Herbata z pomarańczą
- Herbata czarna napar bez cukru (500 ml)
- Pomarańcza - 1 mała sztuka (150 g)
- Miód (30 g)
Przepis na herbatę z pomarańczą krok po kroku
Pomarańczę dokładnie wyszoruj i pokrój na plastry. Pomarańczę rozdziel do dwóch szklanek.
Następnie do szklanek zetrzyj po kawałku imbiru.
Dodaj również po 2 sztuki suszonych goździków.
Na koniec dodaj miód oraz zalej świeżo przygotowaną herbatą.
Gotową herbatę z pomarańczą podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat herbaty z pomarańczą
Herbata z pomarańczą jest bardzo rozgrzewająca. Pyszna, jesienna lub zimowa herbata z goździkami i imbirem świetnie sprawdzi się na chłodne wieczory. Herbatę można również zaproponować podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na herbatę z pomarańczą bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania napoju potrzebne będą następujące produkty spożywcze: herbata czarna, pomarańcza, miód, imbir świeży oraz goździki.
A jak zrobić herbatę z pomarańczą? Pomarańczę dokładnie wyszoruj i pokrój na plastry. Pomarańczę rozdziel do dwóch szklanek. Następnie do szklanek zetrzyj po kawałku imbiru. Dodaj również po 2 sztuki suszonych goździków. Na koniec dodaj miód oraz zalej świeżo przygotowaną herbatą. Gotową herbatę z pomarańczą podawaj na ciepło.
Możemy wyróżnić wiele rodzajów herbaty - jednak najczęściej wykorzystujemy herbatę czarną oraz zieloną. Herbata czarna jest produktem zawierającym substancje o działaniu pobudzającym. Teina zawarta w herbacie nie powinna być spożywana w dużych ilościach przez kobiety w ciąży i karmiące. Teina spożywana wieczorem może powodować problemy ze snem. Herbata zielona natomiast jest doskonałym źródłem flawonoidów, które wykazują działanie opóźniające procesy starzenia się oraz zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych. Dodatkowo herbata zielona zawiera spore ilości teiny, która działa podobnie jak kofeina - działa pobudzająco.
Podsumowując prosty przepis na herbatę z pomarańczą i goździkami sprawdzi się jako rozgrzewający napój w ciągu dnia. Herbata zimowa świetnie sprawdzi się również podczas zimowych prac na dworze, warto przygotować ją w termosie. Pyszna herbata zawiera teinę, dlatego nie pij jej późnym wieczorem. Herbata z pomarańczą ma bardzo delikatny smak, jest szybka i łatwa do przygotowania. Najlepsza herbata jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania herbaty dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w herbacie z pomarańczą
Lista alergenów dla herbaty z pomarańczą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na herbatę z pomarańczą
Wartości odżywcze herbaty z pomarańczą
Herbata z pomarańczą to doskonała propozycja na rozgrzewający napar. Herbatę warto podać podczas jesiennych lub zimowych wieczorów.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.