Halibut na parze
- Halibut filet - 2 filety (200 g)
- Cytryna - 4 plastry (40 g)
- Masło - 2 łyżeczki (20 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 2 łyżeczki (20 g)
Przepis na halibuta na parze krok po kroku
Rybę dokładnie umyj i oczyść.
Dodaj masło i posyp koperkiem.
Do każdej ryby dodaj plasterek cytryny i zawiń w folię aluminiową.
Tak przygotowane ryby upiecz na parze lub grilluj na patelni.
Więcej informacji na temat halibuta na parze
Halibut na parze sprawdzi się idealnie na obiad dla całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych do Twojego organizmu.
Ryby to niezwykle cenne źródło witamin z grupy B, a te bardziej tłuste, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E. Ryby dostarczają nam nie tylko witamin, ale i wielu składników mineralnych takich jak fosfor, wapń czy jod, a także są źródłem białka w naszej diecie. Warto wspomnieć, że białko z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Dlatego szczególnie zachęcam do spożywania większej ilości ryb w ciągu tygodnia. Nie tylko na obiad, możesz przygotować np. sałatkę z tuńczykiem lub pastę z makreli na pieczywo. Sposobów na urozmaicenie naszej diety w ryby jest całe mnóstwo, taka zmiana wyjdzie nam tylko na dobre, dlatego szczególnie zachęcam.
Ryby na naszym talerzu powinny gościć 2-3 razy w tygodniu, w każdej postaci. Szczególnie powinniśmy sięgać po ryby tłuste morskie. Będą one cennym źródłem witaminy D i kwasów omega 3, które są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Dodatkowo wykazano, że osoby, które jedzą duże ilości ryb, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia i miażdżycę.
W Polsce spożycie ryb niestety nadal jest na niewielkim poziomie w porównaniu do Japonii czy Norwegii. Przeciętny Polak zjada tylko 13 kg ryb rocznie.
Poznaj mój przepis na halibuta na parze. To nic trudnego, zakładam, że przygotowanie tego obiadu zajmie Ci mniej czasu niż smażenie mięsa. Rybę dokładnie umyj i dopraw do smaku. Najlepiej, jeśli użyjesz do tego świeżych ziół, zamiast gotowych mieszanek, które bardzo często zawierają dużą ilość soli w swoim składzie.
Dodaj masło i posyp koperkiem. Do każdej ryby dodaj plasterek cytryny i zawiń w folię aluminiową. Tak przygotowane ryby upiecz na parze lub grilluj na patelni.
Po 20 minutach będziesz mieć dobry, dietetyczny, gotowany obiad. Ryba gotowana na parze to wersja zdecydowanie lekkostrawna, która świetnie sprawdzi się na zdrowy obiad.
Pokochają go nie tylko dorośli, ale także dzieci.
Zatem jeśli już wiesz, jak zrobić halibuta na parze, przygotuj rybę i przekonaj się, jaka jest pyszna i dobra dla każdego. Będzie to dobry pomysł na obiad, ale nie tylko. Ryba jest najlepsza na każdy posiłek.
Alergeny w halibucie na parze
Lista alergenów dla halibuta na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- halibut filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze halibuta na parze
W podobny sposób możesz przygotować dowolny rodzaj ryby.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.