Hreczanyki

Opublikowano: 25.09.2022 r., 20:30 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
hreczanyki
Hreczanyki
Hreczanyki, czyli danie kuchni podkarpackiej to nic innego jak kotleciki z kaszy gryczanej w wersji wegetariańskiej. Poznaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszne są w smaku.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
160 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Kasza gryczana 1 woreczek (100 g)
  • Kapusta kwaszona (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 3 łyżki (30 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Bułka tarta 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na hreczanyki krok po kroku

Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie. Kasze ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmażaj do zarumienienia.

Kapustę przepłucz i poszatkuj. Przełóż do garnka i zalej szklanką wody, gotuj na małym ogniu z zielem angielskim i liściem laurowym.

Puree połącz z odcedzoną kapustą. Dodaj ugotowaną kaszę, wsyp mąkę i wbij jajka. Całość wymieszaj.

Z gotowej masy uformuj kotleciki i obtocz w bułce tartej. Usmaż kotleciki na rozgrzanym oleju przez około 7 minut.

Kotleciki podawaj z podsmażoną cebulką.

Jak oceniasz przepis na hreczanyki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat hreczanyki

Hreczanyki to nic innego jak szybkie i proste kotlety z kaszy gryczanej w wersji wegetariańskiej, czyli całość jest bez mięsa. Nasze pyszne kotlety powstają z łatwo dostępnych składników, które znajdziesz w każdym sklepie, aby je przygotować zaopatrz się w: mąkę, jajka, kasza gryczana, kapusta kwaszona, jajko, cebula, olej rzepakowy i cebulę.

Zatem, jak zrobić hreczanyki?

W moim przepisie użyłam bułki tartej i mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Drugim podstawowym składnikiem jest kasza gryczana, czyli dobre źródło witamin i składników mineralnych, o których często zapominamy. Dostarcza do naszego organizmu aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego musimy dostarczać je z pożywienia. Mam tu na myśli lizynę i tryptofan. Kasza jest źródłem witamin z grupy B, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, a także wielu składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, magnez, cynk czy jod.

Co ważne, należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym, jest to szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2.

Dokładnie jak wygląda mój przepis na hreczanyki opisuję nieco niżej. Koniecznie spróbuj i przekonaj się, jak pyszne są wegetariańskie potrawy. Będzie to idealny pomysł na smaczne kotlety dla całej rodziny nie tylko na obiad, ale też na szybką kolacją.

Alergeny w hreczanyki

Lista alergenów dla hreczanyki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze hreczanyki

na 100g gotowej potrawy

Do farszu możesz dodać posiekaną natką pietruszki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
160.40
160.40
Białko (g)
5.49
5.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
27.47
27.47
Węglowodany przyswajalne (g)
24.46
24.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.01
3.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
3.40
3.40
Tłuszcze nasycone (g)
0.95
0.95
Tłuszcze nienasycone (g)
2.45
2.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.46
1.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
0.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.02
29.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
12.70
12.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.64
10.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.48
12.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.10
2.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.48
40.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.13
2.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
284.76
284.76
Potas (mg)
268.15
268.15
Wapń (mg)
50.70
50.70
Fosfor (mg)
96.49
96.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
36.63
36.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.90
1.90
Cynk (mg)
0.71
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny hreczanyki 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania hreczanyki

Koszt składników
32.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Kasza gryczana
100 g
1 woreczek
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Kapusta kwaszona
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bułka tarta
250 g
1 szklanka
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 250 g
Koszt składników
32.80