Hummus pomidorowy
- Ciecierzyca konserwowa (300 g)
- Pomidor - 2 średnie sztuki (300 g)
- Tahini (pasta sezamowa) (40 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
Przepis na hummus pomidorowy krok po kroku
Pomidory pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych.
Umieść pomidory na blasze i skrop oliwą z oliwek.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
W malakserze umieść pomidory, ciecierzycę odcedzoną z zalewy.
Czosnek oczyść z łupiny i dodaj do reszty składników.
Całość dopraw sola, pieprzem, papryką ostrą i kuminem.
Dodaj oliwę, pastę sezamową oraz sok z cytryny i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
Hummus podawaj w miseczce.
-
Hummus
-
Hummus paprykowy
-
Humus z soczewicy
-
Hummus z buraka
-
Hummus z bobu
-
Hummus z warzywami
-
Hummus z dyni
-
Hummus z papryką
-
Kasza bulgur z hummusem
-
Hummus z oliwkami
-
Tradycyjny ekspresowy hummus z suszonymi pomidorami
-
Hummus z suszonymi pomidorami i oliwkami bez tahini
-
Sałatka z tofu i orzechami oraz pełnoziarniste tosty z hummusem i mozzarellą
-
Hummus
Więcej informacji na temat hummusu pomidorowego
Hummus pomidorowy to bardzo dobry pomysł na pyszną pastę na śniadanie dla Twojej rodziny. Hummus jest najlepszy jako zdrowe śniadanie lub kolacja dla osób z problemami metabolicznymi. Pyszny dodatek do pieczywa z ciecierzycy jest dość intensywny w smaku i podawać go można z dodatkiem warzyw. Przepis na hummus pomidorowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca z puszki, czosnek, pomidory, pasta sezamowa, sól, pieprz, oliwa z oliwek, sok z cytryny, kumin.
Jak zrobić hummus pomidorowy? Pomidory pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych. Umieść pomidory na blasze i skrop oliwą z oliwek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. W malakserze umieść pomidory, ciecierzycę odcedzoną z zalewy. Czosnek oczyść z łupiny i dodaj do reszty składników. Całość dopraw sola, pieprzem i kuminem. Dodaj oliwę, pastę sezamową oraz sok z cytryny i rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Hummus podawaj w miseczce.
Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych inaczej zwana grochem włoskim. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem złożonych węglowodanów. Ziarna zawierają dużo błonnika, dlatego poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik pozwala także utrzymać stały poziom glukozy we krwi, dodatkowo wpływa na dłużej utrzymujące się uczucie sytości. Pasta sezamowa zwana tahini jest bogata w białko. Jest źródłem dobrej jakości tłuszczów jedno- i wielonienasyconych. Sezam ma niski indeks glikemiczny i jest nasionem zawierającym dość sporo błonnika. Jest też dobrym źródłem potasu i fosforu. Pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz ma właściwości przeciwzapalne.
Podsumowując pyszny hummus na bazie pomidorów jest bardzo aromatyczny i świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Najlepszy hummus podawać można z dodatkiem naleśników lub zapiekanego mięsa. Hummus jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanej pasty z ciecierzycy. Smaczny hummus sprawdzi się podany na wiele różnych okazji.
Alergeny w hummusie pomidorowym
Lista alergenów dla hummusu pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tahini (pasta sezamowa)
Wartości odżywcze hummusu pomidorowego
Hummus pomidorowy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Hummus zawiera także duża ilość składników mineralnych oraz witamin. Hummus jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia roślinnego.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.