Przepis na harosset krok po kroku
- Jabłko 1000 g 5 średnich sztuk
- Ciastka korzenne 250 g
- Orzechy włoskie 250 g
- Miód 150 g
- Cukier 150 g
- Wino czerwone słodkie 300 ml
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Umieść w misce i dodaj miód, cukier i cynamon, wymieszaj.
Pokrusz ciasta korzenne, dodaj do jabłek, wlej wino, wymieszaj.
Posiekaj orzechy włoskie i dodaj do potrawy.
Odstaw na 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
-
Naleśniki bez jajek
-
Wegańskie bezy
-
Rachatłukum
-
Sorbet truskawkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Wegańskie naleśniki
-
Tort wegański
-
Lody wegańskie
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciastka
-
Piernik z pomidorów
-
Ciastka z ciecierzycy
-
Wegańska czekolada
-
Wegańskie lody
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Wegańskie pancakes
-
Domowa chałwa
-
Sernik wegański
-
Wegańskie słodycze

(liczba kalorii)
Harosset - cechy przepisu
Więcej o harosset
Harosset to danie wywodzące się z kuchni żydowskiej. Przygotowuje się je na bazie owoców z orzechami i miodem. Podaje się je na święto żydowskie zwane Chanuka. Przepis na harosset jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jabłka, ciastka korzenne, cynamon, orzechy włoskie, miód, wino czerwone słodkie, cukier.
Jak zrobić harosset? Jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Umieść w misce i dodaj miód, cukier i cynamon, wymieszaj. Pokrusz ciasta korzenne, dodaj do jabłek, wlej wino, wymieszaj. Posiekaj orzechy włoskie i dodaj do potrawy. Odstaw na 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Jabłka są popularnymi na całym świecie owocami. Bardzo często wykorzystuje się je do przygotowywania ciast i różnych deserów. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są doskonałym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.
Podsumowując słodkie danie, jakim jest harosset jest świetnym deserem. Danie ma symboliczny charakter, przypomina zaprawę do cegieł używaną przez zniewolonych w Egipcie Żydów. Deser można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Harosset jest zdrowy i nie zawiera dużej ilości kalorii.
Wartości odżywcze harosset
Energia i białka
(210g)
Węglowodany w harosset
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy w przepisie na harosset
(210g)
Składniki mineralne w przepisie na harosset
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w harosset
Lista alergenów dla harosset przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
- Orzechy włoskie
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- wino czerwone słodkie