Przepis na horchatę krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
To będzie niezbędne
kuchenka, słoik, sitko, rondelek

Zagotuj 4 szklanki wody. Dodaj cynamon i wanilię, pozostaw na 10 minut. Następnie schładzaj.

Zblenduj ryż i migdały w blenderze, najlepiej do konsystencji piasku. Przełóż do miski i wymieszaj z wodą cynamonową. Przykryj i odstaw na 6 godzin.

Przecedź mieszaninę przez sito o drobnych oczkach. Dodaj 6 szklanek zimnej wody, słodzonego mleka i podawaj z lodem.

Horchata podana w szklance z cynamonem.
horchata
Koszt przygotowania dania
17.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
243 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Horchata - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o horchacie

Horchata to tradycyjny hiszpański napój z mielonych orzechów. Można do niego wykorzystać dowolne, ulubione orzechy. Zwykle jednak sięga się po migdały.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić horchatę, by była smaczna, a przy tym prosta, to ten nieskomplikowany przepis będzie doskonałym wyborem. Całość można zrobić w kilka chwil. Wszystkie składniki, które są do niego potrzebne, znajdziesz z łatwością w każdym sklepie. Z tej prostej receptury dowiesz się jak przygotować horchatę na bazie migdałów. Gdyż są to orzechy niezwykle łagodne i lekko słodkawe, dzięki temu cała mieszanka smakuje po prostu wybornie. Najlepiej wybierać te, które są obrane ze skórki, gdyż nadaje ona niewielkiej goryczki napojowi. Jednak również te ze skórką można odpowiednio przygotować, by całość smakowała po prostu zachwycająco.

Przepis na horchatę to doskonały pomysł na pyszny hiszpański napój z migdałów. Napój jest tak smaczny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Choć w Polsce dostępne jest bez problemu napój migdałowy, który można zakupić w sklepie. Jednak zwykle w swoim składzie zawiera sól i cukier. Przez co nie będzie dobrym wyborem dla wszystkich. Dlatego warto przygotować go samodzielnie. Horchata to jednak nie jest zwykły napój migdałowy. Zawiera on bowiem dodatek innych przypraw. W tym głównie cynamonu, który doskonale łączy się z migdałami. Horchata wspaniale sprawdzi się jako baza do różnego rodzaju drinków. Ten napój spożywany jest głównie w lecie, to dlatego, że jest niezwykle chłodzący. Najlepiej smakuje podany z lodówki z dodatkiem lodu. W dodatku to naprawdę świetne źródło migdałów. Migdały, to orzechy, które powinny gościć w codziennym menu dość często. To prawdziwe bogactwo wielu składników mineralnych i antyoksydantów. Migdały są bogatym źródłem witamin z grupy B, m.in. kwasu foliowego i witaminy B6. To witaminy, które są niezbędne do utrzymania odpowiedniego funkcjonowania układu nerwowego. Zawierają również witaminę E, która jest kluczowa dla prawidłowej regeneracji naszej skóry, a także witaminę A, bez której nie ma mowy o prawidłowym wzroku.

Wartości odżywcze horchaty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(118g)
Energia (kalorie)
206.27 kcal
243.40 kcal
Białko
6.85 g
8.09 g

Węglowodany w horchacie

Na 100g
Na porcję
(118g)
Węglowodany
26.77 g
31.59 g
Węglowodany przyswajalne
24.61 g
29.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.16 g
2.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(118g)
Tłuszcz
8.69 g
10.25 g
Tłuszcze nasycone
1.73 g
2.04 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
6.63 g
7.82 g
Tłuszcze jednonasycone
4.81 g
5.68 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.82 g
2.14 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
4.77 mg
5.62 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na horchatę

Na 100g
Na porcję
(118g)
Witamina A
49.51 µg (mcg)
58.42 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
0.39 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
0.14 mg
0.16 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.66 µg (mcg)
0.77 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
3.73 mg
4.40 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
49.45 µg (mcg)
58.35 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.29 mg
Niacyna
0.91 mg
1.08 mg
Foliany
11.67 µg (mcg)
13.77 µg (mcg)
Beta karoten
2.41 µg (mcg)
2.84 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na horchatę

Na 100g
Na porcję
(118g)
Sód
24.70 mg
29.14 mg
Potas
221.76 mg
261.67 mg
Wapń
119.77 mg
141.33 mg
Fosfor
155.23 mg
183.17 mg
Magnez
52.31 mg
61.73 mg
Żelazo
0.63 mg
0.74 mg
Cynk
1.02 mg
1.20 mg
Miedź
0.20 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny horchaty 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w horchacie

Lista alergenów dla horchaty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania horchaty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Ryż biały
300 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Migdały
170 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.75
Za 170 g
Mleko 2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Koszt składników
21.80
Jak oceniasz przepis na horchatę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób