Hamburgery
- Mięso mielone wołowe (600 g)
- Bułka pszenna - 3 sztuki (180 g)
- Majonez - 3 łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Pomidor - 1 sztuka (120 g)
- Ser cheddar - 3 plastry (30 g)
- Ogórek - 2 sztuki (120 g)
- Sałata - 6 liści (60 g)
Przepis na hamburgery krok po kroku
Mięso dopraw do smaku i podziel na 3 równe części.
Bułki przekrój na pół i posmaruj majonezem.
Na bułkę dodaj liście sałaty.
Mięso usmaż na rozgrzanym oleju do momentu, aż zbrązowieje.
Ułóż mięso na bułce, dodaj ser i plastry warzyw.
Złóż bułkę i podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Burgery
-
Burger drwala
-
Wołowina po burgundzku
-
Mięso na burgery
-
Burger z buraków
-
Sos do burgera
-
Mini hamburgery
-
Vege burger
-
Mięso na hamburgery
-
Burger domowy
-
Sos hamburgerowy
-
Burgery z kurczaka
-
Burger wegetariański
-
Burger z kurczakiem
-
Burger wegański
-
Burger wieprzowy
-
Burger z indyka
-
Burgery z ciecierzycy
-
Burgery
Więcej informacji na temat hamburgerów
Hamburgery zazwyczaj kojarzą nam się z fast foodami, jednak wcale tak nie musi być. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na domowe hamburgery z wołowiny.
Moje dzisiejsze domowe hamburgery powstaną z takich składników jak mięso mielone, bułka do hamburgerów, majonez, pomidor, ogórek, sałata, przyda się również ser cheddar.
Zamiast majonezu idealnie sprawdzi się sos hamburgerowy.
Zatem, jak zrobić domowe hamburgery?
Mięso dopraw do smaku i podziel na 3 równe części. Bułki przekrój na pół i posmaruj majonezem. Na bułkę dodaj liście sałaty. Mięso usmaż na rozgrzanym oleju do momentu, aż zbrązowieje. Ułóż mięso na bułce, dodaj ser i plastry warzyw. Złóż bułę i podawaj z ulubionymi dodatkami. Burgery możesz podawać także z cebulą, idealnie sprawdzi się tutaj cebula czerwona.
Nasze domowe hamburgery z pomidorem i ogórkiem kiszonym są gotowe do podania.
Pamiętaj, że bułki hamburgerowe zazwyczaj są przygotowywane z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Pora na dodatki, idealnie sprawdzą się tutaj domowe frytki z ziemniaków lub z batatów.
Wystarczy, że pokroisz ziemniaki w łódeczki, skropisz oliwą z oliwek i dużą ilością przypraw, a następnie upieczesz w piecu.
Nie zapominajmy o solidnej porcji warzyw, która powinna być na każdym obiedzie.
Świetnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław z białej kapusty, na którą znajdziesz sprawdzony przepis wśród innych moich propozycji.
Alergeny w hamburgerach
Lista alergenów dla hamburgerów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser cheddar
Wartości odżywcze hamburgerów
Do burgerów nie zapominaj podać porcji świeżych warzyw, idealnie sprawdzi się tutaj sałatka.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.