Harissa
- Papryczka chili czerwona świeża (100 g)
- Papryka czerwona (460 g)
- Czosnek (25 g)
- Oliwa z oliwek (75 ml)
- Koncentrat pomidorowy (25 g)
Przepis na harissę krok po kroku
Papryczki wrzuć do dużej miski i zalej gorącą wodą.
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej obrany i drobno posiekany czosnek. Gdy się zarumieni, dodaj do niego paprykę.
Całość smaż 20 minut, do całkowitej miękkości. Dodaj przecier pomidorowy i dokładnie przemieszaj.
Warzywa ostudź i przełóż je do blendera. Dodaj do nich przyprawy.
Z papryczek chili usuń szypułki i nasiona. Wrzuć je do blendera.
Zmiksuj wszystko na gładką masę.
-
Guacamole
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z makreli
-
Pasta z awokado
-
Pasta z tuńczyka
-
Pasta z ciecierzycy
-
Baba ghanoush
-
Pasta kanapkowa
-
Pasta z bakłażana
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z suszonych pomidorów
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta z czerwonej fasoli
-
Pasta z bobu
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta z makreli wędzonej
-
Pasta z soczewicy
-
Zdrowe pasty do chleba
Więcej informacji na temat harissy
Harissa to przepyszna, nieco pikantna pasta przygotowywana z ostrej papryczki i czosnku. Świetnie nadaje się do doprawiania różnych potraw, ze względu na swój wyjątkowy smak.
Przepis na harissę to doskonały pomysł na dodatek do wielu dań. Powstaje z niego najlepsza pasta z papryki chili i czosnku. Jego głównym składnikiem jest oczywiście papryka. To wspaniałe warzywo, które nie jest zbyt doceniane. Warto to zmienić, gdyż jest świetnym źródłem nie tylko cennych składników mineralnych, ale również witamin i antyoksydantów. To niezwykle cenne źródło witaminy C. Jej obecność jest bardzo potrzebna do odpowiedniego funkcjonowania całego organizmu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić harissę w domu, by była łatwa, pyszna i dość ostra, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To również dobra opcja dla osób na diecie roślinnej. Choć można dostać ją w sklepie, najlepiej smakuje ta domowa. By go przygotować wystarczy garnek i dobry robot kuchenny, który pozowali zblendować całość na gładki mus. Dzięki podgotowaniu papryki pasta lepiej się rozdrabnia, ale też ma wyjątkowy smak. Dobrze, by papryka nieco się przyrumieniła. To sprawi, że skórka lepiej z niej zejdzie, a aromat będzie jeszcze lepszy. Jednak nie można też przesadzać. Gdy papryka będzie zbyt przyrumieniona, stanie się gorzkawa, co zepsuje smak pasty. Dzięki temu można stworzyć połączenie idealne, które smakiem nawiązuje nieco do kuchni meksykańskiej, ale także Bliskiego Wschodu. Papryka zwykle traktowana jest jako dodatek do potraw, a tutaj gra pierwsze skrzypce i udowadnia, że nie potrzebuje żadnych innych dodatków. Jest po prostu fantastyczna. Pasta najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, jednak jest tak dobra, że można ja również wsadzić do słoików i zostawić na zimę. Dzięki temu można cieszyć się jej pysznym smakiem przez długi czas. Jest niezwykle ciekawa, aromatyczna, a przy tym prosta w przygotowaniu. Ta pasta jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Odmieni ona każde, nawet najnudniejsze, danie.
Alergeny w harissie
Lista alergenów dla harissy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na harissę
Wartości odżywcze harissy
To zdrowa pasta, która może pojawiać się w menu na co dzień.
Energia i białka
(171g)
Węglowodany
(171g)
Tłuszcze
(171g)
Witaminy
(171g)
Składniki mineralne
(171g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.