Harosset

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Harosset podane w naczyniu do zapiekania.
Harosset
Harosset to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Przygotowuje się je na bazie jabłek z dodatkiem orzechów i wina. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to danie.
Przygotowanie 20 min
481 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jabłko 5 średnich sztuk (1000 g)
  • Ciastka korzenne (250 g)
  • Orzechy włoskie (250 g)
  • Miód (150 g)
  • Cukier (150 g)
  • Wino czerwone słodkie (300 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na harosset krok po kroku

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

Umieść w misce i dodaj miód, cukier i cynamon, wymieszaj.

Pokrusz ciasta korzenne, dodaj do jabłek, wlej wino, wymieszaj.

Posiekaj orzechy włoskie i dodaj do potrawy.

Odstaw na 2 godziny, aby smaki się przegryzły.

Jak oceniasz przepis na harosset
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat harosset

Harosset to danie wywodzące się z kuchni żydowskiej. Przygotowuje się je na bazie owoców z orzechami i miodem. Podaje się je na święto żydowskie zwane Chanuka. Przepis na harosset jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jabłka, ciastka korzenne, cynamon, orzechy włoskie, miód, wino czerwone słodkie, cukier.

Jak zrobić harosset? Jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Umieść w misce i dodaj miód, cukier i cynamon, wymieszaj. Pokrusz ciasta korzenne, dodaj do jabłek, wlej wino, wymieszaj. Posiekaj orzechy włoskie i dodaj do potrawy. Odstaw na 2 godziny, aby smaki się przegryzły.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Jabłka są popularnymi na całym świecie owocami. Bardzo często wykorzystuje się je do przygotowywania ciast i różnych deserów. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są doskonałym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując słodkie danie, jakim jest harosset jest świetnym deserem. Danie ma symboliczny charakter, przypomina zaprawę do cegieł używaną przez zniewolonych w Egipcie Żydów. Deser można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Harosset jest zdrowy i nie zawiera dużej ilości kalorii.

Alergeny w harosset

Lista alergenów dla harosset przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
    • Orzechy włoskie
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino czerwone słodkie

Wartości odżywcze harosset

na 100g gotowej potrawy

Harosset to danie zawierające bardzo dużo błonnika pokarmowego. Zawiera także dużo pektyn i kwasów owocowych. Deser nie zawiera dużej ilości kalorii, cukier możesz zamienić na ksylitol, dzięki temu zmniejszysz ilość kalorii o połowę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
229.33
481.60
Białko (g)
1.99
4.18
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
26.99
56.68
Węglowodany przyswajalne (g)
21.11
44.33
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.95
4.10
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
9.28
19.50
Tłuszcze nasycone (g)
1.84
3.87
Tłuszcze nienasycone (g)
7.44
15.63
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
1.55
3.25
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.17
0.35
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.21
0.45
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.24
27.80
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.33
28.00
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
57.60
120.95
Potas (mg)
117.12
245.95
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.17
33.95
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
47.52
99.80
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.62
47.50
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.48
1.00
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.41
0.87
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.45
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny harosset 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania harosset

Koszt składników
69.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1000 g
5 średnich sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Ciastka korzenne
250 g
9.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 250 g
Orzechy włoskie
250 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
16.67
Za 250 g
Miód
150 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Wino czerwone słodkie
300 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 300 ml
Koszt składników
69.50