Hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
- Cukier (250 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Jajko (6 szt.)
- Mascarpone (500 g)
- Dżem porzeczkowy (300 g)
- Czekolada deserowa (250 g)
- Orzechy laskowe (250 g)
- Herbata czarna napar bez cukru (300 ml)
Przepis na hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym krok po kroku
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij do powstania sztywnej masy.
Dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista.
Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną, dodaj kakao i wymieszaj silikonową szpatułką.
Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto na biszkopt do blachy.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
Wystudź ciasto i przekrój na dwa blaty.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, wystudź.
Zmiksuj czekoladę z serkiem mascarpone.
Posiekaj orzechy laskowe i upraż na patelni bez dodatku tłuszczu.
Pierwszy blat ciasta nasącz naparem herbaty i posmaruj dżemem porzeczkowym, wyłóż 3/4 kremu i przykryj drugim blatem ciasta.
Drugi blat także nasącz herbatą, posmaruj resztą kremu i na wierzch wysyp orzechy laskowe.
Schłodź ciasto w lodówce przez 5-6 godzin.
-
Ciasto krówkowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Chatka baby jagi
-
Banoffee
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto ambasador
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Boża krówka
-
Ciasto filadelfia
-
Szarlotka królewska
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto marysieńka
-
Ciasto z kremem
Więcej informacji na temat hiszpana ciasta z dżemem porzeczkowym
Hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym to świetny pomysł na pyszne ciasto. Dobre ciasto z kremem czekoladowym jest idealne jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis na ciasto hiszpan z dżemem porzeczkowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, kakao, dżem porzeczkowy, serek mascarpone, czekolada deserowa, orzechy laskowe, herbata.
Jak zrobić ciasto hiszpan z dżemem porzeczkowym? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij do powstania sztywnej masy. Dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną, dodaj kakao i wymieszaj silikonową szpatułką. Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na biszkopt do blachy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź ciasto i przekrój na dwa blaty. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, wystudź. Zmiksuj czekoladę z serkiem mascarpone. Posiekaj orzechy laskowe i upraż na patelni bez dodatku tłuszczu. Pierwszy blat ciasta nasącz naparem herbaty i posmaruj dżemem porzeczkowym, wyłóż 3/4 kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Drugi blat także nasącz herbatą, posmaruj resztą kremu i na wierzch wysyp orzechy laskowe. Schłodź ciasto w lodówce przez 5-6 godzin.
Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania dżemu. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź.
Podsumowując pyszne ciasto z dżemem i kremem czekoladowym jest doskonałe jako deser podczas wielu różnych imprez. Prosty przepis możesz przygotować także w formie tortu, wystarczy biszkopt upiec w tortownicy. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Alergeny w hiszpanie cieście z dżemem porzeczkowym
Lista alergenów dla hiszpana ciasta z dżemem porzeczkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Czekolada deserowa
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
Wartości odżywcze hiszpana ciasta z dżemem porzeczkowym
Hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Ciasto zawiera dużą ilość cukru i węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Ciasto nie powinno być spożywane przez diabetyków.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.