Przepis na hernekeitto krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Cebulę i czosnek obierz z łuski i posiekaj w drobną kostkę.

Boczek pokrój w paski.

W garnku rozgrzej masło klarowane i podsmaż cebulę i boczek.

W garnku umieść groch, liść laurowy i ziele angielskie i wlej 2 litry wody.

Gotuj całość przez 30-35 minut, aż groch zmięknie.

Kiełbasę pokrój w kostkę.

Obierz marchew i pokrój w półksiężyce.

Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.

Umieść warzywa w garnku i gotuj przez 15 minut, na koniec dodaj kiełbasę i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Zdejmij zupę z ognia i dodaj do niej śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.

Zupa hernekeitto podana w czerwonym garnuszku.
Hernekeitto
Koszt przygotowania dania
27.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1055 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
39

Hernekeitto - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o hernekeitto

Hernekeitto to tradycyjna zupa kuchni skandynawskiej. Zupa z grochu jest syta i pożywana. Podać ją można na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdza się także podczas zimowych aktywności na podwórku, gdyż wspaniale rozgrzewa. Przepis na zupę hernekeitto jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: groch suszony, cebula, boczek, kiełbasa, ziemniaki, marchew, natka pietruszki, śmietana kwaśna 18%, sól, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz oraz masło klarowane.

Jak zrobić zupę hernekeitto? Cebulę i czosnek obierz z łuski i posiekaj w drobną kostkę. Boczek pokrój w paski. W garnku rozgrzej masło klarowane i podsmaż cebulę i boczek. W garnku umieść groch, liść laurowy i ziele angielskie i wlej wodę. Gotuj całość przez 30-35 minut, aż groch zmięknie. Kiełbasę pokrój w kostkę. Obierz marchew i pokrój w półksiężyce. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Umieść warzywa w garnku i gotuj przez 15 minut, na koniec dodaj kiełbasę i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Zdejmij zupę z ognia i dodaj do niej śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.

Groch jest rośliną strączkową z rodziny bobowatych. Groch jest doskonałym źródłem roślinnym białka. Rośliny strączkowe są także dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz skrobi opornej. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.

Podsumowując, pyszna zupa hernekeitto to doskonała propozycja na pyszny obiad. Zupę można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Możesz wzbogacić zupę żeberkami wieprzowymi, gotując na nich wywar.

Wartości odżywcze hernekeitto

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
211.15 kcal
1055.74 kcal
Białko
7.23 g
36.17 g

Węglowodany w hernekeitto

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
10.51 g
52.53 g
Węglowodany przyswajalne
8.35 g
41.76 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.15 g
10.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
15.71 g
78.56 g
Tłuszcze nasycone
7.79 g
38.93 g
Tłuszcze nienasycone
7.93 g
39.63 g
Tłuszcze jednonasycone
5.68 g
28.41 g
Tłuszcze wielonasycone
2.25 g
11.23 g
Cholesterol
38.09 mg
190.47 mg

Witaminy w przepisie na hernekeitto

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
158.73 µg (mcg)
793.64 µg (mcg)
Witamina B6
0.34 mg
1.69 mg
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
1.13 µg (mcg)
Witamina C
10.29 mg
51.46 mg
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.72 µg (mcg)
Witamina E
0.56 mg
2.78 mg
Retinol
52.05 µg (mcg)
260.27 µg (mcg)
Tiamina
0.15 mg
0.73 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.44 mg
Niacyna
1.95 mg
9.77 mg
Foliany
46.40 µg (mcg)
231.98 µg (mcg)
Beta karoten
1072.65 µg (mcg)
5363.24 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na hernekeitto

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
361.13 mg
1805.67 mg
Potas
287.11 mg
1435.57 mg
Wapń
27.53 mg
137.65 mg
Fosfor
117.05 mg
585.25 mg
Magnez
23.31 mg
116.53 mg
Żelazo
0.98 mg
4.91 mg
Cynk
0.88 mg
4.39 mg
Miedź
0.11 mg
0.53 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny hernekeitto 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w hernekeitto

Lista alergenów dla hernekeitto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania hernekeitto

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Groch (nasiona)
400 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 400 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Marchewka
240 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Śmietana 18%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Kiełbasa domowa
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
42.70
Jak oceniasz przepis na hernekeitto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób