Hernekeitto
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Groch (nasiona) (400 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Masło klarowane (100 g)
- Marchewka - 2 średnie sztuki (240 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Kiełbasa domowa (300 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na hernekeitto krok po kroku
Cebulę i czosnek obierz z łuski i posiekaj w drobną kostkę.
Boczek pokrój w paski.
W garnku rozgrzej masło klarowane i podsmaż cebulę i boczek.
W garnku umieść groch, liść laurowy i ziele angielskie i wlej 2 litry wody.
Gotuj całość przez 30-35 minut, aż groch zmięknie.
Kiełbasę pokrój w kostkę.
Obierz marchew i pokrój w półksiężyce.
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
Umieść warzywa w garnku i gotuj przez 15 minut, na koniec dodaj kiełbasę i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Zdejmij zupę z ognia i dodaj do niej śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Więcej informacji na temat hernekeitto
Hernekeitto to tradycyjna zupa kuchni skandynawskiej. Zupa z grochu jest syta i pożywana. Podać ją można na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdza się także podczas zimowych aktywności na podwórku, gdyż wspaniale rozgrzewa. Przepis na zupę hernekeitto jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: groch suszony, cebula, boczek, kiełbasa, ziemniaki, marchew, natka pietruszki, śmietana kwaśna 18%, sól, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz oraz masło klarowane.
Jak zrobić zupę hernekeitto? Cebulę i czosnek obierz z łuski i posiekaj w drobną kostkę. Boczek pokrój w paski. W garnku rozgrzej masło klarowane i podsmaż cebulę i boczek. W garnku umieść groch, liść laurowy i ziele angielskie i wlej wodę. Gotuj całość przez 30-35 minut, aż groch zmięknie. Kiełbasę pokrój w kostkę. Obierz marchew i pokrój w półksiężyce. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Umieść warzywa w garnku i gotuj przez 15 minut, na koniec dodaj kiełbasę i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Zdejmij zupę z ognia i dodaj do niej śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Groch jest rośliną strączkową z rodziny bobowatych. Groch jest doskonałym źródłem roślinnym białka. Rośliny strączkowe są także dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz skrobi opornej. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.
Podsumowując, pyszna zupa hernekeitto to doskonała propozycja na pyszny obiad. Zupę można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Możesz wzbogacić zupę żeberkami wieprzowymi, gotując na nich wywar.
Alergeny w hernekeitto
Lista alergenów dla hernekeitto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze hernekeitto
Hernekeitto to dobre danie zawierające dużo składników odżywczych oraz witamin. Zupa jest także dobrym źródłem białka zwierzęcego oraz roślinnego. Zupa zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Fin by się obraził jak byś mu powiedział że mieszka w Skandynawii.
Mieszkałem w Finlandii.