Przepis na harosset krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
miska

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

Umieść w misce i dodaj miód, cukier i cynamon, wymieszaj.

Pokrusz ciasta korzenne, dodaj do jabłek, wlej wino, wymieszaj.

Posiekaj orzechy włoskie i dodaj do potrawy.

Odstaw na 2 godziny, aby smaki się przegryzły.

Harosset podane w naczyniu do zapiekania.
Harosset
Koszt przygotowania dania
34.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
371 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
64

Harosset - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o harosset

Harosset to danie wywodzące się z kuchni żydowskiej. Przygotowuje się je na bazie owoców z orzechami i miodem. Podaje się je na święto żydowskie zwane Chanuka. Przepis na harosset jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jabłka, ciastka korzenne, cynamon, orzechy włoskie, miód, wino czerwone słodkie, cukier.

Jak zrobić harosset? Jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Umieść w misce i dodaj miód, cukier i cynamon, wymieszaj. Pokrusz ciasta korzenne, dodaj do jabłek, wlej wino, wymieszaj. Posiekaj orzechy włoskie i dodaj do potrawy. Odstaw na 2 godziny, aby smaki się przegryzły.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Jabłka są popularnymi na całym świecie owocami. Bardzo często wykorzystuje się je do przygotowywania ciast i różnych deserów. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są doskonałym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując słodkie danie, jakim jest harosset jest świetnym deserem. Danie ma symboliczny charakter, przypomina zaprawę do cegieł używaną przez zniewolonych w Egipcie Żydów. Deser można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Harosset jest zdrowy i nie zawiera dużej ilości kalorii.

Wartości odżywcze harosset

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
177.07 kcal
371.85 kcal
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej

Węglowodany w harosset

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
23.06 g
48.43 g
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
21.11 g
44.33 g
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na harosset

Na 100g
Na porcję
(210g)
Ryboflawina
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na harosset

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
2.83 mg
5.95 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Potas
117.12 mg
245.95 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Wapń
16.17 mg
33.95 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Żelazo
0.48 mg
1.00 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Cynk
0.41 mg
0.87 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.45 mg
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny harosset 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w harosset

Lista alergenów dla harosset przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino czerwone słodkie

W przepisie na harosset nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ciastka korzenne
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania harosset

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1000 g
5 średnich sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Ciastka korzenne
250 g
Orzechy włoskie
250 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
16.67
Za 250 g
Miód
150 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Wino czerwone słodkie
300 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 300 ml
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na harosset
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób