Hreczanyki
- Ziemniaki późne (500 g)
- Kasza gryczana - 1 woreczek (100 g)
- Kapusta kwaszona (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (30 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Bułka tarta - 1 szklanka (250 g)
Przepis na hreczanyki krok po kroku
Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie. Kasze ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmażaj do zarumienienia.
Kapustę przepłucz i poszatkuj. Przełóż do garnka i zalej szklanką wody, gotuj na małym ogniu z zielem angielskim i liściem laurowym.
Puree połącz z odcedzoną kapustą. Dodaj ugotowaną kaszę, wsyp mąkę i wbij jajka. Całość wymieszaj.
Z gotowej masy uformuj kotleciki i obtocz w bułce tartej. Usmaż kotleciki na rozgrzanym oleju przez około 7 minut.
Kotleciki podawaj z podsmażoną cebulką.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat hreczanyki
Hreczanyki to nic innego jak szybkie i proste kotlety z kaszy gryczanej w wersji wegetariańskiej, czyli całość jest bez mięsa. Nasze pyszne kotlety powstają z łatwo dostępnych składników, które znajdziesz w każdym sklepie, aby je przygotować zaopatrz się w: mąkę, jajka, kasza gryczana, kapusta kwaszona, jajko, cebula, olej rzepakowy i cebulę.
Zatem, jak zrobić hreczanyki?
W moim przepisie użyłam bułki tartej i mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Drugim podstawowym składnikiem jest kasza gryczana, czyli dobre źródło witamin i składników mineralnych, o których często zapominamy. Dostarcza do naszego organizmu aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego musimy dostarczać je z pożywienia. Mam tu na myśli lizynę i tryptofan. Kasza jest źródłem witamin z grupy B, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, a także wielu składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, magnez, cynk czy jod.
Co ważne, należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym, jest to szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2.
Dokładnie jak wygląda mój przepis na hreczanyki opisuję nieco niżej. Koniecznie spróbuj i przekonaj się, jak pyszne są wegetariańskie potrawy. Będzie to idealny pomysł na smaczne kotlety dla całej rodziny nie tylko na obiad, ale też na szybką kolacją.
Alergeny w hreczanyki
Lista alergenów dla hreczanyki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze hreczanyki
Do farszu możesz dodać posiekaną natką pietruszki.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.