Herbata z cynamonem

Opublikowano: 16.09.2022 r., 14:22 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Herbata z cynamonem
Herbata z cynamonem
Herbata z cynamonem to jeden z tych napojów, które wspaniale sprawdzają się zwłaszcza jesienią i zimą. To ze względu na naprawdę sporą zawartość rozgrzewających przypraw.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 5 min
35 kcal
Kcal w porcji
262 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Herbata czarna napar bez cukru (250 ml)
  • Cynamon (2 g)
  • Miód (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
czajnik, kubek z uchem w stylu retro

Przepis na herbatę z cynamonem krok po kroku

Do dużego kubka przelej zaparzoną herbatę.

Ostudź nieco napar.

Dodaj cynamon i miód.

Całość dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na herbatę z cynamonem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat herbaty z cynamonem

Herbata z cynamonem to jeden z tych napojów, które wspaniale sprawdzają się zwłaszcza jesienią i zimą. To ze względu na naprawdę sporą zawartość rozgrzewających przypraw.

Przepis na herbatę z cynamonem to doskonały pomysł na ciepły napar, który wspaniale sprawdzi się na śniadanie. Głównym jego składnikiem jest herbata. Najlepiej w tym wypadku sprawdzi się klasyczna — czarna. Jednak można też wybrać zieloną, czy białą. Wszystkie będą smakować równie wspaniale. Herbata poza oczywistymi walorami smakowymi jest również niezwykle zdrowa. Zwiększa koncentrację, zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, reguluje poziom cholesterolu. Alkaloidy purynowe zawarte w herbacie (głównie kofeina, zwana tu teiną) determinują jej działanie pobudzające na układ nerwowy: zmniejsza się senność i zmęczenie, usprawnione są procesy myślowe, poprawia się nastrój. Oprócz tego obniża ona ciśnienie krwi, poprawia przy tym krążenie i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Napar ma działanie antyoksydacyjne, rozgrzewające oraz bakteriobójcze. Poprawia także trawienie i pomaga w walce z próchnicą (zawiera fluor). Posiada ponadto m.in. wapń, potas, fosfor, sód, witaminy C, PP, K i z grupy B. Herbata ma też działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić herbatę z cynamonem, by była smaczna, łatwa i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To najlepsza opcja na zimne dni. Jest tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Do herbaty dodaje się cynamonu. Ta przyprawa kojarzona jest zwykle tylko z piernikami i świątecznymi wypiekami. Jednak ma ona dużo szersze zastosowanie. Na rynku można znaleźć wiele różnych odmian cynamonu. Od chińskiej cassia po cynamon cejloński. Najlepsze właściwości ma właśnie ten drugi. Jego smak i zapach są nieco bardziej delikatne, ale dzieje się tak ze względu na mniejszą ilość szkodliwych substancji, które znajdują się w dużej ilości w cynamonie chińskim. Najlepiej więc szukać cynamonu cejlońskiego, a jeszcze lepiej by był on sprzedawany w laskach.

Alergeny w herbacie z cynamonem

Lista alergenów dla herbaty z cynamonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na herbatę z cynamonem

Wartości odżywcze herbaty z cynamonem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(262g)
Energia (kcal)
13.49
35.34
Białko (g)
0.04
0.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(262g)
Węglowodany (g)
3.76
9.85
Węglowodany przyswajalne (g)
3.35
8.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.41
1.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(262g)
Tłuszcz (g)
0.01
0.02
Tłuszcze nasycone (g)
0.01
0.02
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(262g)
Witamina A (µg (mcg))
0.11
0.30
Witamina B6 (mg)
0.00
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.05
0.13
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.05
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.00
0.00
Niacyna (mg)
0.01
0.04
Foliany (µg (mcg))
0.12
0.32
Beta karoten (µg (mcg))
0.85
2.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(262g)
Sód (mg)
2.14
5.60
Potas (mg)
5.27
13.82
Wapń (mg)
7.86
20.60
Fosfor (mg)
0.64
1.68
Magnez (mg)
0.53
1.40
Żelazo (mg)
0.08
0.21
Cynk (mg)
0.02
0.06
Miedź (mg)
0.00
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny herbaty z cynamonem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania herbaty z cynamonem

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbata czarna napar bez cukru
250 ml
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 250 ml
Cynamon
2 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 2 g
Miód
10 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Koszt składników
17.00