Hash browns
- Ziemniaki późne (500 g)
- Masło klarowane - 3 łyżki (30 g)
Przepis na hash browns krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce.
Wypłucz ziemniaki kilka razy, tak aby woda nie była mętna.
Odciśnij nadmiar wody, dopraw ziemniaki i wymieszaj.
Masło rozpuść na patelni, dodaj ziemniaki.
Smaż na niewielkim ogniu przez 30 minut.
-
Kluski śląskie
-
Kopytka
-
Sałatka jarzynowa
-
Śledzie pod pierzynką
-
Kartacze
-
Krupnik
-
Pieczone ziemniaczki
-
Kapuśniak
-
Gulasz wołowy
-
Placek po węgiersku
-
Pieczone ziemniaki
-
Gnocchi
-
Ziemniaczki z piekarnika
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Babka ziemniaczana
-
Knedle ze śliwkami
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Bogracz
-
Dania z ziemniaków
Więcej informacji na temat hash browns
Hash browns to nic innego jak dodatek do śniadania w formie drobno posiekanych ziemniaków.
Koniecznie poznaj mój przepis na hash browns, które powstaje tylko z ziemniaków. Warto mieć odrobinę masła klarowanego i przyprawy takie jak: sól, pieprz, papryka słodka, wędzona.
Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.
Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.
Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki gotowane w szybkowarze w postaci delikatnego i kremowego puree. Ziemniaki z szybkowaru ta samo jak te przygotowane na parze będę lekkostrawne, szybkie i bardzo dobre. Aby przygotować to amerykańskie danie wystarczy, że obierzesz ziemniaki i zetrzesz na tarce. Ważne jest aby je kilka razy wypłukać pod wodą, następnie dokładnie odciśnij i dopraw do smaku.
Masło rozpuść na patelni i dodaj ziemniaki, smaż przez około 25-30 minut.
Skoro już wiesz, jak zrobić hash browns koniecznie je przygotuj, będzie to dobry pomysł na posiłek, a nawet na śniadanie.
Wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj amerykańskie smażone ziemniaki.
Alergeny w hash browns
Lista alergenów dla hash browns przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze hash browns
Warto dodać, że danie to jest bez glutenu, dlatego idealnie sprawdzi się u wszystkich osób z nietolerancją.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.