Hreczki

Opublikowano: 27.02.2023 r., 9:12 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kasza gryczana w zbliżeniu
Hreczki
Szukasz dania wegetariańskiego? Hreczki to pyszne kotlety panierowane z kaszy gryczanej oraz twarogu w kremowym sosie pieczarkowym. Zobacz, jak zrobić hreczki.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
519 kcal
Kcal w porcji
227 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Kasza gryczana (100 g)
  • Ser twarogowy chudy (125 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżeczka (6 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżeczka (5 g)
  • Bułka tarta - do obtoczenia (50 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (50 ml)
  • Masło (30 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
  • Serek topiony śmietankowy - 1 opakowanie (190 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska, tłuczek do ziemniaków, patelnia

Przepis na hreczki krok po kroku

Kaszę ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu ostudź.

Do zimnej kaszy dodaj rozgnieciony ser biały, jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól oraz pieprz.

Masę zgnieć tłuczkiem do ziemniaków, aż składniki się połączą.

Rozgrzej olej na patelni.

Z masy zrób kilka płaskich, owalnych kotletów.

Każdy obtocz bułce tartej.

Smaż kotlety na złoty kolor z obu stron.

Na rozgrzanym maśle w osobnej patelni usmaż cebulę pokrojoną w piórka wraz z solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.

Do podsmażonej cebuli dodaj pokrojone w ćwierć plastry pieczarki. Smaż na złoty kolor.

Dodaj do pieczarek śmietankę oraz serek pokrojone w kostkę. Gotuj do rozpuszczenia serka i zredukowania sosu.

Dopraw sos do smaku.

Usmażone kotlety podawaj wraz z sosem pieczarkowym.

Smacznego!

Jak oceniasz przepis na hreczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat hreczków

Szukasz dania wegetariańskiego? Hreczki to pyszne kotlety panierowane z kaszy gryczanej oraz twarogu w kremowym sosie pieczarkowym. Zobacz, jak zrobić hreczki. Ten smaczny pomysł na domowe kotlety dobry jest na obiad. Tradycyjne hreczki są bez mięsa, więc są odpowiednie na diecie wegetariańskiej. Przepis na hreczki jest sycący i można się nim najeść. Pyszne, tradycyjne hreczki podawaj na gorąco. Wtedy są najlepsze. Nie trzeba do nich nic więcej – w takim wydaniu są wystarczająco dobre, zwłaszcza na obiad.

Hreczki z kaszą gryczaną z sosem pieczarkowym musisz podać na wegetariańskie danie, jeżeli jeszcze ich nie próbowałeś – są najlepsze na obiady bez mięsa. Hreczki są to bowiem kotlety z kaszy gryczanej panierowane i smażone na oleju. Jako dodatek podaje się bardzo aksamitny i smaczny sos pieczarkowy. Taki pomysł na potrawę pochodzi z rejonów Kresów Wschodnich. Przepis na hreczki bardzo prosto się robi. Tradycyjnie, te smaczne, domowe hreczki zawierają kaszę gryczaną, ser biały, jajko, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, sól oraz pieprz. Kotlety mają owalny kształt i są nie za grube. Do kotletów z kaszy gryczanej i sera białego dodaje się też sos pieczarkowy, który jest wyśmienity – oparty o cebulę i pieczarki smażone na maśle, a następnie gotowane ze śmietanką i serkiem topionym. Taki domowy sos jest najlepszy – bardzo kremowy, śmietankowy i pyszny.

Hreczki to potrawa, która z pewnością nasyci. Zawiera bardzo dużo błonnika, a także białko. Kasza gryczana ma niski indeks glikemiczny, więc po zjedzeniu takiego posiłku sytość jest większa. Niestety te kotlety z kaszy gryczanej w sosie pieczarkowym mają też dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, ponadto są także wysokokaloryczne.

Jak zrobić hreczki z sosem pieczarkowym? Ugotuj kaszę – w tym czasie śmiało, można przygotować sos pieczarkowy. Wystarczy podsmażyć cebulę i pieczarki na maśle, a następnie ugotować warzywa razem ze śmietanką, serkiem topionym oraz przyprawami. Sos pieczarkowy jest dobry, gdy się lekko zredukuje. Gdy kasza będzie zimna, należy ją wymieszać z serem, jajkiem, mąką pszenną oraz skrobią, solą i pieprzem. Następnie formuje się kotlety, obtacza w bułce tartej i smaży na oleju. Smaczne danie jest gotowe do serwowania.

Jak zrobisz hreczki w sosie, podawaj je od razu. Dobre są w połączeniu z surówką ze świeżych warzyw. Pysznie komponują się także z kiszonymi warzywami. Smacznym pomysłem na ich podanie są też konserwowe warzywa.

*W przepisie na hreczki wegetariańskie można użyć też sera białego półtłustego lub tłustego.

Alergeny w hreczkach

Lista alergenów dla hreczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • serek topiony śmietankowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze hreczków

na 100g gotowej potrawy

Te danie jest bez mięsa. Zawiera bardzo dużo błonnika, a także białko. Potrawa jest sycąca. Dodatek śmietanki, masła i serka topionego zwiększa w potrawie ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (ich nadmiar nie jest wskazany w diecie).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(227g)
Energia (kcal)
228.80
519.38
Białko (g)
5.94
13.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(227g)
Węglowodany (g)
13.27
30.13
Węglowodany przyswajalne (g)
11.80
26.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
3.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(227g)
Tłuszcz (g)
17.36
39.42
Tłuszcze nasycone (g)
10.58
24.01
Tłuszcze nienasycone (g)
6.79
15.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.09
11.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.70
3.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.91
86.05
Brak danych dla: ser twarogowy chudy, mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(227g)
Witamina A (µg (mcg))
75.86
172.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.11
2.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
75.20
170.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.74
3.95
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.94
45.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.60
17.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(227g)
Sód (mg)
156.23
354.63
Potas (mg)
156.76
355.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.59
76.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
96.28
218.56
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.29
59.68
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
1.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.59
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny hreczków 49
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania hreczków

Koszt składników
54.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza gryczana
100 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Ser twarogowy chudy
125 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 125 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
6 g
1 łyżeczka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 6 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Bułka tarta
50 g
do obtoczenia
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Serek topiony śmietankowy
190 g
1 opakowanie
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 2
5.55
Za 190 g
Koszt składników
54.90