych placuszków używa się specjalnego ryżu, to spokojnie możesz sięgnąć po tradycyjny biały ryż. Polecany jest jednak ten o podłużnych nasionach. Najlepszy będzie parboiled lub inne, podłużne białe. Nie poleca się jednak ryżu do sushi i risotto. Są zbyt kremowe. Ciasto na naleśniki należy zblendować. Nada się blender ręczny, ale również robot kuchenny z odpowiednią nakładką. Jeśli Twój blender nie jest zbyt dobry, możesz zblendować ryż i fasolę osobno. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Gęstszą niż ciasto na zwykłe naleśniki. Idli charakteryzuje delikatny smak, lekko kwaśny od fermentacji, złamany słonym i łagodną słodyczą ryżu, przez co nie wymaga żadnych dodatków. Warto jednak spróbować ich ze smacznym sosem np. curry.

Alergeny w idli

Lista alergenów dla Idli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na idli

Wartości odżywcze idli

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(48g)
Energia (kcal)
353.16
169.52
Białko (g)
11.23
5.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(48g)
Węglowodany (g)
74.23
35.63
Węglowodany przyswajalne (g)
71.07
34.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.16
1.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(48g)
Tłuszcz (g)
1.51
0.72
Tłuszcze nasycone (g)
1.08
0.52
Tłuszcze nienasycone (g)
0.42
0.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(48g)
Witamina B6 (mg)
0.14
0.07
Tiamina (mg)
0.20
0.09
Ryboflawina (mg)
0.03
0.01
Niacyna (mg)
1.30
0.62
Foliany (µg (mcg))
64.46
30.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(48g)
Sód (mg)
608.55
292.10
Potas (mg)
227.59
109.24
Wapń (mg)
17.16
8.24
Fosfor (mg)
144.35
69.29
Magnez (mg)
31.91
15.32
Żelazo (mg)
2.08
1.00
Cynk (mg)
1.80
0.86
Miedź (mg)
0.49
0.24
Mangan (mg)
1.09
0.52
Szacunkowy indeks glikemiczny idli 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania idli

Koszt składników
12.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
140 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 140 g
Soczewica żółta
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Sól
3 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Koszt składników
12.00