Hekele

Opublikowano: 20.06.2022 r., 22:45 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna śląska przekąska hekele
Hekele
Hekele, czyli śląska sałatka ze śledzi to smaczny dodatek do pieczywa. Jej przygotowanie trwa tylko chwilę, a smaku nie da się zapomnieć.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 8 min
343 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Filety śledziowe solone (400 g)
  • Ogórki kiszone - 2 sztuki (90 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cebula (50 g)
  • Musztarda (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, miska

Przepis na hekele krok po kroku

Jajka umieść w garnku, zalej wodą i ugotuj na twardo (około 7-8 minut). Po ugotowaniu jajka ostudź.

Śledzie odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę.

Ogórki, jajka i cebulę pokrój w drobną kostkę.

W misce wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj musztardę i świeżo mielony pieprz do smaku.

Jak oceniasz przepis na hekele
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat hekele

Hekele, czyli śląska sałatka ze śledzi to smaczny dodatek do pieczywa. Jej przygotowanie trwa tylko chwilę, a smaku nie da się zapomnieć.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić hekele to już pokazuje ten sprawdzony przepis. Na początku jajka umieść w garnku, zalej wodą i ugotuj na twardo (około 7-8 minut). Po ugotowaniu jajka ostudź. Śledzie odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę lub rozdrobnij w malakserze. Ogórki kiszone, jajka i cebulę pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj masę z wymoczonego i pokrojonego śledzia z ogórkiem kiszonym, cebulą i jajkiem. Dodaj musztardę i świeżo mielony pieprz do smaku. Tak przygotowane hekele tradycyjnie podaje się jako pastę na zimno do chleba. Jeśli znacie już przepis na hekele, to poznajcie również kilka faktów na temat tego dania.

Hekele zaliczane są na Śląsku do produktów postnych. W historii tego dania można zauważyć, że szczególnie upodobane było ono pod koniec XIX w. i na początku XX w. Wtedy też spożywano je w okresie Wielkiego Postu, szczególnie w środę popielcową. Ze względu na dość dobrze dostępne składniki śląskie hekele jedzono także na niedzielne kolacje. Obecnie to świetny pomysł na danie na Wielkanoc. Taka tradycyjna, domowa sałatka jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa.

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny.

Obecność warzyw kiszonych w diecie jest niezwykle istotna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i odpornościowego. Wraz z produktami kiszonymi dostarczamy do organizmu probiotyki, które odpowiadają za odpowiednią pracę mikrobioty dolnej części, układu pokarmowego. Definicja WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wskazuje, że probiotyki są preparatami lub produktami żywnościowymi, które zawierają hodowle żywych drobnoustrojów wywierających pozytywny efekt na zdrowie. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże i kiszone warzywa.

Alergeny w hekelach

Lista alergenów dla hekele przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze hekele

na 100g gotowej potrawy

Wraz z produktami kiszonymi dostarczamy do organizmu probiotyki, które odpowiadają za odpowiednią pracę mikrobioty dolnej części, układu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
312.16
343.38
Białko (g)
34.24
37.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
1.18
1.30
Węglowodany przyswajalne (g)
0.85
0.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
0.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
17.96
19.76
Tłuszcze nasycone (g)
6.48
7.12
Tłuszcze nienasycone (g)
11.48
12.63
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.33
8.06
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.16
4.57
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
189.90
208.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
79.64
87.60
Witamina B6 (mg)
0.52
0.57
Witamina B12 (µg (mcg))
18.00
19.80
Witamina C (mg)
1.60
1.76
Witamina D (µg (mcg))
7.73
8.51
Witamina E (mg)
2.12
2.33
Retinol (µg (mcg))
78.32
86.15
Tiamina (mg)
0.15
0.16
Ryboflawina (mg)
0.51
0.56
Niacyna (mg)
5.62
6.18
Foliany (µg (mcg))
28.06
30.87
Beta karoten (µg (mcg))
10.70
11.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
860.32
946.35
Potas (mg)
614.32
675.75
Wapń (mg)
114.99
126.49
Fosfor (mg)
460.50
506.55
Magnez (mg)
60.03
66.03
Żelazo (mg)
2.40
2.64
Cynk (mg)
2.04
2.24
Miedź (mg)
0.19
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny hekele 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania hekele

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
400 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Ogórki kiszone
90 g
2 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 90 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Musztarda
10 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Koszt składników
27.00