Hekele
- Filety śledziowe solone (400 g)
- Ogórki kiszone - 2 sztuki (90 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cebula (50 g)
- Musztarda (10 g)
Przepis na hekele krok po kroku
Jajka umieść w garnku, zalej wodą i ugotuj na twardo (około 7-8 minut). Po ugotowaniu jajka ostudź.
Śledzie odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę.
Ogórki, jajka i cebulę pokrój w drobną kostkę.
W misce wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj musztardę i świeżo mielony pieprz do smaku.
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Sałatka śledziowa z jajkami
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Tradycyjna sałatka śledziowa
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka śledziowa z jabłkiem
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Sałatka śledziowa świąteczna
-
Śledź pod szubą
-
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Sałatka śledziowa na wigilię
-
Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku
-
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami
-
Sałatki śledziowe
Więcej informacji na temat hekele
Hekele, czyli śląska sałatka ze śledzi to smaczny dodatek do pieczywa. Jej przygotowanie trwa tylko chwilę, a smaku nie da się zapomnieć.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić hekele to już pokazuje ten sprawdzony przepis. Na początku jajka umieść w garnku, zalej wodą i ugotuj na twardo (około 7-8 minut). Po ugotowaniu jajka ostudź. Śledzie odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę lub rozdrobnij w malakserze. Ogórki kiszone, jajka i cebulę pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj masę z wymoczonego i pokrojonego śledzia z ogórkiem kiszonym, cebulą i jajkiem. Dodaj musztardę i świeżo mielony pieprz do smaku. Tak przygotowane hekele tradycyjnie podaje się jako pastę na zimno do chleba. Jeśli znacie już przepis na hekele, to poznajcie również kilka faktów na temat tego dania.
Hekele zaliczane są na Śląsku do produktów postnych. W historii tego dania można zauważyć, że szczególnie upodobane było ono pod koniec XIX w. i na początku XX w. Wtedy też spożywano je w okresie Wielkiego Postu, szczególnie w środę popielcową. Ze względu na dość dobrze dostępne składniki śląskie hekele jedzono także na niedzielne kolacje. Obecnie to świetny pomysł na danie na Wielkanoc. Taka tradycyjna, domowa sałatka jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa.
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny.
Obecność warzyw kiszonych w diecie jest niezwykle istotna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i odpornościowego. Wraz z produktami kiszonymi dostarczamy do organizmu probiotyki, które odpowiadają za odpowiednią pracę mikrobioty dolnej części, układu pokarmowego. Definicja WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wskazuje, że probiotyki są preparatami lub produktami żywnościowymi, które zawierają hodowle żywych drobnoustrojów wywierających pozytywny efekt na zdrowie. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże i kiszone warzywa.
Alergeny w hekelach
Lista alergenów dla hekele przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filety śledziowe solone
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze hekele
Wraz z produktami kiszonymi dostarczamy do organizmu probiotyki, które odpowiadają za odpowiednią pracę mikrobioty dolnej części, układu pokarmowego.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.